Contractul de întreţinere

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Domna Georgeta este într-o dilemă: are o bătrână în grijă şi aceasta i-a propus să semneze un contract de întreţinere pentru ca să îi poată lăsa casa după deces. Cititoarea noastră ar dori să ştie ce efecte produce contractul de întreţinere?

Domnul notar George Schin ne-a lămurit situaţia. Iată ce ar trebui să ştie cititoarea noastră.

Contractul de întreţinere este contractul în temeiul căruia o persoană, denumită întreţinător, se obligă faţă de o altă persoană, denumită întreţinut, să îi asigure toate necesare traiului (întreţinere) pe tot timpul vieţii, iar la moartea acesteia să o înmormânteze după datină, în schimbul unui bun (mobil sau imobil) sau chiar cu titlu gratuit.      

Contractul de întreţinere valabil încheiat, fiind în principiu un contract sinalagmatic, dă naştere la obligaţii atât în sarcina întreţinutului, cât şi în sarcina întreţinătorului.

Obligaţiile întreţinutului

Dacă întreţinutul s-a obligat să transmită întreţinătorului un bun în schimbul întreţinerii, el are aceleaşi obligaţii ca şi vânzătorul: şi anume, de a transfera proprietatea bunului la întreţinător, de a preda bunul, de a garanta pentru evicţiune şi pentru viciile ascunse ale lucrului.

Obligaţiile întreţinătorului

Întreţinătorului îi revine obligaţia de a asigura prestarea întreţinerii, care, este în esenţă o obligaţie de a face ce se execută zi cu zi.

Citit 1184 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.