Soluţie pentru sporurile magistraţilor

Soluţie pentru sporurile magistraţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Soluţionarea problemei sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50% ţine în principal de clarificarea legislaţiei privind salarizarea personalului din justiţie şi de alocarea unor fonduri suficiente pentru sistem, susţin cei de la Ministerului Justiţiei (MJ). MJ mai arată că rezolvarea conflictului dintre Executiv şi puterea judecătorească va depinde de măsura în care "legea salarizării unice va reuşi să răspundă şi să rezolve problemele din sistemul judiciar".

Fondurile pentru sporuri, epuizate

MJ a anunţat, din luna iulie, că nu mai dispune de fondurile necesare pentru plata sporului de 50%. Fondurile alocate prin Legea bugetului de stat pentru 2009 în acest scop au fost epuizate în câteva luni.

Cu toate acestea, sporul a fost plătit în perioada martie - mai 2009 celor care obţinuseră acest drept pentru viitor prin hotărâri judecătoreşti definitive.

Potrivit estimărilor MJ, mai sunt de plătit personalului din cadrul instanţelor judecătoreşti aproximativ 1,12 miliarde de lei (270.000.000 euro) pentru a stinge datoriile la zi.

Protestele magistraţilor

Ca urmare a acestei situaţii, pe 7 iulie, au debutat acţiuni de întrerupere a activităţii de judecată. Până luni, activitatea instanţelor a fost suspendată zilnic între orele 9.00 şi 12.00. Personalul auxiliar s-a alăturat acestor acţiuni, oprind activitatea. La Galaţi, doar Judecătoria mai continuă aceste proteste. La Curtea de Apel Galaţi, chiar dacă protestele au încetat la începutul săptămânii, judecătorii se pregătesc să dea Ministerul de Finanţe în judecată.

Practica judecătorească şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în decizia privind recursul în interesul legii din martie 2008, au statuat că judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, precum şi personalul auxiliar de specialitate au dreptul la un spor de 50% pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică.

„Noi suntem uniţi şi ne susţinem cauza, chiar dacă unii dintre noi am decis că nu mai suspendăm şedinţele. La nivelul Curţii am luat această decizie în interesul justiţiabililor. Nu vrem nimic în plus decât să se respecte legea. Vom vedea până la urmă cum se va soluţiona acest conflict”, ne-a explicat Mariana Ghena, preşedinta Curţii de Apel Galaţi.

Citit 860 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.