Prin cetăţile Transilvaniei

Prin cetăţile Transilvaniei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce în „Viaţa liberă” de vineri v-am prezentat oferte pentru un sejur în Transilvania, astăzi vom face un tur virtual prin construcţiile medievale din ţinut.

Vom începe periplul cetăţilor transilvane cu biserica fortificată de la Bagaciu, nu departe de Târnăveni. Biserica-hală în stil gotic târziu este datată începând cu secolul al XV-lea, iar împrejmuirea a fost realizată în secolele XV - XVII.

Biserica se află pe uliţa principală a satului. Aceasta se remarcă prin sculpturile construcţiei. Portalurile de sud şi de vest sunt bogat împodobite; apar, de asemenea, ornamente din piatră de cor. S-au păstrat valoroase obiecte de amenajare interioară. Altarul de la începutul secolului al XVI-lea are în scrin trei sculpturi ale Mariei.

Rupea

Mica localitate Rupea, situată pe şoseaua Braşov-Sighişoara te întâmpina cu ruinele unei cetăţi situate pe un deal impunător (foto 1). Când a fost menţionată în scris pentru prima oară, cetatea Rupea apărea sub denumirea de Koholom, nume care se referă la roca pe care a fost ridicată: bazaltul.

Aici va trebui să urci un drum îngust până la porţile cetăţii, însă efortul îţi va fi răsplătit din plin. Priveliştea oferită de Dealurile Homoroadelor şi de Podişul Hartibaciu este de neuitat. Cetatea a fost construită cu începere din anul 1324, în perioada răscoalei saşilor împotriva regelui Ungariei, Carol Robert de Anjou. În prima curte vei găsi o fântână adâncă de 59 de metri.

Biertan

Complexul arhitectural medieval de la Biertan (foto 2), comună situată la 80 de kilometri de Sibiu, este alcătuit din biserică şi centură de fortificaţii, dominând dealul din centrul comunei. Biserica a fost construită între anii 1490 şi 1520 în stilul gotic târziu, fiind ultima din Transilvania înălţată în acest stil.

Construcţie monumentala de mari dimensiuni, biserica din Biertan are trei hale de înălţimi egale. Intrarea se face prin trei porţi. La cea din nord există o uşă cu un sistem foarte complicat de 19 încuietori, realizat de meşterii locali în anul 1515. Fortificaţiile din jur sunt consi-derate şi azi drept cele mai puternice fortificaţii din Transilvania ale unei cetăţi ţărăneşti, cu trei rânduri de ziduri, şase turnuri şi trei bastioane.

Prejmer

Prin secolele XIV - XV, în satul Prejmer de azi (17 km N-E de Braşov) a fost ridicată o puternică cetate al cărei rol era de avanpost în faţa invaziilor păgâne venite prin Pasul Buzău. Cetatea, clădită în formă de cerc, avea ziduri groase de trei - patru metri, bastioane, porţi de fier şi poduri care se ridicau. În plus, era împrejmuită cu şanţuri adânci care, în caz de primejdie, erau umplute cu apă.

Astăzi, din vechea cetate au mai rămas doar biserica şi zidurile exterioare, excelent restaurate. Biserica, construită de cavalerii teutoni în stil bizantin, a fost dedicată iniţial tot ritului bizantin.

Cu adevărat remarcabile sunt cele 270 de cămăruţe, dispuse pe trei niveluri, ca nişte faguri, în interiorul zidurilor cetăţii. Fiecare familie avea câte o astfel de cămăruţă, folosită ca adăpost în cazul în care cetatea era asediată.

Axente Sever

Biserica fortificata din satul Axente Sever (jud. Sibiu, pe drumul dintre Mediaş şi Sibiu) este una din cele mai neobişnuite biserici fortificate săseşti, cu un turn masiv ridicat peste partea centrală a monumentului şi având o capelă romanică alipită pe latura de sud.

Biserica adăposteşte şi o adevărată bijuterie: orga barocă din anul 1777. Ca să o vizitezi trebuie, ca la mai toate bisericile transilvane, să iei legătura cu cei care au grijă de monument. În cazul bisericii din Axente Sever - o familie de romano-unguri care locuiesc chiar în interiorul zidurilor bisericii.

Rusi

Poreclita "Pisa Transilvaniei", biserica fortificată de aici, pe drumul dintre Târnăveni şi Mediaş, are o istorie de câteva sute de ani. Cocoţată pe un deal, biserica este una din cele trei existente în sat. A fost clădită de saşi şi a avut la origine trei turnuri din care a mai rămas doar cel înclinat, care adăposteşte clopotniţa, încă în funcţiune.

Turnul a început să se încline imediat după terminarea construcţiei. Se pare că de vină este dealul pe care e construit, care alunecă încet.

Homorod

În satul Homorod din judeţul Braşov se află una din foarte rarele biserici-sală romanice, care datează din ultima treime a secolului al XIII-lea (foto 3). Biserica romanică a fost modificată în secolele XV-XVIII, adăugându-i-se un zid dublu şi un turn de cor. Zidul interior este în formă de patrulater şi are turnuri la colţuri.

La sfârşitul secolului al XVIII-lea a fost construit corul din zidul sudic al bisericii. Tot de atunci datează şi mobilierul interior (altar, amvon, strane), în stilul barocului transilvan ţărănesc.

Bazna

În comuna Bazna veţi găsi o frumoasă biserică fortificată, construită în anul 1402 şi modificată ulterior, între 1504-1506. Altarul, datând din 1430-1440, decorat cu reliefuri, este expus la Muzeul Bruckenthal din Sibiu.

De remarcat aici este şi orga barocă şi o strană din secolul al XVI-lea. Biserica este foarte bine întreţinută datorită familiei de saşi care se ocupă de aceasta şi care este foarte primitoare. Neapărat să te urci în turnul de la intrare, de unde veţi avea o privelişte deosebită asupra satului.

Cetatea Slimnic

Pe drumul naţional DN14, cu putini kilometri înainte de a intra în Sibiu, te întâmpină pe un deal ruinele unei cetăţi medievale parcă desprinse dintr-un tablou renascentist. Cetate de apărare ţărănească pentru protejarea caii de acces Sibiu - Mediaş, Slimnicul a fost asediat de mai multe ori, a fost cucerit în 1529 de Ioan Zapolya şi în 1602 de Moise Secuiul.

A rezistat atacului turcesc din 1658, dar a fost devastat şi incendiat în 1706, în timpul războiului dintre curuţi şi lobonţi. Pierzându-şi rolul militar, cetatea era deja părăsită în secolul al XVIII-lea.

Biserica Viscri

Biserica din comuna Viscri este probabil singura fortăreaţă din România care adăposteşte o biserică din secolul al XII-lea şi care nu este în ruine. Ca să ajungeţi aici, puteţi lua trenul de la Braşov înspre Feldioara sau puteţi merge cu maşina 16 km pe Drumul Naţional 13.

De afară, citadela nu pare mare, însă odată intrată aici veţi fi impresionaţi de imensitatea zidurilor. Se pare că întreg ansamblul a fost construit de cavalerii teutoni care au trăit aici vreme de 14 ani.

Turnul principal are vedere către sat şi are aproape 10 m înălţime. În interior se pot vedea fundaţiile capelei construită în stil roman şi ruinele unei cripte.

Sona de lângă Blaj

La câţiva kilometri de Blaj, pe drumul spre Târnăveni, treci prin satul Sona. Ansamblul bisericii fortificate de aici este constituit din biserica evanghelică şi o incintă de formă pentagonală, amplasate în partea de vest a satului.

Elementele originale la biserică şi incintă sunt puţine, deoarece ansamblul fortificat a suferit numeroase refaceri în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea. Din bazilica veche, probabil gotică, se mai păstrează doar corul semicircular, datat 1640. În rest, biserica a fost refăcută în stil baroc în secolul al XVIII-lea.

Tot din prima fază datează clădirea porţii de est (din stânga porţii actuale până la clopotniţă) desfăşurată pe două niveluri. Pe latura de sud se păstrează urmele şanţului de apărare, lat de şase metri şi adânc de un metru.

Citit 1030 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.