Google trebuie să elimine datele „vădit inexacte”

Google trebuie să elimine datele „vădit inexacte”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Google, divizie a companiei Alphabet, trebuie să elimine datele din rezultatele căutării online dacă utilizatorii pot dovedi că acestea sunt inexacte, a decis recent Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), transmite Reuters, citată de Agerpres.

Susţinătorii libertăţii de exprimare şi cei ai drepturilor la confidenţialitate s-au confruntat în ultimii ani cu problema „dreptului de a fi uitat“ în mediul online, în baza căruia utilizatorii şi-ar putea elimina urmele digitale de pe internet. Cazul aflat pe rolul CJUE a vizat doi directori ai unui grup de companii de investiţii care au solicitat Google să elimine rezultatele căutării care asociau prin link-uri numele lor cu anumite articole care criticau modelul investiţional al grupului.

De asemenea, ei solicită Google ca fotografiile care îi reprezintă, afişate sub formă de imagini de previzualizare („thumbnails), să fie eliminate din lista rezultatelor unei căutări de imagini efectuate după numele lor. Această listă nu afişa decât imaginile de previzualizare ca atare, fără a prelua elementele din contextul publicării fotografiilor de pe pagina de internet indexată. Altfel spus, contextul iniţial al publicării imaginilor nu era nici indicat, nici vizibil în alt mod cu ocazia afişării imaginii de previzualizare.

Google a refuzat să dea curs acestor cereri, făcând trimitere la contextul profesional în care se înscriau articolele şi fotografiile respective şi invocând faptul că nu avea cunoştinţă dacă informaţiile cuprinse în articole sunt exacte sau nu.

Curtea Federală de Justiţie germană, sesizată cu acest litigiu, a solicitat Curţii de Justiţie a UE să interpreteze Regulamentul general privind protecţia datelor, care reglementează printre altele dreptul la ştergere („dreptul la uitare“), precum şi Directiva privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal, citite în lumina Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

„Operatorul motorului de căutare trebuie să dezindexeze informaţiile care figurează în conţinutul indexat atunci când solicitantul dovedeşte că sunt vădit inexacte“, a dispus CJUE.

Citit 1135 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Decembrie 2022 20:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.