Parchetul gălăţean – campion pe ţară

Parchetul gălăţean – campion pe ţară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Procurorii de aici primii la indicatorii de volum, dar şi de calitate *

Marţi, ziariştii gălăţeni au fost convocaţi la o conferinţă de presă ce a avut drept scop prezentarea rezultatelor activităţii procurorilor din unităţile subordonate Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

Această întâlnire cu ziariştii a urmat bilanţului activităţii instituţiei amintite, ce a fost prezentat într-o şedinţă luni, 15 februarie a.c.

La analiza de luni au participat, după cum ne-a confirmat Dinu Gâlcă, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, Gabriela Scutea, procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Cristian Deliorga, membru cu activitate permanentă în Consiliul Superior al Magistraturii, precum şi toţi procurorii unităţilor de parchet din judeţele Galaţi, Brăila şi Vrancea, care şi-au putut părăsi postul, nefiind implicaţi în activităţi ce nu puteau fi amânate.

Aprecieri de la centru

Din aceeaşi sursă, ziariştii au luat notă de realitatea că activitatea procurorilor de pe raza celor trei judeţe a fost apreciată pozitiv de ambii invitaţi amintiţi mai sus. Concret, Cristian Deliorga – CSM a afirmat că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi se situează pe primul loc pe ţară în privinţa indicatorilor de calitate, precum şi a volumului de activitate.

De asemenea, Laura Codruţa Koveşi, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a apreciat calitatea activităţii procurorilor din unităţile subordonate instituţiei amintite, afirmând, totodată, că, de fapt, la nivelul întregii ţări, activitatea a fost cea mai bună din epoca postrevoluţionară, în condiţiile unui volum uriaş de muncă şi ale crizei de personal manifestate pe tot parcursul anului.

Apropo de această realitate, din unităţile subordonate Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi au lipsit nu mai puţin de 33 de procurori, ceea ce înseamnă aproximativ efectivul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi plus cel al unităţilor subordonate.

Procurorul general Dinu Gâlcă a anunţat că, în sfârşit, se conturează realizarea unei investiţii mari legată de infrastructura (sediul) Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi. S-a aprobat studiul de fezabilitate pentru construirea unei clădiri, deşi în acest moment mai sunt probleme cu natura juridică din curtea (grădina) actualului sediu.

„Sperăm să găsim în continuare sprijin în acest sens la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, mai ales că, în această parte de ţară (sudul Moldovei) nu au fost acordate de multă vreme fonduri pentru ca procurorii să aibă condiţii normale de lucru”, spunea Dinu Gâlcă.

Nereguli în privinţa salarizării

Un capitol aparte al expunerii făcută de procurorul general Dinu Gâlcă a fost aceea a fost aceea a salarizării procurorilor, în general, a salariaţilor din unităţile de parchet.

„Toţi absolvenţii de drept, ai Institutului Naţional al Magistraturii, toţi procurorii care participă la diverse concursuri pentru ocuparea unor posturi ştiu că la Galaţi este moarte de om: un oraş poluat, un judeţ cu multe probleme, cu o rată a criminalităţii foarte mare, cu un volum de muncă uriaş, dar un judeţ în care salariile sunt la fel cu cele ale unor procurori din alte unităţi din ţară în care volumul şi complexitatea cauzelor de soluţionat sunt mult inferioare celor de aici”. Dar, asupra acestui aspect, vom reveni.

Citit 1475 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.