Fostul şef al Direcţiei Sanitar-Veterinare va merge la ÎNCHISOARE. Decizie finală la Curtea de Apel Iaşi
Foto: Viorel Gheorghiţă (foto) va face doar patru ani şi patru luni închisoare

Fostul şef al Direcţiei Sanitar-Veterinare va merge la ÎNCHISOARE. Decizie finală la Curtea de Apel Iaşi
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au pus punct în dosarul fostului şef al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi de Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, Viorel Gheorghiţă, acuzat de fapte de corupţie * Magistraţii au admis apelurile formulate în dosar şi le-au aplicat sancţiuni mult mai blânde inculpaţilor


Astfel, Viorel Gheorghiţă, care a fost achitat pentru mai multe fapte de care era acuzat de procurorii DNA, s-a ales cu o pedeapsă de trei ani închisoare, pentru infracţiunea de abuz în serviciu, două pedepse de câte un an şi patru luni închisoare, pentru şantaj, şi o pedeapsă de un an şi patru luni închisoare, pentru instigare la participaţie improprie la fals intelectual. În final, Gheorghiţă trebuie să stea după gratii patru ani şi patru luni şi nu va avea dreptul de a ocupa funcţii de conducere în cadrul serviciilor sanitar-veterinare de stat pe o durată de trei ani.

Alături de şeful DSVSA, a fost judecat şi omul de afaceri Neculai Dumitru, patronul grupului de firme „Albo”. Ca şi Gheorghiţă, Dumitru a fost achitat pentru unele fapte, printre ele fiind şi cea de falsificare de alimente. După rejudecarea dosarului, Curtea de Apel Iaşi a decis să îl condamne pe Neculai Dumitru la trei ani închisoare, pentru infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi la trei ani şi şase luni pentru complicitate la fals intelectual. Astfel, Dumitru va executa pedeapsa cea mai grea, de trei ani şi şase luni de închisoare.

Achitări pe bandă rulantă

În acelaşi dosar, Lenuţa Catrin s-a ales cu o pedeapsă de trei ani închisoare cu suspendare pe o perioadă de încercare de cinci ani, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice,  iar Stere Sarica s-a ales cu o pedeapsă de trei ani închisoare, pentru instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Alţi inculpaţi, Gicu Drăgan, Cristinel Cezar Mătură, Eugenia Şendrea, Ştefan Druică, Elisabeta Piatac, Nicu Trifan, Ionela Roxana Drăguţ, Valeriu Hliza şi Nicoleta Sebe au fost achitaţi la Curtea de Apel Iaşi, pentru infracţiunile care li s-au reţinut în sarcină. De asemenea, judecătorii au decis încetarea procesului penal faţă de Florin Irimia, acuzat de mărturie mincinoasă. Achitată a fost şi firma DruAgro SRL, acuzată de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice. Judecătorii au redus amenda penală aplicată firmei Top Meat FOOD SRL Galaţi, deţinută de Neculai Dumitru, la doar 5.000 de lei, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. Firma amintită a fost achitată de instanţă pentru acuzaţia de falsificare de alimente.

Latura civilă

Judecătorii ieşeni au respins acţiunea civilă formulată de statul român, prin ANAF, împotriva lui Viorel Gheorghiţă, Gicu Drăgan şi SC Dru Agro SRL. După sentinţa de la Iaşi, Gheorghiţă şi Lenuţa Catrin, care aveau de achitat 209.000 de lei, despăgubiri civile către stat, au scăpat de această obligaţie.

Magistraţii au redus şi cuantumul cheltuielilor judiciare la care au fost obligaţi Viorel Gheorghiţă şi Neculai Dumitru, de la suma de 110.000 de lei fiecare, la suma de 5.500 de lei fiecare. „Cheltuielile judiciare efectuate pentru tragerea la răspundere penală a inculpaţilor Drăgan Gicu, Mătură Cristinel Cezar, Şendrea Eugenia, Piatac Elisabeta, Druică Ştefan, Trifan Nicu, Drăguţ Roxana Ionela, Hliza Valeriu, Sebe Nicoleta, Irimia Florin şi S.C. Dru Agro SRL Galaţi rămân în sarcina statului”, se arată pe portalul instanţei.

Bani şi bunuri restituite inculpaţilor, în dosarul "Albo"

Judecătorii de la Curtea de Apel Iaşi au fost indulgenţi cu inculpaţii din dosarul „Albo”, atât în ceea ce priveşte pedepsele, cât şi în ceea ce priveşte măsurile asiguratorii. Astfel, magistraţii au înlăturat dispoziţia privind confiscarea de la Neculai Dumitru şi SC Top Meat Food SRL Galaţi a sumei de 426.166,51 de lei. „Înlătură dispoziţia privind confiscarea de la inculpata S.C. Top Meat Food SRL a cantităţii de 202.877 de kilograme de carne”, se arată în sentinţa judecătorească.

Mai mult, judecătorii au ridicat sechestrul asigurator pus de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe mai multe bunuri şi sume de bani. În aceste condiţii, lui Neculai Dumitru i s-a restituit suma de 10.850 euro şi i s-a ridicat sechestrul de pe două apartamente. Viorel Gheorghiţă va primi înapoi suma de 2.605 euro şi va putea dispune de apartamentul care fusese pus sub sechestru.

Şi Lenuţa Catrin va primi înapoi autoturismul Wolkswagen Bora, an fabricaţie 2002, pe care îl avusese sub sechestru.

Citit 11446 ori Ultima modificare Vineri, 30 Decembrie 2016 02:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.