Ofiţeri de la Direcţia Generală Anticorupţie au "descins" la Spitalul de Urgenţă din Galaţi. Care a fost MOTIVUL

Ofiţeri de la Direcţia Generală Anticorupţie au "descins" la Spitalul de Urgenţă din Galaţi. Care a fost MOTIVUL
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Raportul de gardă, de luni dimineaţă, de la Spitalul de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” a fost prelungit. Şi asta pentru că medicii şi asistentele au primit vizita a doi ofiţeri de la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA). Nu, nu a fost vorba despre un flagrant sau altceva de genul acesta, ci de o întrunire informativă. Mai exact, ofiţerii DGA le-au adus la cunoştinţă medicilor faptul că, în urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, sunt consideraţi funcţionari publici după legea penală, fiind astfel pasibili de închisoare dacă primesc o donaţie din partea pacienţilor.

"Este vorba despre o prezentare a deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a lămurit statutul de funcţionar public, care se atribuie şi medicilor din sistemul public. Cei de la DGA au făcut o prezentare cu privire la infracţiunile care se aplică funcţionarilor publici, şi anume darea şi luare de mită şi traficul de influenţă, care sunt, în acest moment aplicabile şi medicilor. De asemenea, cei de la DGA i-au informat că acea prevedere din Legea pacientului, care este încă în vigoare, prin care i se dădea dreptul medicului de a primi anumite donaţii după efectuarea unui act medical, nu mai este legală şi poate fi considerată luare de mită", ne-a explicat Dumitru Titea, juristul Spitalului Judeţean Galaţi.

Şedinţa de informare a avut loc în amfiteatrul spitalului, cu uşile închise. După câteva minute de linişte, timp în care ofiţerii DGA şi-au prezentat informaţiile, cadrele medicale din sală au început să vocifereze. Cu toate acestea, informarea a fost făcută până la capăt.

La un moment dat, unul dintre medici a părăsit sala, revoltat, explicând că trebuie să intre în gardă, iar pacienţii nu au nicio vină. "De ce să vină să ne spună asta? Noi nu suntem funcţionari publici. Dintotdeauna, medicii au avut o profesie liberală. Eu nu pot să spun că am program 8,00 - 13,00, iar la ora 13,00, cu pacientul deschis pe masa de operaţie, închid sala şi plec. Ei ne prezintă Legea funcţionarului public din punct de vedere penal. Nici în lumea a treia nu există aşa ceva", ne-a spus, foarte revoltată, medicul Daniela Ţuţa.

Nemulţumiri generale

La finalul informării, medicii şi asistenţii, vădit revoltaţi, s-au întros la locurile de muncă şi au menţionat faptul că sunt nemulţumiţi de noul statul oferit de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. "Mi se pare că s-a făcut un abuz. Ca să poţi să-l numeşti funcţionar public trebuei să îi asiguri şi drepturi, nu doar obligaţii. Medicul trebuie să aibă şi un contract de muncă avantajos, astfel încât pacientul să nu aibă de suferit, iar orele suplimentare să fie foarte bine plătite. Să nu uităm că am trăit o vreme în care medicii erau spuma societăţii, intelectualii pe care ţara se baza, care îşi făceau cu drag meseria. Acum, suntem oprimaţi atât de cître pacienţi, cât şi de forurile care ne conduc, prin lipsa banilor. Suntem gata să ne ridicăm împotriva acestor nedreptăţi, care trebuie, în cel mai scurt timp, corectate", ne-a explicat medicul Angel Trifan, coordonator UPU-SMURD Galaţi.

Funcţionari publici angajaţi în mediul privat

La fel de nemulţumit s-a arătat şi medicul chirurg Paul Ichim, care este şi senator şi care ne-a mărturisit că a avut discuţii cu coelgii săi pe această temă. "Am să spun acum, cred că pentru prima oară în faţa presei, că în Comisia de Sănătate de la Senat am discutat despre neconcordanţa dintre Legea 46/2003 şi normele ei metodologice şi noul Cod penal şi de procedură penală. Problema o anticipam, că se va lăsa cu discuţii şi interpretări. Nu anticipam însă că se va ajunge aici, mai ales că nu credeam vreodată că meseria de medic poate fi încadrată celei de funcţionar public. Ştiam că în Europa este o profesie liberală. Citind însă expunerea de motive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, trebuie să recunosc că nu prea aveau cum, în contextul legislativ actual, să se pronunţe altfel. Deci trebuie umblat la legislaţie. Am avut discuţii la Comisia de Sănătate din Senat şi vrem să convocăm toţi factorii de răspundere din sănătate, pentru a vedea ce soluţie găsim. Chiar dacă o să fiu un pic sadic, cred că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ne-a făcut un bine. A reuşit să unească, în sfârşit, corpul medical. În sfârşit, au învăţat şi medicii că trebuie să fie uniţi şi să lupte, o dată pentru totdeauna, pentru drepturile acestei profesii", ne-a explicat medicul Paul Ichim.

Statul de funcţionar public, recent căpătat de medici, nu ar trebui să le mai permită acestora din urmă, conform legislaţiei româneşti, să mai activeze în privat. "Este un paradox explicat chiar astăzi. Medicilor li se aplică doar fapta penală, prevăzută de Codul penal, ceea ce este prevăzut în Codul civil nu se aplică. Noi suntem un paradox, suntem funcţionari publici, dar putem lucra la privat. Şi aici este o nebunie totală", a mai adăugat Paul Ichim.

O informare fructuoasă

În ciuda nemulţumirii aratate de medicii şi asistentele gălăţene, atât la ieşirea din amfiteatru, cât şi în timpul informării, cei doi ofiţeri de la DGA ne-au declarta că întâlnirea a fost benefică şi fructuoasă. "A fost o activitate de informare, pentru a le aduce la cunoştinţă cadrul legislativ privind faptele de corupţie. A fost o întâlnire fructuoasă şi, spunem noi, benefică. Noi ne-am făcut datoria, iar această întâlnire a fost programată, ne vom îltâlni şi cu alte categorii de funcţionari, care intră sub incidenţa competenţei noastre, dar şi la solicitarea celor interesaţi", ne-a declarat comisarul DGA Cornel Ignat.

Astfel, cu un statut nou, pe care încă nimeni nu îl înţelege, medicii sunt nevoiţi să lucreze în aceleaşi condiţii, cu salarii mici şi fără a avea ajutorul unui număr suficient de cadre medicale, fiind încă sistate angajările în sistem, dar cu o nouă problemă pe cap. Medicii sunt decişi însă să îşi apere drepturile, în acest sens fiind făcută chiar şi o pagină pe Facebook, "medici gata de grevă generală", unde mai bine de 21.000 de cadre medicale şi-au postat nemulţumirile.

Citit 7473 ori Ultima modificare Vineri, 21 August 2015 19:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.