Prelungirea contractului de închiriere

Prelungirea contractului de închiriere
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doamna Fănica D. ne întreabă în ce condiţii se poate prelungi un contract de închiriere. Domnul notar George Schin ne-a oferit răspunsul pentru cititoarea noastră.

Închirierea locuinţei este contractul prin care o persoană, numită locator, se obligă să asigure unei alte persoane, numită locatar (sau chiriaş), folosinţa temporară a unei locuinţe, în schimbul unei sume de bani determinate, numită chirie. Potrivit art. 21 din Legea nr. 114/1996 republicată, „închirierea locuinţelor se face pe baza acordului dintre proprietar (locator) şi chiriaş (locatar), consemnat prin contract scris”.

Contractul trebuie să cuprindă:

-    datele de identificare ale părţilor (proprietar şi chiriaş),

-    adresa locuinţei,

-    suprafaţa locuibilă şi dotările,

-    suprafaţa curţilor şi a grădinilor,

-    valoarea chiriei lunare şi modul de plată,

-    obligaţiile părţilor,

-    locul primirii şi restituirii cheilor,

-    inventarul obiectelor şi al dotărilor,

-    data intrării în vigoare şi durata,

-    folosinţa părţilor aflate în coproprietate,

-    persoanele care vor locui cu titularul contractului etc.

În maximum 15 zile de la semnarea de către părţi, prin grija proprietarului, contractul de închiriere trebuie înregistrat la organele fiscale teritoriale. Contractul de închiriere poate fi reînnoit la expirarea termenului prevăzut în contract, prin acordul ambelor părţi.

În cazul în care proprietarul nu doreşte acest lucru, acesta are obligaţia de a-i notifica chiriaşului refuzul de a reînnoi contractul

- cu cel puţin 1 AN înainte de expirarea acestuia (pentru situaţiile prevăzute la art. 14 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 40/1999:

a)    locuinţa este necesară pentru a satisface nevoile sale de locuit, ale soţului, părinţilor ori copiilor oricăruia dintre aceştia, numai dacă sunt cetăţeni români cu domiciliul în România;

b)    locuinţa urmează să fie vândută în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă;

c)    chiriaşul nu a achitat chiria cel puţin 3 luni consecutive în executarea contractului de închiriere);

- şi cu cel puţin 60 DE ZILE (în cazurile prevăzute la alin (2) lit. d) în cazurile prevăzute la art. 13 lit. f

·    chiriaşului care a pricinuit însemnate stricăciuni locuinţei, clădirii în care este situată aceasta, instalaţiilor sau bunurilor aferente acestora ori care a înstrăinat fără drept părţi din acestea,

·    chiriaşului care are un comportament ce face imposibilă convieţuirea sau care împiedică folosirea normală a locuinţei.

Citit 858 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.