„Viaţa liberă” a publicat recent un material intitulat „Judecătoria Tecuci nu primeşte bani pentru modernizare!” Reamintim, în continuare, declaraţia deputatul democrat-liberal Mihail Boldea:
“Vreau să atrag atenţia asupra faptului că, datorită indiferenţei factorilor responsabili din justiţie din judeţul Galaţi, Judecătoria Tecuci nu va avea alocată nicio sumă pentru modernizare [pentru 2010] din cauza faptului că proiectul tehnic de reabilitare nu a fost nici până la această dată finalizat”.
„Preşedintele Tribunalului Galaţi, precum şi preşedintele Curţii de Apel, factori de răspundere în domeniu, îmi dau impresia că nu vor ca lucrurile să intre pe un făgaş normal. Efectiv nu mai putem aştepta bunăvoinţa unuia sau altuia pentru a reconstrui un sistem care să-i servească realmente pe cetăţeni”.
Acuzele aduse de Mihail Boldea au stârnit reacţii din partea conducerii Curţii de Apel Galaţi. Mai mult decât atât, conducerea Judecătoriei Tecuci infirmă cele spuse de deputatul gălăţean.
„Sediul în care se desfăşoară activitatea instanţei este corespunzător, dar dotarea materială, chiar dacă este corespunzătoare, ar trebui îmbunătăţită în sensul că ar trebui igienizat sediul, deoarece din anul 1998 nu s-au mai efectuat lucrări de curăţenie şi igienizare. De aceea încă de anul trecut am început demersurile pentru igenizarea clădirii - repararea acoperişului, repararea sau înlocuirea tâmplăriei , respectiv a geamurilor şi a uşilor care sunt deteriorate”.
„Noi (Judecătoria Tecuci) nu suntem ordonatori de credite, dar s-a făcut deja în 2009 un studiu de fezabilitate şi am aflat că ni se vor aloca şi sumele de bani necesare reabilitării clădirii”, ne-a explicat Neculina Tuchiluş.
Se vor da bani
Conducerea Curţii de Apel Galaţi ne-a comunicat că a solicitat bani pentru Judecătoria Tecuci încă de anul trecut, când s-a pus în discuţie fundamentarea proiectului de buget pe anul 2010.
„Am solicitat suma de 189.405 lei pentru a fi inclusă în bugetul anului 2010, conform fişelor de proiect transmise la Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti. Această sumă reprezintă fondurile necesare pentru execuţia lucrărilor de reparaţii capitale (igenizare şi înlocuire tâmplărie exterioară) la Judecătoria Tecuci”.
„Ministerul a aprobat suma de 25.000 de lei pentru expertiza tehnică, iar includerea în lista de investiţii pe anul 2010 a obiectivelor de reparaţii capitale la această instanţă este în competenţa exclusivă a ordonatorului principal de credite, respectiv a Consiliului de analiză şi prioritate a investiţiilor, constituit la nivelul Ministerului de Justiţie”, susţin cei de la Curtea de Apel Galaţi.
Şi Tribunalul speră
Carmen Sandu, preşedinta Tribunalului Galaţi, ne-a confirmat cele de mai sus. ”Ar fi mare păcat să afirmăm că ministerul nu ne-a dat bani pentru reabilitarea clădirilor. În ultimii doi ani, chiar au fost alocate fonduri pentru astfel de lucrări. La Tecuci ne aflăm deja în stadiul patru din cinci cu lucrările de igenizare, reparaţii etc”.
„Momentan vă pot spune doar că pentru clădirea în care îşi desfăşoară activitatea judecătorii din Tecuci e nevoie de 400.000 de lei. Nu ştim câţi bani se vor da bani de la buget pentru clădirea respectivă, pentru că nu am primit încă fila de buget pe anul în curs. Cu toate acestea, sunt convinsă că vor fi prevăzuţi bani şi pentru reabilitări. Nu ştiu cine ar fi în măsură să spună că se vor aloca sau nu sume pentru reabilitatea clădirilor, atâta timp cât nu s-a emis încă fila de buget”.
„Eu am scris despre problemele instanţelor gălăţene (Judecătoriile de la Galaţi, Tecuci, Lieşti şi Târgu Bujor) şi în proiectul meu de management pe care l-am prezentat anul trecut la examen. Vă voi furniza mai multe amănunte financiare după ce va fi făcut bugetul pe anul 2010”, ne-a comunicat Carmen Sandu, preşedinta Tribunalului Galaţi.
Aşadar, atât Curtea de Apel Galaţi, cât şi Tribunalul au făcut toate demersurile necesare alocării de fonduri pentru reabilitarea clădirii Judecătoriei Tecuci.
„Cei de la Tribunal şi de la Curte ne-au sprijinit întotdeauna. Nu am avut dificultăţi în acest sens, aşa că sunt convinsă că şi în această problemă vom avea tot sprijinul necesar de la conducerea ordonatorilor noştri de credite”, a conchis preşedinta Judecătoriei Tecuci.
Dacă vor veni sau nu bani de la buget pentru instanţa tecuceană rămâne de văzut şi vom reveni, la momentul respectiv, cu noi amănunte. Ceea ce contează în acest moment este faptul că s-au făcut toate proiectele, s-au cerut banii necesari, iar dacă aceştia vor veni se va trece foarte repede la treabă, astfel încât să nu mai putem vorbi şi la începutul anului viitor despre aceeaşi problemă.
Neculina Tuchiluş, la al doilea mandat de conducere
Judecătoarea Neculina Tuchiluş se află deja la al doilea mandat de conducere la Judecătoria Tecuci. La concursul pentru ocuparea funcţiei de conducere, a obţinut nota 8,81, aşa că şi-a asigurat un nou mandat la şefia instanţei, începând cu data de 1 ianuarie 2010. Judecătoarea Neculina Tuchiluş se va ocupa de problemele instanţei până în 2013, când îi va expira mandatul.
153 de amenzi penale în 2009
Anul trecut, magistraţii de la Judecătoria Tecuci au aplicat sancţiuni procedurale specifice şi anume amenzi judiciare din care: în materie penală un număr de 153, iar în materie civilă un număr de 68 de amenzi.
Pe parcursul anului au fost amendaţi 36 de martori în materie civilă şi 127 în materie penală. De asemenea au fost amendaţi 12 experţi (pentru întârzierea expertizelor ce trebuiau efectuate la dosare), şapte poliţişti, patru factori poştali şi zece avocaţi.
Un singur caz de corupţie la Tecuci
La Judecătoria Tecuci, în 2009 nu s-a înregistrat decât un singur caz venit de la Direcţia Naţională Anticorupţie. Procurorii din cadrul DNA - Serviciul Teritorial Galaţi au efectuat cercetări penale faţă de inculpaţii Gheorghe Stanciu, administrator la o societate comercială din Braşov şi Vladimir Zalevschi (cetăţean din Republica Moldova), administrator la mai multe societăţi comerciale din Braşov şi Tecuci, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată.
Procurorii gălăţeni susţin, în rechizitoriul întocmit că, în perioada 2 aprilie 2003 - 15 decembrie 2004, Gheorghe Stanciu nu a înregistrat operaţiunile comerciale efectuate în evidenţele contabile ale societăţii comerciale, sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul statului şi cauzând un prejudiciu în valoare totală de 19.356.434,5 lei, însemnând TVA, accize şi impozit pe profit.
De asemenea, Vladimir Zalevschi nu a înregistrat, în perioada octombrie 2004 - iulie 2005, operaţiunile comerciale efectuate în evidenţele contabile ale societăţilor comerciale, sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul general consolidat al statului şi cauzând un prejudiciu în valoare totală de 2.797.896,4 lei.
Mandate în lipsă
În cauză, Ministerul Finanţelor Publice, prin Administraţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov, s-a constituit parte civilă în dosarul aflat în acest moment pe rolul Judecătoriei Tecuci.
După încheierea cercetărilor şi întocmirea rechizitoriului, din care am citat şi noi pe scurt, procurorii gălăţeni i-au trimis în judecată pe cei doi la Judecătoria Tecuci, unde s-au emis şi mandate de arestare preventivă pe numele lor. La momentul respectiv, doar Gheorghe Stanciu a putut fi arestat, iar el se află şi în acest moment în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, mandatul său de arestare preventivă fiind prelungit cu 29 de zile chiar pe 5 ianuarie a.c.
Judecătorii din Tecuci au emis şi pe numele lui Vladimir Zalevschi un mandat de arestare, dar în lipsă, deoarece acesta nu a putut fi găsit la momentul emiterii. „Pentru inculpatul Vladimir Zalevschi, durata arestării de 29 zile va curge de la momentul arestării sale, măsura fiind dispusă în lipsa acestuia”, se arată în încheierea de şedinţă a judecătorilor tecuceni.
Dosarul, înregistrat pe rolul Judecătoriei Tecuci în februarie 2009, va avea un nou termen de judecată pe data de 11 februarie. Vom reveni cu amănunte.
Mai multe cauze în 2009
În anul 2009, volumul de activitate la Judecătoria Tecuci a crescut faţă de anul 2008 cu 860 de cauze, la dosare noi intrate, iar la numărul total de dosare de soluţionat se remarcă o creştere cu 951 de cauze. Anul trecut s-au înregistrat 5.368 de cauze nou intrate, din care 637 de cauze penale şi 4.731 de cauze civile. Judecătorii tecuceni au avut de rezolvat în 2009 mai multe dosare privind contestarea amenzilor contravenţionale.
De asemenea, s-a remarcat că au fost formulate foarte multe cereri din partea Poliţiei Tecuci privind înlocuirea amenzilor cu muncă în folosul comunităţii.
În materie penală, magistraţii tecuceni au constatat că a crescut numărul de arestări preventive. „Am avut mult mai multe cereri de arestare preventivă decât în 2008. Nu putem vorbi de acte foarte grave, ci de furturi şi tâlhării. Aceste infracţiuni s-au înmulţit pe parcursul anului trecut”, ne-a explicat Nina Fotache, purtător de cuvânt la Judecătoria Tecuci.
Plecarea în străinătate – principalul motiv de divorţ
Anul trecut, la Judecătoria Tecuci, în materia dreptului familiei s-au înregistrat un număr de 702 cauze faţă de 752 înregistrate în anul 2008, deci se remarcă o scădere a numărului de dosare cu 50. „Au fost destul de multe divorţuri, deşi numărul lor a mai scăzut un pic faţa de anii anteriori. Îngrijorător este faptul că principalul motiv de divorţ a ajuns plecatul în străinătate”, ne-au spus cei de la instanţa tecuceană.
La cele 702 dosare înregistrate anul trecut s-au mai adăugat încă 189 rămase din 2008. Pentru anul acesta au rămas în stoc 197 de dosare nerezolvate încă. Dacă ar fi să vorbim în procente, atunci în dreptul familiei, la Tecuci s-au rezolvat 83,71 la sută din cauze.