Drepturile femeilor gravide la locul de muncă

Drepturile femeilor gravide la locul de muncă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Femeia gravidă are un statut social care îi conferă o serie de drepturile specifice acestei stări şi în acelaşi timp angajatorului revenindu-i o serie de obligaţii specifice faţă de această categorie.

Primul pas pe care angajatele gravide trebuie să-l facă pentru a beneficia de aceste drepturi, este acela de a obţine, de la medicul de familie, un document care să le ateste starea şi să informeze angajatorul despre condiţia lor. În caz contrar, angajatorul poate fi exonerat de obligaţiile impuse de lege (deşi nu de toate) faţă de aceste persoane.

Program redus de lucru

Pe perioada sarcinii femeia însărcinată are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, fără ca salariul să îi fie afectat. Pentru a beneficia de reducerea programului de lucru aveţi nevoie de o recomandare de la medicul de familie, care să confirme faptul că nu puteţi munci opt ore.

16 ore libere lunar, pentru controale medicale

Conform legii, femeile însărcinate au dreptul lunar la 16 ore libere plătite integral, ore destinate pentru analize şi controale medicale.

Concedierea gravidelor este ilegală

Conform Codului muncii [art. 60 alin. (1) lit. c)], concedierea salariatelor gravide este interzisă; este admisă doar o excepţie: “în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare şi a falimentului sau a dizolvării angajatorului” 

Gravidele nu au voie să muncească în ture de noapte

Gravidele şi mamele nu pot fi obligate să muncească noaptea. Ele pot cere angajatorului transferul pe un loc de muncă de zi, iar în cazul în care acesta nu este posibil, femeile au dreptul să intre în concediul de risc maternal. 

Concediul de risc

În cazul în care salariata are complicaţii în sarcină, are dreptul la concediu de risc maternal (acordat cu avizul medicului expert, pe o durată totală de maximum 120 de zile, iar plata indemnizaţiei se acordă fără condiţie de stagiu de cotizare).

Indemnizaţia pentru concediul de risc maternal reprezintă 75 la sută din baza de calcul stabilită conform legii, iar cea pentru sarcină şi lăuzie reprezintă 85 la sută din media veniturilor ultimelor şase luni. 

Concediul prenatal şi cel postnatal (sarcină şi lăuzie): cele 126 de zile se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului post natal să fie de 42 de zile. 

Citit 18293 ori Ultima modificare Vineri, 31 Martie 2017 16:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.