Cum să furi un milion de euro

Cum să furi un milion de euro
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 16 persoane, printre care 10 gălăţeni şi 3 brăileni, sunt cercetate de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi pentru criminalitate informatică * La identificarea lor a contribuit şi Secret Service * Vezi VIDEO cu probele descoperite la percheziţie * Pe numele a opt dintre indivizi au fost emise mandate de arestare preventivă * Victimele sunt toate din străinătate *

Un grup infracţional format din 16 tineri, cu vârste cuprinse între 19-27 ani, fără ocupaţie, a fost identificat şi destructurat. Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, împreună cu Secret Service, Ambasada SUA la Bucureşti şi sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Galaţi i-au pus în acest fel la dispoziţia Tribunalului local pe cei care profită de naivitatea oamenilor care îşi dau datele personale în urma unor e-mail-uri-capcană.

Reţea extinsă în Spania, Australia, Irlanda şi SUA

Cei 10 gălăţeni, trei brăileni, doi constănţeni şi un sucevean au obţinut prin metoda „phishing”, în perioada 2006-2009, date ale conturilor de card aparţinând unor cetăţeni străini. Cei 16 transmiteau apoi datele altor membri ai grupării, aflaţi în Spania, Australia, Irlanda şi SUA.

Datele conturilor de card erau scrise pe suporţi de plastic, prevăzuţi cu bandă magnetică şi erau utilizaţi pentru retragerea sumelor de bani de la ATM. Sumele obţinute erau împărţite între membrii grupării şi trimise în ţară.

Din activitatea infracţională desfăşurată, infractorii au obţinut 1.000.000 euro, sumă cu care au cumpărat autoturisme de lux şi bunuri imobiliare (apartamente şi terenuri în judeţul Constanţa).

Închisoare de la 5 la 20 de ani

Pentru probarea activităţii infracţionale s-au făcut 23 de percheziţii domiciliare pe raza localităţilor Galaţi, Brăila, Constanţa, Suceava şi Sinaia. De aici, au fost ridicate bijuterii, suma de 25.000 lei, carduri blank, sisteme informatice (unităţi centrale, laptopuri) şi medii de stocare a datelor  (hard-diskuri interne şi externe, suporţi optici şi memory-stick-uri).

Tribunalul Galaţi a dispus măsura arestării preventive împotriva a opt persoane (celelalte fiind judecate în libertate) pentru comiterea infracţiunilor de constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, falsificare de mijloace de plată electronică  şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, fapte pedepsite cu închisoarea de la 5 la 20 de ani.

Citit 3545 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.