„Galaţiul are nevoie de tribunal pentru minori!”

 „Galaţiul are nevoie de tribunal pentru minori!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fundaţia "Familia" a organizat lun o audiere publică în vederea creării unui tribunal pentru minori şi familie la Galaţi. Preşedintele fundaţiei, Mariana Robea, ne-a declarat că, în acest moment, se impune organizarea unei astfel de instituţii, dat fiind faptul că minorii au nevoi distincte faţă de adulţi.

„Nu vrem să rămânem indiferenţi la problemele societăţii noastre. În acest moment, cazurile de abuz care implică minori sau cele de delincvenţă juvenilă se judecă laolaltă cu celelalte cazuri, la acelaşi Tribunal şi uneori astfel de situaţii au un puternic impact psihologic asupra celor care nu au împlinit încă 18 ani”, a declarat Mariana Robea.

La acţiune au luat parte şi Doru Benescu, preşedintele Secţiei Civile din cadrul Tribunalului Galaţi, Sorina Vîrgolici, şeful Serviciului de Probaţiune de pe lână Tribunalul Galaţi. Au răspuns invitaţiei de a susţine cauza şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţului (Genica Totolici) şi oameni politici (Bogdan Ciucă). De asemenea, Prefectura şi-a trimis reprezentant, iar alte două ONG-uri gălăţene au susţinut audierea publică. Toţi participanţii au promovat înfiinţarea tribunalului pentru minori şi familie.

Cu ce s-ar ocupa tribunalul pentru minori?
Până în luna septembrie a acestui an, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Galaţi înregistrase 58 de minori abuzaţi, peste 200 neglijaţi şi doi exploataţi prin muncă. Poliţia Locală are date privind minorii care consumă alcool pe domeniu public, se fac vinovaţi de tulburarea ordinii publice, de furturi, ameninţări şi acte de violenţă şi consum de etnobotanice. În plus, potrivit datelor Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Galaţi, în cursul anului 2010, peste 300 de minori au fost cercetaţi penal. Inspectoratul Judeţean de Poliţie Galaţi consta că, în primele 10 luni ale anului în curs, au fost au fost cercetaţi în dosare penale 366 de minori cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, 64 la sută dintre aceştia provenind din mediul urban. Tribunalul pentru minori şi familie ar urma să se ocupe de judecarea cauzelor de acest gen.

Ce se întâmplă după audierea publică?
„După ce comisia de experţi va întocmi un raport în urma audierii publice, vom trimite o adresă către Ministerul Justiţiei, în vederea aprobării demersurile de a înfiinţa un tribunal pentru minori şi familie la Galaţi”, a conchis Mariana Robea.

Citit 5480 ori Ultima modificare Luni, 12 Decembrie 2011 17:48

3 comentarii

 • postat de Gigaflops
  Sâmbătă, 17 Decembrie 2011 16:37
  Si daca este sectie pentru minori, care-i problema? Este complet specializat pentru cauze cu minori. Asa ar trebui si Tribunalul muncii si Tribunalul pentru contencios admnistrativ si Tribunalul fiscal si Tribunalul pentru cauze penale si Tribunalul pentru cauze civile etc., etc., etc..... Discutati, mai oameni buni, probleme reale, serioase.
  0
  0
  Raportează
 • postat de POPA GHEORGHE
  Vineri, 16 Decembrie 2011 22:00
  Mult succes. Este binevenita propunerea, dar necesita spatiu. Pentru o functionare curenta, acest sediu ar trebui sa fie in Palatul justitiei. Minorii trebue sa fie judecati cu atentie, interesul superior al minorului, trebue sa primeze asupra interesului unic al societatii sau al stiintei. Magistratii sar putea usor focaliza pe aceasta ramura (in cazul cand sunt desemnati sa solutioneze, doar cazuri cu minorii).Cazurile cu minorii la data savirsirii faptei sa poata trece usor in cealalta ramura, acolo unde sunt majorii (audiati, cercetati, judecati) Legiuitorul ar putea institui norme cu caracter special care sa reglementeze modul de organizare si functionare a tribunalului pentru minori ,dar si intinderea atributiunilor si prerogativelor acestei noi institutii.Pentru acest tribunal sunt necesare modificari si complectari ale cadrului normativ, o cooperare si o buna functionare a diferitelor agentii si autoritati care functioneaza in cadrul justitiei,dar si perfectionarea resurselor umane implicata in administrarea justitiei.DACA SE VREA, SE POATE.
  0
  0
  Raportează
 • postat de dudu
  Miercuri, 14 Decembrie 2011 14:08
  mai treb'e un tribunal pt catzei, unul pentru pisici si mai ales pt magari...evident dupa elaborarea codurilor civile specifice...
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.