Operaţiuni fictive, evaziune şi spălare de bani!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

SC Ginformatic SRL Galaţi a intrat în vizorul Gărzii Financiare după ce, în perioada ianuarie-aprilie 2010, nu a declarat nicio tranzacţie intracomunitară de achiziţie sau livrare de mărfuri, deşi existau unele date că lucrurile nu stăteau aşa.

În consecinţă, pe data de 1 iunie a.c., o echipă de control financiar-fiscal împreună cu un echipaj de la Serviciul de investigare  a fraudelor din IPJ Galaţi au purces la un control la sediul firmei amintite.

În timpul verificărilor, Leonard I.,  persoana care a reprezentat neoficial societatea verificată, a pus la dispoziţie un set de facturi fiscale de achiziţie şi livrare intracomunitară de bunuri. Acestea n-au fost însă declarate şi înregistrate. E vorba de livrări în sumă totală de 42.713.647  lei şi de achiziţii de 47.397.808 lei.

Pentru asta, reprezentanţii organelor de control au şi aplicat amenda cuvenită. Dar, chiar şi în aceste condiţii, administratorul SC Ginformatic nu s-a prezentat la sediul Gărzii Financiare pentru a da relaţiile cuvenite.

S-a verificat mai adânc, ocazie în care s-a ajuns la SC Transiuli SRL Galaţi, o societate cu care cei de la Ginformatic au avut relaţii comerciale, dar reprezentanţii Ginformatic n-au putut prezenta nici un document care să dovedească realitatea transporturilor înregistrate, deci livrarea efectivă a unor mărfuri în Italia.

Analizându-se, în continuare, toate aspectele constatate, s-a ajuns la concluzia că operaţiunile înregistrate şi declarate sunt, de fapt, fictive, realitatea fiind disimulată în scopul evaziunii fiscale, dar şi, aşa cum reiese din nota de constatare a Gărzii  Financiare, „această realitate trezeşte suspiciunea de spălare a banilor sau de finanţare  actelor de terorism, în sensul Legii 656/2002 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor sau de finanţare a actelor de terorism”.

Manopere ilegale, găuri la buget

Având apoi în vedere că tranzacţiile intracomunitare aferente anului 2009 - declarate de administratorul societăţii respective – au fost fictive, în realitate neexistând nici un transport de mărfuri din Italia către România şi invers, reprezentanţii organului de control au procedat la repunerea TVA de plată aferentă lucrărilor de produse declarate în cursul anului 2009 în sarcina Ginformatic SRL.

De ce? Pentru că acestea nu se mai încadrează în scutirile de taxă pe valoarea adăugată, aşa cum sunt prevăzute de art.143 din Codul fiscal.

Concret, dacă totalul livrărilor intracomunitare declarate  în 2009 a fost de 33.382.445 lei (7.821.270,39 euro) rezultă ca TVA de plată aferentă acestor livrări în sumă de 6.342.664 lei, sumă care reprezintă, de fapt, prejudiciul estimativ creat bugetului de stat.

Acestea au fost şi temeiurile pentru care, în final, reprezentanţii organului de control financiar-fiscal au înaintat o sesizare către organele de cercetare şi urmărire penală.

Citit 1175 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.