O avocată ACUZATĂ că şi-a înşelat clienţii a fost CONDAMNATĂ la trei luni de închisoare

O avocată ACUZATĂ că şi-a înşelat clienţii a fost CONDAMNATĂ la trei luni de închisoare
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au luat o decizie definitivă în cazul avocatei Angelica Jalbă, care a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi. Avocata, care făcea parte din Baroul Galaţi, de unde a fost suspendată, a fost acuzată de săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, înşelăciune şi evaziune fiscală. Iniţial, avocata Angelica Jalbă a fost condamnată, la Curtea de Apel Galaţi, la doi ani de închisoare cu suspendare. Totodată, magistraţii gălăţeni i-au interzis dreptul de a mai exercita profesia în baza căreia a comis infracţiunile, mai pe scurt să practice avocatura.

După ce s-a judecat apelul la Curtea Supermă, avocata s-a ales cu o pedeapsă mai mică. Astfel, magistraţii bucureşteni au decis să o achite pe Angelica Jalbă pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi evaziune fiscală, aplicându-i în schimb o amendă administrativă de 1.000 de lei. Pentru celelalte două infracţiuni, respectiv uz de fals şi fals în înscrisuri oficiale, pedeapsa aplicată a fost de câte trei luni închisoare pentru fiecare.

După contopirea pedepselor, Jalbă a rămas cu o pedeapsă de trei luni închisoare, care a fost suspendată la executare, pe un termen de încercare de doi ani şi trei luni, astfel că avocata nu va ajunge după gratiii. Conform site-ului Curţii Supreme, magistraţii au stabilt onorariul definitiv pentru expertiza contabilă judiciară efectuată în apel la suma de 1.770 lei şi au obligat-o pe inculpată la plata diferenţei de onorariu, în cuantum de 1.270 lei.

Pentru daune civile, un nou proces

La Curtea de Apel Galaţi s-au stabilit şi daunele pe care avocata trebuie să le plătească părţilor vătămate. "Obligă pe inculpata Jalbă Angelica la plata sumei de 10.550 de lei şi la plata sumei de 5.100 de euro sau echivalentul în lei a acestei sume la cursul BNR din data efectuării plăţii, către partea vătămată constituită parte civilă Geanina C., cu titlul de despăgubiri civile. Obligă pe inculpata Jalbă Angelica la plata sumei de 14.873 de lei, către partea civilă Ministerul Finanţelor Publice - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi, cu titlul de despăgubiri civile. Obligă pe inculpata Jalbă Angelica la plata sumei de 2.000 de lei, către partea vătămată constituită parte civilă Mariana D., cu titlul de despăgubiri civile", se menţionează pe portalul Curţii de Apel Galaţi.

La Înalta Curte, însă, s-a stabilit faptul că părţile vătămate trebuie să deschidă un nou dosar, de data aceasta pe latură civilă, pentru a primi despăgubiri.

Conform site-ului Curţii Supreme, contractele semnate cu două dintre părţile vătămate vor rămâne valabile, chiar dacă la Curtea de Apel Galaţi s-a decis ca acestea să fie anulate. „Înlătură dispoziţia de anulare a contractelor de asistenţă juridică nr. 8/08.08.2010 şi nr. 9/09.08.2010”, este scris pe site-ul Curţii.

Contracte nedeclarate

Avocata Angelica Jalbă a fost trimisă în judecată fiind acuzată că şi-a înşelat mai mulţi clienţi, profitând de încrederea lor, emiţând împuterniciri avocaţiale care atestau încheierea unor contracte nereale. Pe baza acestor contracte, Jalbă îşi facilita întâlnirea cu clienţii în penitenciar. Mai mult, procurorii au mai acuzat-o că nu a trecut în contabilitate toate operaţiunile pe care le-a făcut în calitate de avocat şi că a luat bani de la reprezentantul unei firme, cu promisiunea că va ataca o decizie a Curţii de Arbitraj nefavorabilă acestuia. Drept urmare i-a încasat 2.000 de lei, însă nu i-a făcut acţiunea în timp util şi a încercat apoi să acopere acest lucru. În această încercare ar fi xerocopiat două recipise poştale, trecând menţiunea „conform cu originalul”. Ştiind că înscrisurile sunt false, le-ar fi depus totuşi la două instanţe: Judecătorie şi Tribunal, mai arată procurorii.

Unul dintre clienţii de la care a plecat acest dosar de înşelăciune este Nicu Chiriac, fost angajat al Penitenciarului şi unul dintre cei acuzaţi de uciderea în bătaie a deţinutului Sandu Constantin.

Decizia luată de magistraţii bucureşteni este definitivă.

Citit 4522 ori Ultima modificare Marți, 16 Februarie 2016 15:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.