Bețișoare computerizate care potențează gustul sărat

Bețișoare computerizate care potențează gustul sărat
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cercetătorii japonezi au creat un prototip de beţişoare computerizate care intensifică gustul sărat, o invenţie care s-ar putea dovedi utilă persoanelor nevoite să scadă cantitatea de sodiu din regimul alimentar, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Dezvoltate în urma unei colaborări între profesorul Homei Miyashita, de la Universitatea Meiji, şi compania producătoare de băuturi Kirin Holdings Co., beţişoarele accentuează gustul, folosind stimularea electrică şi un minicomputer ataşat la încheietura mâinii.

Dispozitivul utilizează un curent electric de mică intensitate cu ajutorul căruia transmite ioni de sodiu de la alimente, prin beţişoare, în cavitatea bucală, unde aceştia creează o senzaţie de gust sărat, a spus Miyashita. "Drept rezultat, gustul sărat este amplificat de 1,5 ori", a mai precizat el.

Miyashita şi laboratorul său au explorat diferite modalităţi prin care tehnologia poate interacţiona şi stimula experienţele senzoriale umane. Tot el este şi dezvoltatorul unui ecran de televizor "cu gust", care poate reda diferite arome alimentare.

Beţişoarele cu potenţator de gust ar putea avea o relevanţă deosebită în Japonia, ţară în care dieta tradiţională favorizează gusturile sărate. Un adult din Japonia consumă în medie circa 10 grame de sare zilnic, o cantitate dublă faţă de recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Consumul excesiv de sare este asociat cu o incidenţă crescută a hipertensiunii arteriale, a accidentelor vasculare şi a altor afecţiuni.

"Pentru a preveni aceste boli, trebuie să reducem cantitatea de sare consumată", a spus Ai Sato, cercetător în cadrul companiei Kirin. "Dacă evităm consumul de sare în modul convenţional, va trebui să ne confruntăm cu neplăcerea de a scoate alimentele preferate din regimul alimentar sau să suportăm mâncarea anostă", a mai spus el.

Miyashita şi Kirin rafinează prototipul de beţişoare şi speră să le poată comercializa la începutul anului viitor.

Citit 1556 ori Ultima modificare Duminică, 15 Mai 2022 01:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.