PAMFLET | Se închide combinatul. În el. Asta da ”combinație” între indieni. Bișniță
Foto: Colaj

PAMFLET | Se închide combinatul. În el. Asta da ”combinație” între indieni. Bișniță
Ce ziceai, dom’ primar, că Karma iz ă bici? Adică, ce? O să avem și plajă?
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Mastodontul din coasta Galațiului a intrat în depresie: cum să mă vândă un indian la alt indian? Sidexul, așa cum a fost cunoscută uzina după Revoluție, și-a adus astfel aminte de bancul cu Indianul-talpă-iute-cum-te-dezmembrează-cum-te-vinde. Dar nu e timp de bancuri în pagina de pamflet. 

God Save the Halda de Zgură!

Legenda spune că mulți combiniști gălățeni s-au trezit vineri dimineață mai repede din tura de noapte. Se foiseră, alea nici nu-s condiții de dormit la muncă, țânțari nu prea mai erau, dar ceva îi agitase la nivel subliminal. Apoi, la prânz, când își făceau planuri de unde să mai ia credite ca să le ajungă leafa, au fost izbiți de marea veste: se vinde! Combinatul de la Galați a fost cumpărat de Liberty House Group din Anglia. Cu alte cuvinte, în zona asta au fost așteptați cu disperare americanii și, în schimb, au venit englezii în toamna lui 2018? God Save the Halda de Zgură, au exclamat poligloții de pe platformă până i-a bătut calm cineva pe umăr: alde nea Vasile, e tot indieni, bre! Cerul cădea la loc pe angajații cu salopete ArcelorMittal, pe cei care încă nu și le-au dus la garaj sau la țară, să le fie de folos la cules sau la prașilă.

Afacere discutată la țară

Liberty House Group e o companie controlată la Londra de Sanjeev Gupta, indian care se pare că e consătean de-ai lui Lakshmi Mittal din Sadulpur, departamentul Churu din Rajasthan. Sanjeev, pupa-ți-aș mâinile și picioarele, ia maimuța aia de acolo, că nu pot să-mi duc la îndeplinire condiționalul... Ia-o și pe ailaltă, mamă, am și uitat ce vreau să-ți spun! A, puștiulică, gata, am o sărăcie de combinat în România, nu vrei s-o iei, gâdila-ți-aș macacii pe conștiință?! Hai, bagă-te, că maimuțele din oraș sunt de treabă, e o combinație bună, nu fi fraier, pare să-l fi momit cel care la începutul anilor 2000 lua pe nimica toată CSG-ul, alias SIDEX, de la statul român. Am aflat și cum a acceptat miliardarul Gupta să pună mâna pe combinat: i-a plăcut în mod particular Clubul Sidex din Țiglina I. E tentat să facă un Zoo acolo, inclusiv în Orășelul copiilor.

Pukeajani, Fotyia, Peekhu...

Sanjeev Gupta, noul proprietar al unității siderurgice de lângă lacul Cătușa, s-a declarat profund mișcat de o fotografie de grup din municipiul de la Dunăre. E primul său contact cu aceste meleaguri: după cum se poate vedea mai sus, i-au zâmbit câțiva români indienizați de la atâta coabitare cu originalii din fostul Sidex, primarul Pukeajani-la-borduri-Tata, prefectul Ottrokhol-nu-i-nimeni-Kamini, președintele Consiliului Județean Fotyia-Addus-Ruraal și viceprimarul Peekhu-Manjeet. Nici nu putea fi altfel, sunt de-a dreptul adorabili.

Sidexu' d' Empăcare

CITEȘTE ȘI: Ce ne facem cu Opoziţia din Galaţi?

Pamflet în versuri

Surdul şi Roata, Mutul şi Iapa de Submarin Cosorescu

Priviţi: jarcalete cu aer/ savant şi cu pleavă sub glugă, 

cretin cu iţari şi grimase,/ expert în zbierare vulgară,

mârlan cu desene pe dermă/ – păduche-i în stare să sugă

această prea-blândă şi dulce/ şi prea-filantropică Ţară!

 

Priviţi: poghibala se uită/ cruciş, vrăjmăşesc...ricanează 

şi dă din butoane şi zice:/ „tu ai viitorul în spate...

eu am viitorul în faţă/ chiar dacă-s rateu şi sunt loază,

chiar dacă sinapsa mi-i dură/ şi visele mi-s deşucheate”!

 

Priviţi...şi fugiţi unde ăia/ şi-au dus alea – ici-i zadarnic, 

se legiferează prostia/ şi lenea şi sfânta gargară – 

ici ploşniţa umblă capră,/ păduchele-i şeful cel harnic...

şi sug din această prea-blândă/ şi prea-filantropică Ţară!

CITEȘTE ȘI un PAMFLET care e şi de plâns. Despre referendum şi alte nenorociri

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

CITEȘTE ȘI pamfletul Cum arată Galaţiul în prag de iarnă

Noutăţi

Combinişti, atenţie maximă!

* Comercializarea marii uzine n-a rămas fără urmări. Indicii centrelor de fier vechi din întreaga lume au încheiat pe plus. * La serviciu se va merge tot pe viaduct, asta ca să se păstreze aparențele că Sidexul va funcționa cel puțin ca înainte. 

* Dacă ar fi fost prima vânzare către un indian, s-ar fi impus următoarea glumă: în locul câinilor, vor fi aduse pe platformă maimuțe boschetare.

* Salariul s-ar putea da și pe viitor o dată pe lună, cu toate că pare un obicei fumat. O sumă trimestrială sună mai bine pentru conducere.

* Angajații pe bază de limbă franceză, aduși în perioada intrării Arcelor în business, vor locui tot în Galați.

* Liberty House Group, deși cam așa sună, nu va fi o casă de toleranță. Cu alte cuvinte, sunt șanse să ieși uneori pe poartă cu bani în buzunar.

#Rezist-Combinist

Inițiativă

777, proiectul anti-îngheț

Cristian Dima, președintele ALDE Galați, a anunțat că cetățenii orașului nu trebuie să se teamă de perspectiva unei ierni geroase, cu gigacaloria cât casa de nebuni și cu un sistem centralizat falimentar. Facem demersuri pentru ca gălățenii să nu aibă de suferit din cauza frigului, a precizat Dima. Iată despre ce e vorba! Va exista un număr unic apelabil pe timp de sezon rece, 777: ți-e frig, suni și primeşti gratis o lopată pentru deszăpezire. Totuși, cine poate să promită măcar că va ninge în Galați anul ăsta?     

Lopatapievici

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 5935 ori Ultima modificare Luni, 15 Octombrie 2018 18:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.