Falimente pe bandă rulantă

Falimente pe bandă rulantă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă în urmă cu numai câţiva ani, România tindea să devină o ţară de patroni, hăţişurile crizei economice au întors povestea pe dos.

Altfel spus, în momentul de faţă România tinde să devină o ţară de patroni care simt pe pielea lor ce înseamnă să intri în faliment. Situaţia este similară şi în oraşul şi judeţul nostru.

Creditele greu de achitat, lipsa comenzilor, datoriile către furnizori sau către stat şi, până la urmă, nepriceperea unora dintre administratorii acestor firme fac în aşa fel încât numărul societăţilor falimentare să crească simţitor de la o zi la alta. Lucrul acesta se vede şi la o simplă privire pe listele dosarelor secţiei comerciale a Tribunalului Galaţi.

"În mod cert, în ultima perioadă am sesizat o creştere a numărului dosarelor care fac referire la lichidare, lichidare simplificată sau reorganizarea unor societăţi comerciale, majoritatea fiind societăţi cu răspundere limitată. Lucrurile stau la fel şi dacă facem o analiză comparativă a dosarelor de acest fel din anii trecuţi. Această situaţie pare a fi legată de criza economică", ne-a spus preşedintele Tribunalului Galaţi, magistratul Carmen Sandu (foto).

198 de cazuri doar în 2009

Numărul dosarelor care au ca obiect lichidările judiciare şi care se află în acest moment pe rolul instanţei amintite ceva mai sus este unul halucinant: 1.020 de procese, 1.020 de societăţi prinse în menghina falimentului şi care sunt la un pas să fie strivite.

Anul trecut, de la 1 ianuarie şi până la 1 aprilie fuseseră înregistrate 185 de cazuri de lichidare judiciară, iar de la începutul anului şi până acum vorbim despre 198 de cazuri. Şi povestea nu se încheie aici pentru că zilnic apar noi şi noi procese de faliment.

Nume mari şi nume mici

Multe dintre societăţile comerciale gata să dispară sunt cele mici, şi care derulau afaceri ce funcţionau cu doar câţiva angajaţi şi nu înregistrau cine ştie ce cifră de afaceri. Se află însă pe „lista neagră” şi firme cu nume cunoscute şi care, de bine de rău asigurau în trecut locuri de muncă.

Vom reveni cu detalii şi exemple concrete.

Citit 1110 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.