Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
2 comentarii

UPDATE, vineri, 22 mai 2020 | Termenul până la care vânzarea țigărilor mentolate și a celor cu capsulă de mentol este permisă în România a fost prelungit până pe 15 iunie 2020, prin Ordonanța de Urgență (OUG) nr. 70, adoptată de Guvern pe 14 mai a.c. Astfel, românii care preferă țigările mentolate mai au la dispoziție aproape o lună pentru a-și face provizii.

Inițial, înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus și de instituirea stării de urgență pe teritoriul României, vânzarea țigărilor mentolate ar fi trebuie interzisă începând cu data de 20 mai a.c., ca urmare a unei directive a Uniunii Europene. Această directivă, transpusă în România prin Legea 201/2016, vizează comercializarea țigărilor, inclusiv a celor cu capsulă, și a tutunului pentru rulat cu arome caracteristice, respectiv cea a produselor cu miros sau gust sesizabil diferite decât tutunul.

În Ordonanța nr. 70, acest termen a fost însă prelungit, așa cum se arată în art. 65: ”Termenul prevăzut la alin. (20) al art. 7 din Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe și de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 906 din 10 noiembrie 2016, se prorogă până la data de 15 iunie 2020”.

Pe această cale, dorim să ne cerem scuze pentru articolul ”Țigările mentolate au fost interzise în România”, publicat pe 20 mai a.c., în care am ținut cont exclusiv de datele din Legea 201/2016.

Un viciu periculos

În România, sunt 4,2 milioane de adulți fumători, iar 16 la sută dintre ei preferă țigările mentolate, arată statisticile oficiale. Țigările mentolate nu sunt mai dăunătoare pentru sănătate decât cele fără aromă. Totuși, datorită mirosului plăcut pe care îl emană atunci când sunt aprinse, aceste țigări aromate ascund mirosul de tutun, considerat de multe persoane ca fiind neplăcut. Astfel, spun autoritățile, scad șansele ca fumătorii care preferă astfel de produse să renunțe la acest viciu. Datele Institutului Național de Statistică arată că, în România, se fumează zilnic peste cinci milioane de pachete de țigări, în vreme ce 85 la sută dintre pacienții cu cancer bronhopulmonar sunt fumători. Estimările arată că 70 de români mor zilnic din cauza fumatului.


Românii care preferă țigările mentolate au avut timp la dispoziție doar până ieri să își facă provizii. Vânzarea acestor produse pe bază de tutun și a celor cu capsulă de mentol este interzisă începând de astăzi, 20 mai, pe tot teritoriul României, ca urmare a unei directive a Uniunii Europene. Această directivă, transpusă în România prin Legea 201/2016, vizează comercializarea țigărilor, inclusiv a celor cu capsulă, și a tutunului pentru rulat cu arome caracteristice, respectiv cea a produselor cu miros sau gust sesizabil diferite decât tutunul. Directiva este valabilă pe toate piețele UE, inclusiv la punctele de vânzare duty-free. Conform statisticilor, în jur de 500.000 de români fumează țigări mentolate.

Reprezentanţii unei companii de tutun susţin că, în urma acestei măsuri, s-ar putea să crească contrabanda cu astfel de produse fabricate în ţările vecine, care nu sunt membre ale Uniunii Europene. "S-a creat un precedent, a fost interzis un produs de pe piaţă în numele generic al sănătăţii publice, "noua religie", cum o definea cineva recent. Astfel, este distorsionată cererea şi oferta, legile economiei libere pe care se contruiesc principiile democratice. Şi unul dintre cele mai importante principii este cel al libertăţii de alegere. Pe acest principiu se bazează funcţionarea democraţiei - de la vot până la consum şi producţie", au declarat, pentru Mediafax, reprezentanţii unei companii de tutun.

 

Citit 4198 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Mai 2020 18:50

2 comentarii

 • postat de Gurzulescu Miriam Duminică, 24 Mai 2020 12:51 213.233.85.*** Link la comentariu
  1
  1

  Nu au vândut stocul. Asta înseamnă conducere liberală, la ai lor fac o concesie, o derogare, ceva acolo să le fie bine la pungă.

  Raportează
 • postat de Ion Sâmbătă, 23 Mai 2020 09:56 109.166.135.*** Link la comentariu
  1
  3

  Foarte bine. Țigara mentolată e ca berea cu lămâie. În locul autorităților făceam în așa fel încât toate țigările să fi avut gustul originalelor Carpați . Așa s-ar fi delimitat clar fumătorii veritabili care pur și simplu nu se pot lăsa de fumat (sau chiar nu vor, e totuși o alegere) de cei "cu fițe" și am fi avut maxim 1 milion de fumători. Ce tânără frumoasă ar fi aprins un Carpați pe o bancă imputind totul pe o rază de 5 m in timp ce își face un selfie? Ce "Don Juan" ar fi stat tacticos la terasă îmbrăcat "de firmă" bând ceva excepțional pufăind dintr-o țigară fără filtru scuipând fire de tutun? Restricțiile actuale plus ce am scris mai sus ar scădea numărul fumătorilor cu 80%. Fără ONG-uri și poze "deocheate" pe pachete. Nu uitați că propunerea vine de la un fumător cronic care fumează de 30 de ani și care ar dori să mai găsească un pachet de Carpați pe undeva. Bune țigări erau alea! Păcat că au dispărut...

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.