Dreptul la replică nu va fi legiferat în noul Cod civil

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Subcomisia parlamentară de Cod civil a decis să elimine articolele din proiectul Codului ce reglementau dreptul la replică, în urma discuţiilor cu reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale ale jurnaliştilor, acestea susţinând că utilizarea acestui drept nu ar trebui reglementată de către stat.

În cadrul discuţiilor de miercuri din subcomisie, organizaţiile reprezentative pentru mass-media au cerut eliminarea articolelor care se refereau la dreptul la replică, pe motiv că acesta este o instituţie a breslei ce nu ar trebui legiferată, deoarece ar intra în competenţa instanţelor judecătoreşti şi ar modifica, în cadrul fiecărei instituţii de presă, raportul de echilibru între zona editorială şi cea de management, în favoarea celei din urmă.

În schimb, membrii subcomisiei parlamentare, precum şi cei ai comisiei de redactare a Codului, au susţinut că legiferarea dreptului la replică ar duce la scăderea proceselor între jurnalişti şi persoanele care se consideră lezate de către articole de presă. Finalmente, parlamentarii au decis să dea curs solicitării şi articolele în cauză au fost eliminate.

De asemenea, prevederile legate de protecţia vieţii private au fost amendate în sensul că, dacă interesul public primează, dezvăluirile din mass-media privind viaţa privată a unei persoane sunt justificate. S-a renunţat la articolul ce permitea instanţelor să blocheze apariţia unui material de presă, dacă o persoană se simte lezată de acel material.

După discuţiile avute cu reprezentanţii mass-media, coordonatorul subcomisiei de Cod civil, deputatul Daniel Buda, a declarat că, în cazul în care Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Codurile din justiţie, acestea vor fi adoptate în forma rezultată din subcomisiile de specialitate.

Citit 987 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.