Grefierii îşi cer drepturile salariale

Grefierii îşi cer drepturile salariale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Activitatea din instanţe nu a fost periclitată * Pe 13 aprilie se anunţă grevă generală *

Joi, 9 aprilie, în jurul ore 11,30, grefierii şi restul personalului auxiliar de la instanţele gălăţene au hotărât să facă un protest spontan. Au ieşit în faţa Palatului de Justiţie pentru a protesta din cauza neîncasării drepturilor salariale obţinute prin Hotărâre de Guvern. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Brăila.

Grefierii erau supăraţi din cauză că au aşteptat deja 30 de zile din momentul în care trebuiau sã-şi primească sporurile pentru stres şi suprasolicitare. Mai mult decât atât, personalul auxiliar din justiţia gălăţeană protestează, ca şi ceilalţi colegi din ţară, pentru că Ministerul Justiţiei refuză să le acorde drepturile câştigate în instanţă până acum.

„Există titluri executorii care nu sunt puse în aplicare de minister. Din experienţa mea de 15 ani în instanţă ştiu că nerespectarea hotărârilor judecătoreşti e… penală. Dacă nu se respectă aceste reguli chiar la Ministerul Justiţiei, atunci ce mai pot aştepta oamenii de rând de la Justiţie?”, se întreba Mirela State, unul dintre grefierii gălăţeni.

„Totul e o nebuloasă la nivel naţional. Trebuie să obţinem acel spor de 50 la sută la salariu începând cu data de 1 martie, dar nu se mai spune nimic de el. Sporurile care au fost eşalonate la plată nu au venit decât în prima tranşă, adică anul trecut în septembrie. Anul acesta nu am primit niciun leu şi a trecut deja o lună de zile de când trebuia să ni se plătească cea dea doua tranşă din bani. La nivel naţional se discută de indemnizaţii şi sporuri în justiţie, dar nimeni nu ia în calcul şi personalul auxiliar”, ne-a explicat grefierul Silvia Hâncu.

Protest fără  periclitarea activităţii

Deşi la nivel naţional au fost probleme în urma protestelor, şedinţele de judecată fiind suspendate din cauză  că grefierii au refuzat să intre în săli, la Galaţi, dar şi la Brăila, protestul spontan nu a afectat activitatea.

„Suntem aproximativ 100 de grefieri plus personalul conex (informaticieni, femei de serviciu etc.), dar am ieşit în grupuri tocmai pentru a nu periclita activitatea judecătorilor. Ştim că ei ne susţin, aşa că nu vrem să le îngreunăm munca. Vom protesta o oră, după care vom vedea ce hotărâre se va lua la nivel central. Dacă nu se întâmplă nimic după protestele de azi, suntem hotărâţi ca pe data de 13 aprilie să facem grevă generală la Bucureşti, la Ministerul  Justiţiei. Trebuie precizat că acest protest nu este o acţiune sindicală, ne apărăm doar drepturile”, ne-a informat Mirela State.

„Este dreptul lor“

Mariana Ghena, preşedinta Curţii de Apel Galaţi, recunoaşte că personalul auxiliar are dreptul să protesteze: „Momentan nu este afectată activitatea instanţei. Ştiu că au recurs la această modalitate în speranţa cã le vor fi acordate sporurile restante. Este dreptul lor de a protesta şi îi susţin şi eu cât pot. Nimeni nu le va interzice să protesteze”.

Grefierii gălăţeni ne-au informat că nu ştiu dacă protestele vor continua şi astăzi, dar sunt hotărâţi să îşi apere drepturile salariale chiar cu riscul de a bloca orice activitate în Justiţie.

Citit 1515 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.