Update. Licitații trucate după obținerea unor credite bancare

Update. Licitații trucate după obținerea unor credite bancare
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Printre cele 11 persoane vizate de ancheta DIICOT – Structura Centrală, se numără, conform surselor noastre, un om de afaceri din Galați, care a fost și consilier local.


Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară de la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Ilfov, au făcut 17 percheziții în județele Galați, Brăila, Ilfov și în municipiul București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de deturnare a licitațiilor publice. Procurorii susțin că gruparea infracțională este formată din zece persoane, iar prejudiciul creat depășește suma de trei milioane de euro.

Anchetatorii au stabilit că, începând cu anul 2018, ”doi suspecți, persoane potente financiar, au constituit alături de alte opt persoane un grup infracțional organizat specializat în comiterea infracţiunii de deturnare a licitaţiilor publice, prin obţinerea informaţiilor prealabile cu privire la bunurile imobile supuse executării silite, urmată de realizarea unor înţelegeri prealabile în vederea asigurării adjudecării bunurilor imobile la preţuri derizorii”.

Bunurile vândute la licitație erau de fapt garanţii imobiliare în favoarea unei instituții bancare. Mai exact, bunurile erau puse gaj pentru obținerea, în perioada 2008-2009, a unor contracte de credit bancar. Aceste contracte au fost acordate preponderent de către aceeași unitate bancară unor diferite persoane fizice sau juridice, termenul de restituire fiind unul foarte scurt, respectiv aproximativ un an, valoarea acestor credite fiind una foarte mare. Anchetatorii cred că suspecții urmăreau, chiar din momentul obținerii creditelor, care erau restituite doar parțial sau deloc băncii, ca respectivele bunuri să fie executate silit și apoi să fie vândute la licitație. ”Pentru realizarea obiectivelor grupului infracţional organizat, de obţinere a dreptului de proprietate asupra unor bunuri imobile supuse executării silite la preţuri derizorii, a fost necesară încă de la momentul constituirii grupului infracţional organizat atragerea în cadrul acestuia a unui funcţionar public, care să poată crea cadrul aparent legal în vederea adjudecării bunurilor imobile de către membri acestui grup, respectiv a unui executor judecătoresc, în portofoliul căruia se aflau în instrumentare dosarele de executare silită ce fac obiectul prezentei cauze”, susțin procurorii.

Astfel, prin înțelegeri prealabile, membrii grupării l-au determinat pe executorul judecătoresc să desfăşoare licitaţiile publice, cunoscând că între licitatori există înţelegeri prealabile în vederea adjudecării bunurilor imobile ce făceau obiectul executării silite la preţuri derizorii (aproximativ 8-9 la sută din valoarea de evaluare). În acest mod, membrii grupării au creat un prejudiciu de aproximativ trei milioane de euro şi 153.000 de lei.

În urma descinderilor efectuate miercuri, la sediul DIICOT - Structura Centrală au fost duse, în vederea audierii, un număr de 11 persoane, urmând ca la final să fie luate și măsurile legale care se impun.

Citit 7732 ori Ultima modificare Joi, 13 Februarie 2020 22:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.