„Dosare care se judecă din 2007”

„Dosare care se judecă din 2007”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Interviu cu Ion Ciafalon DIICOT Galaţi

Judeţele Galaţi, Brăila şi Vrancea reprezintă un colţ de ţară acoperit, cu cele specifice muncii, de  procurorii Serviciului Teritorial Galaţi al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism DIICOT.

Unele fărădelegi au şi frecvenţă mare; această realitate, precum şi finalitatea demersurilor procurorilor reprezintă motivele pentru care i-am solicitat câteva opinii procurorului-şef Ion Ciafalon, cel care conduce structura  teritorială a DIICOT.

- Care sunt dimensiunile fenomenului infracţional pe care-l „păstoriţi”?

- În acest an, procurorii noştri (şase la Galaţi şi câte doi la Brăila şi Vrancea) au soluţionat 130 de dosare. 25 de cauze au fost rezolvate prin  rechizitorii şi trimiterea în judecată a 80 de inculpaţi.

- Ce infracţiuni au sărit, ca pondere, peste media obişnuită?

- Din cele 80 de persoane trimise în judecată, cele mai multe sunt acuzate de contrabandă şi de constituire a unui grup infracţional organizat, 12 persoane au fost acuzate de trafic de persoane, iar celelalte – de trafic  de droguri şi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, cu prejudicii de peste 200.000 de lei.

- Galaţiul cu ce se „afirmă” concret?

- La putere sunt contrabanda cu ţigări din Republica Moldova şi Ucraina, precum  şi traficul de persoane prin exploatare sexuală. Uitaţi, pentru a fi mai convingător, o altă realitate. Prejudiciul creat bugetului de stat prin contrabanda cu ţigări, în 2011,  a fost de 383.285 de lei.

-  Cum se finalizează anchetele dumneavoastră?

- Finalitate? Chiar că aţi atins un punct sensibil. Avem dosare şi persoane care se judecă din 2007, din 2008, care sunt şi acum pe rolul instanţelor, în diferite stadii de judecată.

- De ce apar astfel de  situaţii?

- În majoritate, cauzele pe care le instrumentăm sunt complexe. Avem de audiat foarte multe  părţi vătămate, martori etc. Într-un dosar clădit pe criminalitate informatică de pildă, pot fi prinse şi 200 de persoane. Un dosar din acesta a avut, ca să înţelegeţi, 40 de volume a câte 200 şi 400 de file. Imaginaţi-vă apoi cât timp îi ia unui judecător să studieze o astfel de cauză.

- Acestea ar fi, să spunem, cauze obiective. Sunt şi subiective?

- Avem, de exemplu, un dosar complex ce are ca obiect furturi din Combinat. În legătură cu acesta, Curtea de Apel Galaţi  a fost sesizată cu rechizitoriu din noiembrie 2010. În horă sunt 40 de persoane, între care şi poliţişti. Ei bine, din cauza invocării în lanţ a unor excepţii privind competenţa materială a instanţei de judecată, nici în acest moment cauza n-a ajuns să fie judecată pe fond. E evident aici şi rolul avocaţilor!…

Un alt dosar pentru care instanţa de judecată (Tribunalul Galaţi) a fost sesizată cu rechizitoriu încă de la data de 25 octombrie 2007 se referă la un grup infracţional specializat în traficul de persoane prin exploatare sexuală. Această cauză a fost strămutată la Tribunalul Vrancea şi, după ce a parcurs şi faza de judecată în apel la Curtea de Apel Galaţi, acum e din nou pe rolul Tribunalului Vrancea, unde a fost trimisă spre rejudecare. E, dacă vă amintiţi, dosarul în care e implicat Moca Ionel, zis „Machena”.

Mai avem şi o cauză care e din 2005 la o instanţă din Galaţi. În fine, vă pot spune că în acest moment mai sunt pe rolul instanţelor de judecată nu mai puţin de 15 cauze care la noi, la DIICOT, au fost soluţionate din anii 2007 şi 2008.

Citit 2541 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.