Curier juridic - Şomaj pentru asistenţii maternali

Curier juridic - Şomaj pentru asistenţii maternali
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Sunt asistent maternal profesionist şi am avut doi copii în plasament până pe 3 iunie 2010. În prezent, sunt în concediu de odihnă, dar pe 16 septembrie 2011 îmi expiră atestatul. Cum trebuie să procedez pentru a beneficia de şomaj?”, ne întreabă doamna Mioara.

Contractul individual de muncă la domiciliu al asistentului maternal profesionist se poate încheia pe 3 ani deoarece şi atestatul asistentului maternal profesionist (condiţie cerută ad validitatem pentru încheierea lui) se eliberează pentru această perioadă, contractul încetând odată cu încetarea acestuia, potrivit art. 8 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 679/2003 privind condiţiile de deţinere a atestatului, procedurile de atestare şi statutul asistentului maternal profesionist.

Pentru a beneficia de indemnizaţie de şomaj trebuie să aveţi un stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de munca de 12 luni în ultimele 24 înaintea încetării contractului. Aceste luni pot fi formate şi din perioade mai mici aferente mai multor contracte de muncă.

Important este că nu s-a retras atestatul - retragerea fiind imputabilă asistentului, în sensul că şi încetarea contractului ar fi fost imputabilă acestuia.

Precizăm acest lucru, întrucât, pe lângă condiţia stagiului de cotizare, Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă cere să nu fi încetat contractul (ultimul) din motive imputabile salariatului. În aceste condiţii, puteţi beneficia de indemnizaţie de şomaj.

Vechimea în muncă

„Vă rog să specificaţi legea în baza căreia gradaţia corespunzătoare tranşei de vechime în muncă se plăteşte personalului bugetar cu începere de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-a împlinit vechimea în muncă”, ne-a scris pe Internet un cititor.

Art. 16 alin. (1) din Legea-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, stipulează că tranşele de vechime în muncă, în funcţie de care se acordă cele 5 gradaţii la salariul personalului bugetar, sunt următoarele: de la 3 la 5 ani; de la 5 la 10 ani; de la 10 la 15 ani; de la 15 la 20 ani; peste 20 ani.

Potrivit alin. (2) al aceluiaşi articol, gradaţia corespunzătoare tranşei de vechime în muncă se plăteşte cu începere de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-a împlinit vechimea în muncă prevăzută la tranşa respectivă.

Pentru acordarea gradaţiei corespunzătoare tranşei de vechime în muncă, angajatorul va lua în considerare integral şi perioadele lucrate anterior în alte domenii de activitate decât cele bugetare.

Citit 1350 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.