Acordul de recunoaştere a vinovăţiei

Acordul de recunoaştere a vinovăţiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Continuăm să vă prezentăm noutăţile din proiectul de modificare a Codului de procedură penală, cu sprijinul unui practician - magistratul Gabriel Enciu, procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

Astăzi, vorbim despre o procedură specială denumită acordul de recunoaştere a vinovăţiei.

La judecată, dar fără rechizitoriu

„Acest acord, precizează procurorul Gabriel Enciu, se poate încheia în cursul urmăririi penale între inculpat şi procuror şi priveşte numai infracţiunile în care legea prevede amendă sau pedeapsa cu închisoarea de cel mult cinci ani. Prin acest acord inculpatul trebuie să-şi recunoască fapta, să accepte îndrumările juridice date de procuror, să accepte felul şi cuantumul pedepsei pe care o va propune procurorul judecătorului, precum şi forma de executare a pedepsei”.

Important de reţinut e că în situaţia de mai sus nu se mai întocmeşte rechizitoriu. E vorba, în general, de fapte mărunte, iar inculpatul nu e recidivist. Sunt prescurtate procedurile şi se întocmeşte un «acord de recunoaştere a vinovăţiei», care va fi prezentat instanţei de judecată”.

„Acordul acesta, după cum se prevede la art. 472 din proiect, poate fi iniţiat atât de către procuror, cât şi de către inculpat, dar limitele lui trebuie să fie stabilite prin avizul prealabil al procurorului ierarhic superior. Mai trebuie precizat că inculpaţii minori nu pot încheia acorduri de recunoaştere a vinovăţiei”.

Reduceri de proceduri judiciare

Care ar fi, totuşi, finalitatea unui astfel de demers juridic? „Într-o astfel de situaţie, inculpatul beneficiază de reducerea cu o treime a pedepsei  cu închisoarea şi cu o pătrime a pedepsei cu amendă. Numai în cazurile în care sunt şi probe de vinovăţie, eu, ca procuror, sunt obligat să-i probez infracţiunea. Se urmăreşte reducerea procedurilor judiciare în faţa instanţei de judecată pentru că acest acord e prezentat judecătorului împreună cu dosarul de urmărire penală, iar judecata nu mai are loc”.

„Instanţa poate admite acest acord şi dispune condamnarea inculpatului la o pedeapsă care nu poate fi mai mare decât cea solicitată de procuror prin acordul de recunoaştere a vinovăţiei sau poate respinge acordul şi să restituie dosarul procurorului pentru continuarea cercetărilor dacă a constatat că nu sunt îndeplinite condiţiile de încheiere a acordului. De exemplu, se constată că nu sunt îndeplinite condiţiile acordului, că inculpatul are o poziţie ambiguă în ceea ce priveşte cuantumul pedepsei, încadrarea juridică...”

Există şi cale de atac

Poate fi atacat acest acord? „Există cale de atac asupra acestui acord. Procurorul şi inculpatul se pun de acord cu privire la o anume pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, dar instanţa nu poate aplica o pedeapsă mai mare de trei ani sau instanţa hotărăşte o pedeapsă cu închisoarea de doi ani şi şase luni. În acest caz, va judeca mai departe o instanţă superioară”.

„Aşadar, în cazul acordului de recunoaştere a vinovăţiei nu este decât o singură înfăţişare, dar aceasta nu e valabilă decât pentru o primă instanţă”.

Citit 1374 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.