Magistraţii, îndemnaţi la răbdare şi tutun

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Salariile – îngheţate *

Marţi, 23 iunie a.c., la Mamaia, Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, şi Laura Kovesi, procurorul general al României, i-au adunat pe toţi procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel din ţară.

De la Dinu Gâlcă, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, am aflat că tema principală şi de mare actualitate a reuniunii la vârf de la Mamaia a fost  Legea salarizării în sistem, mai precis modul de calcul al salariilor.

Concluzia dezbaterilor a fost aceea că salariile vor fi îngheţate până ce exponenţii celorlalte categorii de personal cuprinse în aceeaşi grilă vor ajunge la nivelul celor ale magistraţilor.

În mod deosebit s-a discutat acea parte din proiectul de lege care se referă la condiţiile de ieşire la pensie a magistraţilor care au deja 20-25 de ani de activitate în magistratură. Mai exact, dacă aceştia, în funcţie de cum se va finaliza proiectul de lege, mai pot rămâne în activitate sau trebuie să depună armele.

Fără oameni, fără bani

Conform procurorului general Dinu Gâlcă, n-a putut fi omisă nici problema lipsei de personal, invocată de altfel la toate întâlnirile de acest gen. S-a concluzionat, în această direcţie, că, pentru a fi rezolvată problema, trebuie schimbate legile Justiţiei.

De asemenea, s-a discutat problema sediilor de parchete, lipsa banilor pentru hârtie, pentru utilităţi precum energie electrică şi gaze etc. Legat de această problemă, ministrul Cătălin Predoiu le-a recomandat magistraţilor-procurori răbdare şi tutun, mai exact le-a spus să mai aştepte măcar cinci-şase luni de zile (!?).

S-a discutat şi despre o posibilă viitoare întâlnire a miniştrilor de justiţie din toate ţările UE la nivelul Consiliului European din care fac parte şefii de state şi de guverne, prin care se va încerca conceperea unei directive general valabilă pe linie de justiţie legat de  condiţiile de muncă şi de viaţă ale magistraţilor.

Şi o minune: fără ordonanţe de urgenţă!

Totodată, surprinzător, dar lăudabil, s-a dezbătut şi problema ordonanţelor de urgenţă, în contextul care premierul Emil Boc a declarat că nu mai acceptă modificarea legilor prin ordonanţe. Ar fi nemaipomenit, dar probabil minunea nu va ţine decât trei zile, adică până ce va apărea un interes iminent, evident, tot din partea guvernanţilor.

Citit 832 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.