Cinci ani şi jumătate după gratii pentru o viaţă

Cinci ani şi jumătate după gratii pentru o viaţă
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Crima de pe strada Traian, din luna mai a acestui an, a şocat întreaga ţară. Doi elevi ai Seminarului Teologic au ajuns atunci în centrul atenţiei, fiind acuzaţi că au omorât un om. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au dispus imediat şi reţinerea celor doi, iar apoi o instanţă de judecată a decis arestarea preventivă. Ambii tineri au fost de acord cu această măsură şi, de după gratii, au aşteptat să fie trimişi în judecată de procurori. Ancheta nu a durat mult, aşa că dosarul a ajuns pe masa judecătorilor, care au luat şi o primă decizie condamnându-i pe cei doi inculpaţi. Pedepsele primite sunt însă mici, iar asta nu face decât să ne arate că legea-i lege, chiar dacă nu este întotdeauna dreaptă.

Dosarul cu privire la crima de pe strada Traian a primit, la nici şase luni de la comiterea faptelor, o primă decizie, una care nu-i mulţumeşte pe cei rămaşi în urma bărbatului decedat într-o baltă de sânge. Cei doi inculpaţi au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, care, după ce au analizat probele de la dosar, au decis încadrarea faptelor. Astfel, unul dintre inculpaţi, Gabriel Zaharia, a fost acuzat de lovire şi alte violenţe, iar colegul său, George Micu, a fost acuzat de omor. Asta pentru că, susţin procurorii, doar unul dintre ei se face vinovat de moartea lui Tudorel Scheff.

Întreaga poveste a fost spusă, atât de cei doi tineri, cât şi de martori, în faţa judecătorilor gălăţeni. Astfel, magistraţii au aflat firul întâmplărilor şi ce s-a întâmplat cu exactitate în seara zilei de 23 mai, atunci când şi-a pierdut viaţa Tudorel Scheff. Mai exact, au aflat cum a ajuns să fie înjunghiat, iar apoi lovit de mai multe ori cu bâta în cap bărbatul care a decedat într-o baltă de sânge, sub privirile rudelor sale. Mai mult, atât procurorii, cât şi judecătorii au putut viziona imaginile de pe camerele de supraveghere din zona în care a avut loc crima.

Recunoaşterea faptelor

Puşi în faţa probelor, cei doi foşti elevi ai Seminarului Teologic au recunoscut faptele. Ba mai mult, aceştia au cerut instanţei să judece dosarul în procedură simplificată, aşa cum prevede legea. „La termenul din data de 30 octombrie 2019, inculpaţii Micu George şi Zaharia Gabriel au arătat că doresc judecarea cauzei potrivit procedurii simplificate prevăzute de art. 345 Cod Procedură penală, respectiv doar în baza probelor administrate în faza de urmărire penală”, arată judecătorii.

Astfel, cei doi tineri au beneficiat, pe lângă un proces extrem de scurt, şi de micşorarea pedepselor cu o treime. În aceste condiţii, magistraţii au decis că George Micu trebuie să execute o pedeapsă de cinci ani şi şase luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor. Colegul său, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de lovire şi violenţe, s-a ales cu o pedeapsă de şase luni închisoare cu suspendare. Tot el va trebuie să facă şi 80 de zile de muncă în folosul comunităţii, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan” sau în cadrul Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechea”. Judecătorii au decis şi ca George Micu să plătească familiei victimei 15.000 de lei cu titlu de daune materiale.

Prin aceeaşi sentinţă, judecătorii au menţinut şi măsura arestului preventiv faţă de George Micu, perioada petrecută după gratii urmând să fie scăzută din pedeapsa primită. 

Decizia luată de judecătorii Tribunalului Galaţi nu este definitivă, ea putând fi atacată atât de procurori, cât şi de rudele bărbatului care şi-a pierdut viaţa. Rudele bărbatului chiar şi-au manifestat intenţia de a depune apel, fiind nemulţumite de faptul că cei doi au primit pedepse mult prea mici pentru gravitatea faptelor săvârşite. Dacă decizia va fi contestată, atunci dosarul va ajunge la un alt complet de judecată, de la Curtea de Apel, pentru decizia finală. Oricum, şi la această instanţă, judecătorii vor ţine cont de faptul că legea prevede micşorarea pedepselor cu o treime pentru cei care optează să fie judecaţi în procedură simplificată. Rămâne de văzut ce pedepse vor stabili judecătorii Curţii de Apel.

Citit 4989 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Noiembrie 2019 01:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.