HAOS şi NEREGULI la Consiliul Judeţului Galați. PREȚURI astronomice pentru montarea unor PARAZĂPEZI

HAOS şi NEREGULI la Consiliul Judeţului Galați. PREȚURI astronomice pentru montarea unor PARAZĂPEZI
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

* Consiliul Judeţului recunoaşte că a plătit peste 100.000 de lei pentru montarea a doar trei kilometri de parazăpezi * Ca şi în cazul nisipului fictiv, Lemacons a fost chemată să dea banii înapoi


La scurt timp după ce „Viaţa liberă” a arătat cum Consiliul Judeţului a plătit societăţilor Lemacons şi Vega 93, din bani publici, sume importante pentru nisip contractat doar pe hârtie, în sezonul rece trecut, nu au întârziat să apară noi informaţii cu privire la o serie de nereguli care vizează tot activitatea de deszăpezire. De această dată, surse neoficiale ne-au dezvăluit faptul că CJ a suportat costuri supraevaluate pentru montarea unor panouri parazăpezi, motiv pentru care am şi solicitat conducerii Consiliului Judeţului o serie de informaţii în acest sens. Cu atât mai mult cu cât la nivelul instituţiei a fost efectuat şi un audit.

Răspuns confuz, nereguli confirmate

Într-un răspuns oficial care ne-a fost furnizat la începutul lunii martie, care mai degrabă creează confuzie, conducerea Consiliul Judeţului ne-a comunicat că a achitat nu mai puţin de 104.160 de lei pentru montarea unor panouri parazăpezi, în sezonul rece 2014-2015. Cum în răspunsul formulat reprezentanţii instituţiei nu au precizat despre ce cantitate este vorba, am aflat ulterior că cele peste 100.000 de lei au fost achitate pentru montarea a doar 3.000 de metri liniari de parazăpezi, de care dispunea CJ în sezonul rece trecut. Întrucât suma plătită pentru montarea de parazăpezi este astronomică, societăţii Lemacons i s-a solicitat, ca şi în cazul nisipului fictiv, să returneze banii încasaţi în plus.

„În cadrul Acordului cadru nr. 8986/31.20(!).2014 având ca obiect prevenirea şi combaterea lunecuşului şi înzăpezirii pe drumurile judeţene (…) încheiat între Consiliul Judeţului Galaţi şi Asocierea SC Lemacons SRL & Vega 93 SRL nu au fost incluse categorii de servicii privind achiziţionarea, montarea, demontarea, repararea de parazăpezi. Consiliul Judeţului a achitat o singură sumă în valoare de 104.160 lei (TVA inclus) cu OP nr. 3005/27.11.2014, reprezentând contravaloare montare panouri parazăpezi, conform factură GLLEM 428/25.11.2014 emisă de Asocierea SC Lemacons SRL & Vega 93. Prestatorul SC Lemacons SRL a făcut o plată parţială, în valoare de 25.473 de lei, cu OP nr. 224/01.02.2016”, precizează conducerea CJ în răspunsul transmis „Vieţii libere”. Reprezentanţii instituţiei au confirmat totodată că există un raport de audit, care a avut ca obiectiv „verificarea documentelor justificative ce au stat la baza decontării situaţiilor de plată privind montarea şi demontarea parazăpezilor”, în urma căruia a luat naştere o comisie, condusă de vicepreşedintele Cornel Hamza.

Potrivit CJ, aceasta trebuie să stabilească contravaloarea reală a prestaţiilor efectuate de către Lemacons, „prin diminuarea valorii totale a operaţiunii de montare parazăpezi cu contravaloarea serviciilor de reparare panouri parazăpezi, având în vedere că această operaţiune nu s-a realizat. În cazul în care beneficiarul a achitat în plus prestatorului, faţă de valoarea serviciilor reale efectuate, diferenţa va fi recuperată de la SC Lemacons SRL Galaţi”. Consiliul Judeţului ne-a comunicat însă că, printr-o informare înregistrată în data de 18.02.2016, comisia a stabilit că „prestatorul va returna sumele aferente procurării materialului (panouri parazăpezi), întrucât procurarea acestora nu s-a făcut cu acceptul beneficiarului şi al proiectantului. În acest sens, prestatorul va prezenta un raport din care să rezulte suma ce trebuie returnată. Prestatorul a efectuat o plată parţială în valoare de 25.473 de lei”.

CITEȘTE ȘI: La Consiliul Judeţului, deszăpezirea s-a lăsat cu dosar penal. Firmele Vega şi Lemacons, în atenţia procurorilor

Trecând peste incoerenţa răspunsului transmis, ne-am întrebat la ce „procurare” de parazăpezi face referire Consiliul Judeţului, citând din decizia comisiei constituite. De la vicepreşedinţii Cornel Hamza şi Marian Vicleanu (cel care a reclamat neregulile de la deszăpezire) am aflat că Lemacons ar fi achiziţionat, fără ca CJ să fi comandat, o cantitate de parazăpezi, însă, conform acestora, Consiliul nu ar fi plătit vreun leu în contul lor, la nivelul instituţiei neexistând documente în acest sens. Precizări care nu fac altceva decât să adâncească incoerenţa autorităţilor. Bineînţeles, ne-am întrebat şi dacă nu cumva cei din CJ au folosit în mod eronat termenul „a procura” sau dacă CJ a plătit fără să deţină documente în acest sens (puţin probabil).

Una peste alta, în viitorul apropiat, reprezentanţii CJ urmează să finalizeze verificările şi să întocmească un raport, pe care îl vom solicita autorităţilor, astfel că vom reveni. Până atunci, poate autorităţile vor deveni şi ceva mai coerente.

Să fie parazăpezi, dar în administrarea comunelor

După ce montarea panourilor parazăpezi a provocat gaură în buget şi a scos la iveală o serie de nereguli, Consiliul Judeţului a hotărât, la propunerea vicepreşedintelui Marian Vicleanu, ca materialele să fie date în administrare primăriilor pe raza cărora este nevoie de ele. Aşa se face că, în luna decembrie a anului trecut, când CJ a achiziţionat 2.400 de metri liniari de parazăpezi, de la SC CB Ecomat SRL Braşov, cu peste 160.000 de lei (cu TVA), materialele de protecţie au ajuns la primării, care, conform contractului de comodat, au obligaţia de a se îngriji de montarea acestora, precum şi de "supervizarea" lor, pentru a nu fi furate.

CITEȘTE ȘI: Deszăpezirea cu iz penal - Lemacons și Vega au RESTITUIT Consiliului Județului Galați aproape 150.000 de lei

Citit 5601 ori Ultima modificare Marți, 15 Martie 2016 00:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.