Dispută pentru copil, pe două continente: Tatăl vrea să-și crească fata în SUA, mama - în Galați

Dispută pentru copil, pe două continente: Tatăl vrea să-și crească fata în SUA, mama - în Galați
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Un bărbat acuzat că și-a răpit fetița de numai doi ani, deși o hotărâre judecătorească dată de o instanță din Galați îl obligă să îi încredințeze copilul soției cu care se află în divorț, este convins că fosta parteneră încearcă să manipuleze autoritățile române. Tânărul afirmă că mama copilului ar urmări doar banii, în ciuda faptului că până acum mai multe instanțe, dintre care una americană, au dispus aducerea copilului în România. Până una-alta, micuța este dată în urmărire de Poliția Română, iar plângeri penale pentru nerespectarea hotărârii judecătorești se află, în lucru, la Galați și la Brașov.

Alin Dumitrașcu este tatăl Annei-Maria Brianna Dumitrașcu, fetița de 2 ani și 7 luni al cărei caz de dispariție vi-l aduceam în atenție într-una din edițiile trecute ale cotidianului nostru. Cea care trăgea un semnal de alarmă era mama copilei, Violeta Dumitrașcu, care a apelat inclusiv la sprijinul poliției, după ce, susține ea, ultima oară când și-ar fi văzut fiica ar fi fost la finele lunii februarie, și asta doar prin intermediul unei aplicații telefonice. Fizic, nu ar mai fi avut contact cu micuța de la începutul lunii decembrie 2021, cu toate că Judecătoria Galați dăduse la acea dată o decizie judecătorească, în care micuța îi era încredințată temporar, până la finalizarea divorțului. Sentința nu a putut fi pusă în aplicare nici prin executare silită. De ce nu a fost posibil este explicat chiar de tată, care dorește ca fiica sa să nu trăiască în România, ci în SUA, țară al cărei cetățean pretinde că este și unde copila ar fi avut toate drepturile să ajungă și să crească. Acuzat că a părăsit România cu fetița, care de altfel are cetățenie română și se supune legilor acestei țări, în baza unei procuri pe perioadă determinată, dată de mama copilei, și că nu nu a mai revenit după expirarea termenului, tatăl susține că cetățenia și pașaportul american l-ar scuti de obligația de a se supune legilor române privind condițiile de călătorie a minorilor.

”Minora s-a născut la Galați, iar la împlinirea vârstei de trei luni urma să ne repatriem cu toții în Colorado, la locuința familiei, însă șederea noastră vremelnică în România s-a prelungit ca urmare a anulării tuturor zborurilor internaționale, măsură preventivă dispusă în contextul pandemiei din anul 2020. Serviciul Consular al Ambasadei SUA în București a eliberat pe numele minorei un certificat de naștere și un pașaport SUA, în care se arată expres că fata are cetățenie SUA dobândită din naștere, iar domiciliul declarat al acesteia a fost de la bun început la locuința familiei din statul Colorado. Doresc să precizez că, fiind cetățean al SUA, subsemnatul și minora eram exceptați de la obligația prevăzută în Legea nr. 248/2005, aceea de a prezenta la ieșirea din țară a unei declarații autentice din partea celuilalt părinte. Soția mea a fost cea care a sugerat să întocmim, totuși, un asemenea document, pentru a nu risca să ne fie întreruptă călătoria, în condițiile în care biletele de avion se găseau greu în iulie 2020, cursele încă erau anulate fără preaviz, iar prioritatea noastră era să ajungem acasă, în SUA. Declarația notarială a fost un înscris ce avea să fie folosit împotriva intereselor minorei, la începutul anului 2021, când Dumitrașcu Violeta a pretins în fața instanței americane că ea își dăduse acordul strict pentru o călătorie temporară în SUA, până la 31.12.2020 (...) Din iulie 2020, Dumitrașcu Violeta a simulat o relație normală cu mine până în ianuarie 2021, când o citație trimisă de Curtea Districtuală a Statului Colorado mă informa că fusesem dat în judecată pentru răpire internațională de minori. În data de 15.09.2021, fiind indusă în eroare gravă printr-un act de mărturie mincinoasă, Curtea Districtuală a Statului Colorado a admis în mod netemeinic cererea de returnare a minorei în România. Prin ordonanță președințială, Judecătoria Galați a stabilit cu titlu provizoriu locuința minorei la mamă, hotărâre rămasă definitivă în februarie 2022, o soluție față de care am solicitat suspendarea executării, pe motiv că minora refuză să fie separată de subsemnatul. Dumitrașcu Violeta insistă în manieră nerezonabilă ca dispozitivul ordonanței să fie pus în executare silită, luând minora prin concursul forței publice și al executorului judecătoresc. Noi luptăm acum pe toate căile legale pentru a readuce fetița în căminul său din Colorado, unde se află jucăriile ei și prietenii pe care încă și-i mai amintește, unde este înscrisă la un club de natație pentru preșcolari, unde o așteaptă o grădiniță americană, un parc de distracții american și un stil de viață la care alți copii din România nici măcar nu îndrăznesc să viseze”, susține Alin Dumitrașcu.

Până una-alta, bărbatul a fost trimis în judecată, pe 20 aprilie 2022, pentru infracțiunea de nerespectare a măsurilor privind încredințarea minorului. Dosarul se află pe masa Judecătoriei Galați.

CITEŞTE ŞI: O fetiță de doi ani a dispărut fără urmă. Tatăl este acuzat de răpire

Citit 4978 ori Ultima modificare Joi, 28 Aprilie 2022 02:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.