O nouă sursă de bani pentru stat

O nouă sursă de bani pentru stat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cine pierde procesul cu statul plăteşte *

Deputatul PD-L Mihail Boldea a depus o iniţiativă legislativă la Camera Deputaţilor care identifică surse alternative de finanţare a sistemului judiciar prin obligarea părţilor care pierd procese în instanţele civile la plata cheltuielilor de judecată în favoarea statului, în situaţia în care cauzele sunt excluse de la plata taxei de timbru.

În prezent, legea privind taxele judiciare de timbru, despre care am scris că îi jupoaie pe români, stabileşte şi o serie de excepţii de la plata acestora.

Ca exemplu, putem lua dosarele în care sunt contestate amenzile contravenţionale, dosare pentru care nu se plătesc nici taxe de timbru, nici cheltuieli de judecată.  Aceste dosare sunt scutite de la plata taxelor, indiferent dacă reclamantul pierde sau câştigă.

“Instanţele civile din România sunt blocate de procese care mănâncă o grămadă de bani şi timp. De exemplu, numai în Galaţi din cele 27.000 de procese pe rol, 4.000 sunt dintre cele care sunt excluse de la plata taxei de timbru”.

„Mai puţin de o treime sunt soluţionate în defavoarea statului şi cei care pierd nu plătesc nici măcar cheltuielile de judecată. Practic, sistemul judiciar pierde bani, forţă de muncă şi timp preţios cu mare parte dintre aceste procese”, a declarat Mihail Boldea.

Deputatul PD-L susţine că, dacă în situaţia contestării în instanţă a unei decizii aplicate de autorităţi competente ale statului se va stabili măsura plăţii cheltuielilor judiciare în favoarea statului, urmarea firească este atât responsabilizarea agenţilor constatatori, cât şi a presupuşilor contravenienţi.

“Asta ca să mă refer numai la o mică parte din procesele civile care aglomerează la refuz instanţele civile din România. Mai sunt multe alte cauze scutite de la plata timbrului judiciar care se adaugă celor mai familiare publicului larg”, a spus deputatul PD-L.

“Aproape 40.000 de procese au fost pierdute de reclamanţi, iar instanţa a dat dreptate autorităţilor statului. Şi totuşi, de pe urma acestor procese  nu a avut de pierdut decât sistemul judiciar, financiar şi din punct de vedere al resurselor umane”, spune deputatul Boldea, care adaugă că este vorba şi de multe alte tipuri de acţiuni în justiţie care sunt scutite de plată.

Citit 1339 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.