Generaţia Z caută răspunsuri pe TikTok în loc de Google

Generaţia Z caută răspunsuri pe TikTok în loc de Google
Platformele cu sute de milioane de utilizatori pot influența ușor comportamentul colectiv
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Un nou studiu realizat de NewsGuard, un site care monitorizează dezinformarea în mediul online, a constatat că unu din cinci rezultate de căutare pe platforma TikTok conţine informaţii eronate. Studiul a analizat primele 20 de rezultate ale căutărilor pe 27 de subiecte de ştiri diferite, de la "alegerile din 2022" până la "vaccin ARNm".

Studiul NewsGuard a constatat că TikTok a influențat, de asemenea, utilizatorii cu termeni de căutare tendenţioşi. De exemplu, dacă un utilizator a căutat "vaccin covid", TikTok ar fi oferit sugestii pentru termeni de căutare mai tendenţioşi, cum ar fi "vaccin covid adevăruri" sau "vaccin covid hiv". Mai mult de jumătate dintre rezultatele căutărilor care au apărut despre alegerile de la mijlocul mandatului din 2022 (din Statele Unite ale Americii - n.r.) conţineau "retorică hiperpartizană de stânga", a notat studiul, citat de Mediafax.

Dezinformarea galopantă de pe TikTok este deosebit de semnificativă, având în vedere numărul de videoclipuri cu remedii casnice care circulă pe platformă. Actuala penurie de formule pentru copii a dus la o nebuloasă de videoclipuri care promovează formule cu caracter medical din categoria "Do it Yourself" ("Fă-o de unul singur" - n.r.) pentru copii, pe care pediatrii le-au catalogat drept "periculoase".

După decizia Curţii Supreme de Justiţie din SUA de a anula hotărârea Roe vs. Wade, și remediile pe bază de plante pentru avort au început să fie în trend pe TikTok. Videoclipuri care sugerau orice, de la pătrunjelul amar la arpagic, au fost prezentate ca remedii pentru avort.

Publicația Insider a raportat că un videoclip TikTok care sugerează că arpagicul poate induce un avort spontan a avut peste un milion de vizualizări pe TikTok. Centrul Naţional pentru Sănătate Complementară şi Integrativă a menţionat că "foarte puţine cercetări au fost făcute asupra arpagicului la oameni". Meghna T., o studentă în ultimul an de liceu din suburbia Michigan, a declarat că, în cazul în care caută ceva legat de sănătate sau educaţie, încă foloseşte Google. Pentru "orice altceva", însă, ea apelează la TikTok.

Citit 1165 ori Ultima modificare Duminică, 02 Octombrie 2022 08:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.