Priorităţile parlamentului în noua sesiune: Constituţia, Codurile penale şi cel Rutier

Priorităţile parlamentului în noua sesiune: Constituţia, Codurile penale şi cel Rutier
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Senatul şi Camera Deputaţilor încep, luni, o nouă sesiune parlamentară, cele mai importante proiecte vizând revizuirea Constituţiei şi un nou Cod Rutier, parlamentarii urmând să decidă şi în legătură cu aministierea şi graţierea, dar şi cu achiziţiile de terenuri din Călăraşi şi cu activitatea CEC. Comisia parlamentară comună pentru revizuirea Constituţiei îşi va relua activitatea încă din prima zi a sesiunii, cu o întâlnire a membrilor cu reprezentanţii uniunilor profesionale şi cu prezentarea amendamentelor formulate ca urmare a observaţiilor şi propunerilor Comisiei de la Veneţia şi ale celor din avizul Consiliului Legislativ. Unele din prevederile iniţiale din proiectul de revizuire a Constituţiei urmează să fie rediscutate, amendate sau chiar eliminate în urma observaţiilor Comisiei de la Veneţia şi Consiliului Legislativ.

Amnistierea şi graţierea - restanţe din sesiunea trecută

La începutul acestei sesiuni, deputaţii vor trebui să ia o decizie privind iniţiativa legislativă care propune amnistierea şi graţierea unor pedepse. Aceasta a fost scoasă, în decembrie 2013, de pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor în urma numeroaselor critici determinate de amendamentele adoptate de Comisia juridică, prin care se prevedea amnistierea infracţiunilor pedepsite cu închisoare de până la şase ani şi graţierea pedepselor cu închisoarea de până la şapte ani. Termenele iniţiale erau de până la patru ani pentru amnistie şi de şapte ani pentru graţiere.

Parlamentul ar putea rezolva problemele noilor Coduri penale

Senatorii şi deputaţii ar mai putea să ia în discuţie şi modificarea Codului de procedură penală, în sensul în care supravegherea tehnică să poată fi permisă şi înainte de începerea urmăririi penale.

Articolul 140 din noul CCP, care face obiectul nemulţumirilor şefului statului, prevede că "supravegherea tehnică poate fi dispusă în cursul urmăririi penale, pe o durată de cel mult 30 de zile, la cererea procurorului, de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a formulat cererea".

Astfel formulat, textul limitează posibilităţile procurorului de a supraveghea tehnic persoana vizată şi înaintea începerii urmăririi penale. Potrivit procedurilor judiciare, la momentul începerii urmăririi penale, persoana respectivă trebuie să fie informată în legătură cu acest lucru.

Codul rutier, conducerea TVR şi Comisiile Călăraşi şi CEC - de rezolvat la începutul sesiunii

Senatorii vor avea răgaz doar patru zile de la reluarea activităţii ca să ia o decizie în trei comisii de specialitate – Comisia pentru administraţie, Comisia pentru apărare şi Comisia juridică - dar şi în plen referitor la controversatul proiect de lege al Guvernului pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, proiect care riscă să fie adoptat tacit în varianta propusă de Executiv. Constatările, concluziile şi propunerile Comisiei vor face obiectul unui raport final, care va fi depus la Birourile Reunite ale Parlamentului, votul final urmând să fie dat într-un plen reunit al celor două Camere.

 

 

Citit 1208 ori Ultima modificare Duminică, 02 Februarie 2014 14:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.