44 de persoane la judecată, după furturi ca-n codru din Combinat

44 de persoane la judecată, după furturi ca-n codru din Combinat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Stafful” era format din 7 persoane, între care poliţişti şi agenţi de pază * Este implicat însuşi fostul comandant al Biroului de Poliţie de pe platforma siderurgică! -

Un grup infracţional uriaş, format din 44 de indivizi ce au avut un staff format din 7 persoane între care fostul comandant al Biroului Poliţiei de pe platforma ArcelorMittal, ofiţeri şi agenţi de poliţie, precum şi agenţi de pază ai SC Security WBC SRL Galaţi, angajaţi ai combinatului, a fost trimis joi în judecată prin rechizitoriul procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi.

Rechizitorul, un roman fluviu

Procurorii structurii gălăţene a DIICOT au reuşit, după o activitate de investigare de aproape 2 ani de zile, să instrumenteze un dosar uriaş, să redacteze în final, după încheierea urmăririi penale, un rechizitoriu ce se întinde pe aproape 700 de pagini.

În acest impresionant „roman fluviu” sunt cuprinse manoperele ilegale ale celor 44 de „mucenici”, care au reuşit să fure ca-n codru din Combinat.

Au furat cu autotractoare de platforme trailer, au furat de peste tot, au furat de toate (tablă groasă, tablă subţire, rulouri de tablă, rulmenţi, electrozi de sudură etc.), procurorii reuşind să probeze participarea acestora la un jaf organizat în mai multe etape, evaluat la 670.049,10 lei.

Cei „şapte magnifici”

Cei şapte şefi ai infractorilor au fost trimişi în judecată, acuzaţi, fiecare după contribuţie, de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la această infracţiune, instigare la furt calificat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Iată cine şi ce sunt sau mai bine zis erau cei „şapte magnifici”: Pelin Nelu, zis „Nelu Pecheanu”, era administrator la SC Dulce şi Amar SRL Pechea, Ionaşcu Marian, zis „Ursoi” sau „Mănuşă”, fără nicio ocupaţie, Ifrim Gabriel-Nicu, Dănăilă Tănăsache, zis „Tase”, Tudorache Valentin, Hulea Vasile, zis „Şerifu”, ofiţer de poliţie judiciară, fostul comandant al Biroului poliţiei de pe platforma siderurgică – Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi şi Munteanu Marian, agent de poliţie judiciară în cadrul aceluiaşi birou de poliţie.

Ceilalţi 37 de învinuiţi în dosarul ce a plecat deja la instanţa de judecată erau cooptaţi, în diverse etape, la acţiuni bine concertate şi organizate de  furt.

Aceştia erau angajaţi - în diverse posturi (şefi de depozite, macaragii, şoferi, tehnologi etc.) - ai combinatului siderurgic, dar şi agenţi de pază WBC (şefi de poartă, agenţi de control auto), agenţi de poliţie etc. 

Doar cinci în arest preventiv

Doar cinci din cei şapte consideraţi „fruncea” au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv. În două cazuri, comisarul şef Hulea Vasile şi agentul de poliţie judiciară Munteanu Marian, instanţa a hotărât judecarea în stare de libertate, dar în condiţiile interdicţiei de a părăsi localitatea.

Toţi ceilalţi 37 de învinuiţi în cauza de care vorbim au fost trimişi în judecată în stare de libertate. Aceştia sunt acuzaţi, la rându-le, de comiterea unei plaje foarte largi de infracţiuni.

Cei şapte inculpaţi de care am pomenit mai sus asigurau o coordonare aproape perfectă a hold-up-urilor de pe platforma siderurgică; toate rotiţele grupului funcţionau sincron; „marfa” putea intra şi ieşi nestingherit pe porţile Combinatului, chiar şi fără acte în regulă, întrucât cei puşi să păzească (poliţişti şi agenţi de pază) erau vânduţi, iar cei care făceau transporturile frauduloase ştiau că nu-i opreşte nimeni.

Unul dintre infractori, Ionaşcu Marian, asigura protecţia grupului, aşa cum este acuzat în rechizitoriul DIICOT Galaţi.

În fine, spaţiul nu ne permite să redăm în detaliu legăturile dintre membrii întregului grup şi modul lor de operare. Instanţa de judecată va cântări în amănunt activitatea fiecăruia dintre participanţii la furturile comise pe platforma siderurgică între anii 2008-2009.

Probabil că şi celor care fură acum, în 2010, le va veni rândul…

Citit 2697 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.