Ofiţeri de la Direcţia Generală Anticorupţie au "descins" la Spitalul de Urgenţă din Galaţi. Care a fost MOTIVUL

Ofiţeri de la Direcţia Generală Anticorupţie au "descins" la Spitalul de Urgenţă din Galaţi. Care a fost MOTIVUL
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Raportul de gardă, de luni dimineaţă, de la Spitalul de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” a fost prelungit. Şi asta pentru că medicii şi asistentele au primit vizita a doi ofiţeri de la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA). Nu, nu a fost vorba despre un flagrant sau altceva de genul acesta, ci de o întrunire informativă. Mai exact, ofiţerii DGA le-au adus la cunoştinţă medicilor faptul că, în urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, sunt consideraţi funcţionari publici după legea penală, fiind astfel pasibili de închisoare dacă primesc o donaţie din partea pacienţilor.

"Este vorba despre o prezentare a deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a lămurit statutul de funcţionar public, care se atribuie şi medicilor din sistemul public. Cei de la DGA au făcut o prezentare cu privire la infracţiunile care se aplică funcţionarilor publici, şi anume darea şi luare de mită şi traficul de influenţă, care sunt, în acest moment aplicabile şi medicilor. De asemenea, cei de la DGA i-au informat că acea prevedere din Legea pacientului, care este încă în vigoare, prin care i se dădea dreptul medicului de a primi anumite donaţii după efectuarea unui act medical, nu mai este legală şi poate fi considerată luare de mită", ne-a explicat Dumitru Titea, juristul Spitalului Judeţean Galaţi.

Şedinţa de informare a avut loc în amfiteatrul spitalului, cu uşile închise. După câteva minute de linişte, timp în care ofiţerii DGA şi-au prezentat informaţiile, cadrele medicale din sală au început să vocifereze. Cu toate acestea, informarea a fost făcută până la capăt.

La un moment dat, unul dintre medici a părăsit sala, revoltat, explicând că trebuie să intre în gardă, iar pacienţii nu au nicio vină. "De ce să vină să ne spună asta? Noi nu suntem funcţionari publici. Dintotdeauna, medicii au avut o profesie liberală. Eu nu pot să spun că am program 8,00 - 13,00, iar la ora 13,00, cu pacientul deschis pe masa de operaţie, închid sala şi plec. Ei ne prezintă Legea funcţionarului public din punct de vedere penal. Nici în lumea a treia nu există aşa ceva", ne-a spus, foarte revoltată, medicul Daniela Ţuţa.

Nemulţumiri generale

La finalul informării, medicii şi asistenţii, vădit revoltaţi, s-au întros la locurile de muncă şi au menţionat faptul că sunt nemulţumiţi de noul statul oferit de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. "Mi se pare că s-a făcut un abuz. Ca să poţi să-l numeşti funcţionar public trebuei să îi asiguri şi drepturi, nu doar obligaţii. Medicul trebuie să aibă şi un contract de muncă avantajos, astfel încât pacientul să nu aibă de suferit, iar orele suplimentare să fie foarte bine plătite. Să nu uităm că am trăit o vreme în care medicii erau spuma societăţii, intelectualii pe care ţara se baza, care îşi făceau cu drag meseria. Acum, suntem oprimaţi atât de cître pacienţi, cât şi de forurile care ne conduc, prin lipsa banilor. Suntem gata să ne ridicăm împotriva acestor nedreptăţi, care trebuie, în cel mai scurt timp, corectate", ne-a explicat medicul Angel Trifan, coordonator UPU-SMURD Galaţi.

Funcţionari publici angajaţi în mediul privat

La fel de nemulţumit s-a arătat şi medicul chirurg Paul Ichim, care este şi senator şi care ne-a mărturisit că a avut discuţii cu coelgii săi pe această temă. "Am să spun acum, cred că pentru prima oară în faţa presei, că în Comisia de Sănătate de la Senat am discutat despre neconcordanţa dintre Legea 46/2003 şi normele ei metodologice şi noul Cod penal şi de procedură penală. Problema o anticipam, că se va lăsa cu discuţii şi interpretări. Nu anticipam însă că se va ajunge aici, mai ales că nu credeam vreodată că meseria de medic poate fi încadrată celei de funcţionar public. Ştiam că în Europa este o profesie liberală. Citind însă expunerea de motive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, trebuie să recunosc că nu prea aveau cum, în contextul legislativ actual, să se pronunţe altfel. Deci trebuie umblat la legislaţie. Am avut discuţii la Comisia de Sănătate din Senat şi vrem să convocăm toţi factorii de răspundere din sănătate, pentru a vedea ce soluţie găsim. Chiar dacă o să fiu un pic sadic, cred că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ne-a făcut un bine. A reuşit să unească, în sfârşit, corpul medical. În sfârşit, au învăţat şi medicii că trebuie să fie uniţi şi să lupte, o dată pentru totdeauna, pentru drepturile acestei profesii", ne-a explicat medicul Paul Ichim.

Statul de funcţionar public, recent căpătat de medici, nu ar trebui să le mai permită acestora din urmă, conform legislaţiei româneşti, să mai activeze în privat. "Este un paradox explicat chiar astăzi. Medicilor li se aplică doar fapta penală, prevăzută de Codul penal, ceea ce este prevăzut în Codul civil nu se aplică. Noi suntem un paradox, suntem funcţionari publici, dar putem lucra la privat. Şi aici este o nebunie totală", a mai adăugat Paul Ichim.

O informare fructuoasă

În ciuda nemulţumirii aratate de medicii şi asistentele gălăţene, atât la ieşirea din amfiteatru, cât şi în timpul informării, cei doi ofiţeri de la DGA ne-au declarta că întâlnirea a fost benefică şi fructuoasă. "A fost o activitate de informare, pentru a le aduce la cunoştinţă cadrul legislativ privind faptele de corupţie. A fost o întâlnire fructuoasă şi, spunem noi, benefică. Noi ne-am făcut datoria, iar această întâlnire a fost programată, ne vom îltâlni şi cu alte categorii de funcţionari, care intră sub incidenţa competenţei noastre, dar şi la solicitarea celor interesaţi", ne-a declarat comisarul DGA Cornel Ignat.

Astfel, cu un statut nou, pe care încă nimeni nu îl înţelege, medicii sunt nevoiţi să lucreze în aceleaşi condiţii, cu salarii mici şi fără a avea ajutorul unui număr suficient de cadre medicale, fiind încă sistate angajările în sistem, dar cu o nouă problemă pe cap. Medicii sunt decişi însă să îşi apere drepturile, în acest sens fiind făcută chiar şi o pagină pe Facebook, "medici gata de grevă generală", unde mai bine de 21.000 de cadre medicale şi-au postat nemulţumirile.

Citit 7375 ori Ultima modificare Vineri, 21 August 2015 19:02

12 comentarii

 • postat de anonimul galatean
  Sâmbătă, 22 August 2015 18:16
  89.136.184.***
  Eu nu inteleg ce este atata suparare.Lucrurile se pot rezolva simplu.Daca un pacient este,, indragostit,, de un doctor sa doneze spitalului suma respectiva.De acolo o parte se duce la impozit, 5% la spital si restul la doctorului respectiv. Problema doctorilor este de fapt alta.Pacientii nu ofereau bani pentru ca erau multumiti de servicii, ci pentru ca unii doctori o fac pe inabordabilii,sunt vesnic nemultumiti,astfel incat, bolnavul disperat , scoate banii pentru a ,,cumpara,, bunavointa medicului sau asistentului respectiv.Aceasta este o strategie marsava a unor cadre incompetente care nu stiu meserie,dar stiu sa speculeze vulnerabilitatea omului neputincios.
  0
  2
  Raportează
 • postat de un om...
  Miercuri, 19 August 2015 13:31
  79.114.192.***
  Dar cu spaga de mii de euro??!! Ce se face??? Stie cineva ca posturile se platesc? Asistenta sefa stie bine!!! Ca doar ea face demersurile!!! Asa ca...DGA ...nu e bravo!!! Concurs...bani dai,loc de munca la judetean ai.
  0
  2
  Raportează
 • postat de pacientul roman
  Miercuri, 19 August 2015 12:29
  84.117.44.***
  Oare masura asta va reduce sau elimina nivelul ridicat de marlanie ce te izbeste la intrarea intr-un spital de stat? Nivel sustinut de aroganta si obraznicia cadrelor medicale. Esti luat la pertu, dezumanizat, trat ca in lagarele naziste si comuniste. Asta este elita din spitalele de stat.
  1
  2
  Raportează
 • postat de Mai mult DGA atrage atenția....băieți, mai cuminte că vă dăm drumul la dosare....DGA, la treabă, dacă nu pățiți ca DGA Ploiești !! Scoateți dosarele din sertare și la muncă !! Crima organizată a înflorit în Galați, ajunge !!
  Marți, 18 August 2015 13:53
  178.138.63.***
  A venit DGA să le atragă atenția că așa nu se mai poate...DGA are dosare la dospit, dar nu le dă drumul în anchetă....așa că duc muncă de prevenție, la mișto....,,băieți, capul la cutie !!'', ar suna această acțiune....,,muncă de lămurire'', cum era odată înainte de '89. Hai DGA, nu mai frecați menta, scoateți dosarele din sertare și la treabă pe teren !!
  5
  11
  Raportează
 • postat de @ pentru MEDICII SARACI DIN ROMANIA
  Marți, 18 August 2015 13:28
  5.13.227.***
  Daca -mi arata si mie cineva un medic ,doar unul singur ,care sa nu detina masini ,case ,terenuri ,cabinete private, farmacii sau alte chestii marunte din astea inseamna ca .........ala nu este medic !!!! Mai bine nu s-ar mai plange ......ca il maniaza pe Dumnezeu !!!! Sunt destui care care se pot plange dar nu medicii !!!!
  2
  21
  Raportează
 • postat de Directia Prima la Stanga
  Marți, 18 August 2015 11:08
  188.26.214.***
  UPS! Am crezut ca vine sa vada cum era sustras anestezicul din spital si dus la clinica lui Dobos! Asa se aude prin targ, ca se iesea cu sacosa de plastic din spital si se mergea mai apoi la clinica aia privata! De fapt cred ca nici nu e adevarat acest lucru, atat timp cat nimeni nu a cautat! In rest, felicitari DGA! Bravo Banicioiu! Asteptam sa iasa Paslaru sa ne zica cum s-a batut pentru majorarea salariilor medicilor!
  3
  16
  Raportează
 • postat de Andrei
  Marți, 18 August 2015 10:38
  5.13.231.***
  "Brusc va-ți dat seama"...

  Iata cine critica elitele.
  1
  10
  Raportează
 • postat de ioan
  Marți, 18 August 2015 05:39
  5.13.223.***
  Bravo DGA ..
  6
  27
  Raportează
 • postat de Marin
  Marți, 18 August 2015 04:49
  5.2.205.***
  Cum a reusit oare spgaru' sef 'praf.' si toata sectia lui sa isi tina gura oare? La cata spaga si la cate manevre se fac in sectia 2 de chirurgie, apoi dupa legea asta daca se infinge cineva acolo, muta toata sectia pe Traian nr. 252.
  5
  36
  Raportează
 • postat de Miky Spaga
  Marți, 18 August 2015 04:45
  84.117.40.***
  Marii corupti ai tarii: doctorii (si cei cu plagiat) si profesorii (cu salaru de 800 lei net/luna, mai mic ca pensia lu bunica). O sa construim un nou Canal Dunare-Marea Neagra cu el ca nu avem bani sa-l reparam pe cel vechi. Noroc ca doctori nu prea mai sunt multi prin tara, au cam fugit toti in Spania si Franta, a ramas doctoru CIOMU, sa-i opereze pe Tradiceanu si pe Pontaj.
  7
  24
  Raportează
 • postat de Muncim cu toții pentru un salariu
  Marți, 18 August 2015 04:14
  5.13.167.***
  Bravo Cip.E adevărat
  7
  25
  Raportează
 • postat de Cip
  Marți, 18 August 2015 02:43
  109.98.161.***
  "elita" asta ne-a vândut tara timp de 25 ani, au acceptat tacit toate hoțiile ca ei sa încaseze șpaga în liniște. Da pana acum unde ați fost mai elitelor? Nu v-am văzut în strada când ăștia vindeau tara la fier vechi. Nici măcar pentru hoțiile și licitațiile trucate din spitale nu v-am văzut sa comentați. Brusc va-ți dat seama ca nu puteți trai cinstit? Ei bine ați stat ascunși ca niște lași, voi elita care trebuia sa fiți piatra de temelie a societății, trebuia sa fiți acolo în fata de fiecare data când se comite o nedreptate și din urma vostra restul. Asa fără elite, hoții au furat în liniște și pulimea a plecat la munca in afara tarii acolo unde elitele nu iau șpaga și nu se ascund după perdea ca niște lași. Dacă erați în fata când situația o cerea, acum nu mai cerșeați sa se legalizeze șpaga. Ma întreb ce se întâmpla dacă se decidea ca nu sunteti funcționari publici? Vai mama cred ca de la poarta sortați pacienții și în sala de operație se intra doar în urma unei licitații
  10
  61
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.