Nony Borşan sau cum să iei 44 de examene în trei săptămâni

Nony Borşan sau cum să iei 44 de examene în trei săptămâni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La 21 de ani a colaborat cu managerul Aliciei Keys *

Nony Borşan va împlini, pe 24 august, 22 de ani. Nu i-a părut niciodată rău pentru timpul pe care ar fi putut să-l petreacă altfel, dacă nu ar fi studiat timp de 17 ani pianul. 

„Tatăl meu a fost cel ce m-a îndrumat spre pian şi spre muzică şi a făcut-o astfel încât am început să prind de mic gustul studiului. Niciodată nu mi-a părut rău, satisfacţiile sunt pe măsură atunci când munceşti mult”, spune Nony.

Prima trupă din care a făcut parte, în 2004, s-a numit „Zoom”, Adrian Ordean fiind cel care le compunea piesele: „Nu am cum să uit concertele în faţa a mii de oameni care cântau cu noi; apariţiile pe scenă alături de trupe legendare ale României - Holograf, Iris etc. Totuşi, s-a terminat prea repede şi uneori mă întreb cum ar fi fost dacă mergeam mai departe cu «Profa de chimie», cum eram supranumiţi datorită primului nostru single, «O vreau»”.

Chitara a apărut în viaţa lui ca o prelungire a pianului, într-o perioadă în care asculta muzică rock: „Chitara devenise, practic, o ambiţie a mea. Tata fiind un chitarist foarte bun, încă o dată m-a îndrumat, până când a ajuns un instrument foarte important în ecuaţia de a deveni un muzician adevărat”, mai spune Nony Borşan.

În clasa a VIII-a s-a mutat la Bucureşti. Desprinderea de Galaţi a perceput-o ca pe un pas firesc: „Mi se părea normal atunci acest pas spre Bucureşti, ştiind că acolo este centrul a tot ceea ce se întâmplă în muzică şi nu numai. M-am adaptat foarte repede”, îşi aminteşte tânărul gălăţean.

A urmat, în paralel, două facultăţi: Compoziţie muzicală şi Jurnalism, pe care le-a absolvit în acest an. În ultima sesiune a avut 44 de examene în trei săptămâni şi le-a trecut pe toate cu brio:

„Sunt două facultăţi ce merg foarte bine combinate atunci când vrei să lucrezi într-un radio sau într-o televiziune, adică mă ajută mult în ceea ce fac deja. Nu pot spune că am învăţat lucruri noi în Facultatea de Compoziţie muzicală, sunt noţiuni pe care le ştiam în mare parte din liceu, dar compoziţia şi creaţia muzicală ţin de inspiraţie, de starea de spirit şi de experienţa scrierii unei piese în sine”.

În urmă cu un an a semnat un contract de producţie muzicală cu o casă de discuri din Londra şi a plecat în Anglia.

„Sunt recunoscător în mare parte internetului şi oamenilor deschişi din Occident. Legătura s-a făcut în momentul în care mi-am trimis piesele la diverse studiouri şi case de discuri din toată Europa şi destinul m-a dus pe plaiurile ploioase londoneze, unde am avut onoarea să-i cunosc pe cei de la Queen şi să lucrez cu managerul artistei Alicia Keys în cadrul unor proiecte”.

Părinţii au avut un rol important în definirea lui ca tânăr muzician:  „M-au ajutat amândoi întotdeauna şi mi-au dat siguranţă în ceea ce fac. Pentru asta vreau să le mulţumesc mult şi să le transmit, deşi ştiu deja, că îi iubesc!”.

O experienţă frumoasă, pe scenă, a trăit în ultimii ani alături de colegii săi din trupa Crazy Win: „M-a maturizat enorm perioada Crazy Win şi au fost momente minunate pe care le-am trăit alături de colegii mei în acest proiect. Nu trebuie să vorbim de Crazy Win la timpul trecut pentru că viitorul este deschis şi în această privinţă”, spune optimist Nony Borşan.

Cel mai mare vis al său a rămas acelaşi de acum 17 ani, când i-am luat  primul interviu: „Să cânt pe scenele lumii, în faţa a zeci de mii de oameni, pe stadioane”.

Nony este unul dintre acei tineri care au învăţat foarte repede că talentul dublat de muncă înseamnă cheia succesului.

Citit 3688 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.