UPDATE - TOXIINFECŢIE ALIMENTARĂ în MASĂ la Școala 40/ Laptele consumat de elevi era bun

UPDATE - TOXIINFECŢIE ALIMENTARĂ în MASĂ la Școala 40/ Laptele consumat de elevi era bun
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

UPDATE: Cazul celor 37 de elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 40 “Iulia Haşdeu” din Galaţi, ajunşi la spital cu toxiinfecţie alimentară după ce au consumat lapte la şcoală, a intrat în atenţia mai multor organe de anchetă. Atât Direcţia de Sănătate Publică, cât şi Direcţia Sanitar Veterinară au demart anchete, dar rezultatele nu par să clarifice cauza îmbolnăvirilor.

"În urma analizelor de laborator efectuate pe probele de lapte UHT semidegresat 1,8 la sută, "Lăptic", recoltate în data de 10 martie 2016, rezultatele au fost corespunzătoare la parametrul analizat, respectiv det. Enterobacteriaceae, urmând ca în cursul zilei de 15 martie 2016 să fie finalizată şi analiza de laborator pentru cornul şcolar”, se arată într-un comunicat al Direcţiei Sanitar Veterinare Galaţi.

Acesta a fost al doilea caz de îmbolnăvire a elevilor din cauza laptelui băut la şcoală. Primul caz a avut loc la Pechea, unde 17 elevi au ajuns la spital tot cu toxiinfecţie alimentară.


ANCHETE în desfăşurare şi FĂRĂ LAPTE pentru elevi, după incidentul de la Şcoala 40

În urma incidentului de la Şcoala nr. 40 „Iulia Haşdeu” din Galaţi (CLICK AICI PENTRU MAI MULTE DETALII), 37 de elevi au ajuns la spital cu suspiciune de intoxicaţie alimentară din cauza laptelui băut la şcoală. 36 dintre elevi au fost preluaţi de ambulanţe şi de echipajele SMURD, iar un elev a fost dus la spital ulterior de părinţi. După ce li s-au făcut analize, doar 20 de elevi au mai rămas internaţi, dintre care cinci sunt la Spitalul de Boli Infecţioase. „La noi mai sunt internaţi 15 copii, toţi cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară. Starea lor este foarte bună, nu mai au niciun fel de simptomatologie, dar vor fi reţinuţi încă două zile pentru supraveghere”, ne-a explicat doctoriţa Victoriţa Ştefănescu, managerul Spitalului de Pediatrie „Sf. Ioan”.   

Între timp, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a demarat o anchetă epidemiologică şi este în aşteptarea rezultatelor. „În continuare derulăm ancheta epidemiologică şi colaborăm cu celelalte instituţii abilitate în rezolvarea acestei probleme. DSP-ul a luat legătura cu Inspectoratul Şcolar, pentru a nu se mai distribui tipul de lapte incriminat până la finalul anchetei epidemiologice”, ne-a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.  

O anchetă a deschis şi Direcţia Sanitar Veterinară Galaţi. Conform directorului acestei instituţii, dr. Maricica Chiriac, laptele din lotul incriminat a fost retras de la consum, iar inspectorii DSV au prelevat probe atât de la lapte, cât şi de la cornurile distribuite la Şcoala nr. 40.

Cum acesta este deja al doilea caz de intoxicaţie alimentară cu lapte băut la şcoală, conducerea Consiliului Judeţean Galaţi susţine că situaţia ar trebui tratată cu urgenţă, fiind o problemă naţională.  Mai mult, preşedintele CJ Galaţi crede că oprirea programului „Lapte şi corn” nu este o soluţie, mai ales că în România sunt foarte mulţi elevi care au mare nevoie de masa servită la şcoală. „Este o problemă naţională cu multiple focare în ţară şi ar trebui abordată ca o urgenţă naţională. Mulţi au luat în discuţie oportunitatea acestui program. Paharul acesta de lapte este şansa unui copil de a nu se culca flămând seara. Ca atare, această situaţie reprezintă o urgenţă naţională majoră care trebuie abordată nu la Galaţi, nu la Consiliul Judeţean, ci de un ansamblu de instituţii responsabile şi nominalizate de lege, la Bucureşti, şi cu maximă urgenţă. Eu unul cred că am la dispoziţie în acest stat organe sanitare de tip Sanepid, organe de urmărire a lanţului de frig şi mai am organe care urmăresc sabotajul”, ne-a declarat medicul Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi. 

După incidentul de joi, niciun elev din judeţul nostru nu a mai primit la şcoală lapte. Distribuţia a fost oprită şi pentru vineri şi pentru luni, iar Inspectoratul Şcolar a decis că va relua distribuţia de lapte în şcoli abia după ce se vor finaliza anchetele începute.

Citit 7849 ori Ultima modificare Marți, 15 Martie 2016 15:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.