„Minuni” din instanţele gălăţene - Recurs la o hotărâre definitivă şi irevocabilă
Foto: Bogdan Codrescu

„Minuni” din instanţele gălăţene - Recurs la o hotărâre definitivă şi irevocabilă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cititorii „Vieţii libere” îşi aduc aminte, cu siguranţă, de cazul moldoveanului Ion Bostan, cel care şi-a cumpărat în 2004 un apartament în Galaţi şi a rămas fără el, pe baza unei hotărâri judecătoreşti falsificate. De atunci, din 2007 mai exact, când omul a constatat că a rămas fără apartament, situaţia nu s-a clarificat absolut deloc. Ion Bostan, ajutat de o avocată, a făcut diferite acţiuni în instanţă, în speranţa că îşi va recăpăta apartamentul. Dar justiţia nu numai că nu a făcut lumină în acest caz, ci a încâlcit şi mai rău speţa. Apartamentul cu pricina a fost vândut de trei ori, acum aparţinând unei familii cu doi copii, despre care aţi putut citi anul trecut în ziarul nostru, atunci când DIICOT-ul a obţinut arestarea Brânduşei Miron (care vindea, prin intermediul propriei agenţii imobiliare, Volaret, un apartament de mai multe ori unor persoane diferite), implicată şi în acest caz. Ion Bostan a promovat două acţiuni în instanţă: una pentru anularea actelor de vânzare-cumpărare prin care noii proprietari au obţinut apartamentul, şi alta pentru revendicarea imobilului, acţiune despre care facem referire.

În acţiunea de fond, la Judecătoria Galaţi, Ion Bostan îşi găseşte dreptatea, pentru că instanţa a decis că apartamentul este al lui şi nu al noilor proprietari. Avocaţii părţii adverse au formulat recurs împotriva deciziei Judecătoriei. „Valoarea apartamentul era de 770 de milioane de lei vechi. Cu atât a cumpărat Ion Bostan apartamentul. Aceasta a fost şi valoarea la care s-a timbrat acţiunea. În aceste condiţii, decizia nu putea fi atacată decât cu recurs, valoarea fiind sub un miliard de lei vechi”, ne-a explicat fosta avocată a lui Ion Bostan.

Magistraţii de la Tribunalul Galaţi au respins recursul ca nefondat şi au stabilit că Ion Bostan trebuie să primească 1.000 de lei cheltuieli de judecată. Decizia Tribunalului, conform site-ul instanţei, este irevocabilă. În aceste condiţii, moldoveanul a crezut că şi-a găsit în sfârşit dreptatea, aşa că a pus în executare sentinţa.

Recursul recursului

Între timp, însă, situaţia a luat o nouă turnură. „M-am trezit cu citaţie la cabinetul meu de avocatură pentru Ion Bostan, care era chemat la un recurs într-o acţiune de revendicare la Curtea de Apel Galaţi”, explică avocata. Adică un nou recurs pentru aceeaşi acţiune care se judecase deja în recurs la Tribunal. Mai pe scurt, un recurs la recurs, situaţie teoretic imposibilă în justiţia românească. „Eu nu mai am contract cu Ion Bostan. Nu-l mai reprezint pe acest om şi am făcut aceste precizări în faţa instanţei de judecată. Am arătat că el nu locuieşte la cabinetul meu de avocatură şi că nu mai am nicio legătură cu el în acest dosar. Cu toate acestea, am primit, inclusiv pentru termenul de pe 25 ianuarie, citaţie la cabinetul meu de avocatură”, precizează cea care l-a apărat până anul trecut pe Ion Bostan. Dosarul a avut termen miercuri, la Curtea de Apel Galaţi. Am fost curioşi să vedem dacă magistraţii vor judeca dosarul sau îl vor amâna pentru a treia oară.

Până unde se poate merge?

Când a fost luat dosarul, magistraţii au făcut precizarea că Ion Bostan nu se află în sală (de altfel omul nici nu avea cum să vină la termen, pentru că nu a fost citat la domiciliul său din Republica Moldova), după care au trecut la judecarea cauzei. Amânare pentru lipsă de procedură? Nici vorbă! Avocaţii care au formulat recursul împotriva deciziei irevocabile de la Tribunalul Galaţi au precizat miercuri că magistraţii tribunalului nu au citit cu atenţie dosarul. „Dacă l-ar fi citit ar fi văzut că valoarea este mult mai mare şi că se impunea apelul şi nu recursul. Ar fi trebuit să citească dosarul. Solicităm acceptarea recursului şi trimiterea cauzei spre rejudecare”, au arătat avocaţii. După pledoaria în care erau acuzaţi colegii lor de la instanţa inferioară, judecătorii de la Curtea de Apel au dat verdictul: se amână pronunţarea pentru data de 31 ianuarie.

Cu astfel de date, nu putem trage decât o concluzie: se poate judeca un dosar şi cu lipsă de procedură. Rămâne de văzut şi ce vor decide judecătorii în acest caz. Până atunci, însă, vom reveni cu alte informaţii, la fel de încâlcite, legate de executarea silită oprită pe baza unei decizii judecătoreşti dată fără a avea temei legal.

Citit 6141 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Ianuarie 2012 23:32

6 comentarii

 • postat de FLORIAN
  Marți, 31 Ianuarie 2012 07:46
  Pai normal cine sa fie vinovat,(i)...aia care au cumparat si au vandut...nu?
  DIICOT CE FACE? ...doarme si tine dosaraele sub masa........vai doamne a arestat-o pe MIRON si i-a dat drumu dupa 2 luni....extraordinar.NU EA A FURAT NIMIC SI A INSELAT PE NIMENI.....noi prosti care am dat bani suntem vinovati...sqa vina diicot sa ne aresteze...cum oare poate sa ne lase in libertate?
  FURI INSELI...ESTI LIBER NU FURI NU INSELI ..TE CHEAMA LA DECLARATII SI ITI FAC PERCHEZITII............OARE NU ESTE SI DIICOT IMPLICAT IN TOT LANTUL ASTA?
  SA NU MAI VB SI DE INSTANTE CARE FAC CE VOR......UITATI-VA MAI SUS

  NU E POSIBIL ASA CEVA SA FACI RECURS LA RECURS...CE AVOCATI SUNT ASTIA CARE NICI NU STIU PE CE LUME TRAIESC DE FAC RECURS LA RCURS SI LE SI MAI ACCEPTA INSTANTA?.............OARE NU SUNT MANA IN MANA SI CU INSTANTA
  0
  0
  Raportează
 • postat de cristina
  Luni, 30 Ianuarie 2012 13:16
  astept si eu de cativa ani sa se faca dreptate in cazul brandusei miron si sa imi recuprez bani dati sau sa vad apartamentul promis,dar nimic,anii trec si eu tot fara bani si faca sunt,rusine ca nu se face dreptate si dureaza ani si oameni se sinucid din aceasta cauza dar justitiei nu ii pasa.
  0
  0
  Raportează
 • postat de eu
  Sâmbătă, 28 Ianuarie 2012 17:52
  Unde e Brandusa Miron Cei de la DIcot au uitat de ea In cazul Volaret un biet pagubit s-a spanzurat

  Miron ebine mersi in libertate Asa=s de ocupati cei din justitie ca trebuie sa asteptam ani de zile sa fie judecata Ultima data cei dela dicot ne-au zis-vinovatul e Bostan El i-a sugerat lui Miron ideia
  Au gasit un tap ispasitor Nu ma-s mira deloc daca si eu si Elena Timofte am fi acuzate la fel ca Bostan Unde esti Elena mai tii piept fradelegilor


  eu
  0
  0
  Raportează
 • postat de un indignat
  Joi, 26 Ianuarie 2012 22:33
  Aveti dreptate de ceea ce a-ti scris despre cei din justitie.E un mare nepotism acolo.Cunosc pe cineva care a prins el insusi hotul,care i-a furat noaptea din curte mai multe bunuri,profitind ca proprietarul e batrin(socrul sau) si culmea indignarii ca procuroarea Negraia(o mare javra) nici n-a studiat bine dosarul si i-a dat amenda hotului(doar atit).Asadar sa tot furi in tara asta,pentru ca n-ai sa patesti nimic.Sunt rude intre ei(cumetri,nasi,fini,socrii..etc) si niciodata n-o sa-ti faca dreptate.A auzit cineva despre vreo arestare de magistrati in oras? La noi totul e ok !! Serviciile secrete sunt platite de pomana aici.
  0
  0
  Raportează
 • postat de unu care vede multe si mai si stie
  Joi, 26 Ianuarie 2012 15:36
  Asta inseamna instanta din Galati.
  te fura pe fata......cica sa ceri dreptatea in sala de judecata.....si uite ce patesti....isi bat joc de tine.
  Si-o trag intre ei avocati su judecatori si judecatorii intre ei si uite unde se ajunge.....HOTILOR CRIMINALILOR BANDITILOR.....asa e cand nu va trage nimeni la raspundere....
  Vreti nume de judecatori corupti?......cereti-mi intr-un comentariu si va zic cine si cum este corupt.....mai ales la curtea de apel....plina de curve
  0
  0
  Raportează
 • postat de IANCU JIANUL
  Joi, 26 Ianuarie 2012 03:32
  Cu asa individ la ''carma'' tarii, cum iti poti imagina macar cuvantul ''justitie''? INJUSTITIE DA! sau... JUSTITIE PE BANI! CA LA C..... Macar acolo dai un ban si primesti ceva dupa plata... aici e cu cantec... sau descantec!
  FEREASCA SFANTUL SA AJUNGI LA MEDIC, LA AVOCAT... SAU LA MILA STATULUI.... AJUNGI LA SAPA DE LEMN!... daca mai ai bani si de aia! AMIN!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.