Cele mai grele cuvinte din limba română

Cele mai grele cuvinte din limba română

Evaluaţi acest articol
(10 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Limba română are o gramatică dificilă, incomparabil mai grea decât a limbii engleze, de exemplu. Vă prezentăm unele dintre cele mai grele cuvinte din limba română care se pronunţă greu.
Românii fac multe greşeli gramaticale fiindcă româna este o limbă cu multe forme flexionare ale cuvintelor, explică lingviştii. Pe scurt, la fel ca în latină, conjugarea verbelor, acordurile, diferitele forme de pronume sunt atât de multe şi de diverse, încât de multe ori apar confuzii.
Pe lângă complexitatea gramaticii, limba română are câteva cuvinte lungi de peste 30 de litere pe care nu le folosim în vorbirea uzuală. Acestea vin din lumea medicală şi ni se încurcă limba-n gură încercând să le pronunţăm.
Astfel că limba română a ajuns să ocupe un onorabil loc 3 în topul european al celor mai lungi cuvinte. Cu 44 de litere, cel mai lung cuvânt în limba română - pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză - se află pe locul 3 în topul celor mai lungi cuvinte din Europa şi pe primul în topul limbii române. Este un cuvânt greu de pronunţat şi care de fapt defineşte o boală pulmonară cronică profesională, care apare la muncitorii din mine, din carierele de piatră, din industria metalurgică, din industria porţelanului şi a sticlei etc., în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu, potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române. Forma scurtă a acestui cuvânt este silicoză.
La fel de tare vi se împleticeşte limba şi când trebuie să pronunţaţi cuvântul difosfopiridinnucleotidpirofosfatază. Are 36 de litere şi este al doilea cel mai lung cuvânt al limbii noastre. Defineşte o enzimă (proteină) care catalizează reacţia de disociere între o bază azotată activată sub forma de trifosfat (ATP, GTP, etc.) în formă monofosfatată AMP (adenozinmonofosfat).
Alte cuvinte ce nu sunt în dicţionar dar pot fi găsite în diverse cărţi şi manuale de profil (chimie, medicină) şi care sunt greu de pronunţat sunt: encefalomielopoliradiculonevrită, gastropiloroduodenojejunostomie, diclordifeniltriclormetilmetan, feromicroazotombohidric, electroglotospectrografie.
Amuzant este că denumirea pe care o poartă fobia de cuvinte lungi este un cuvânt din 34 de litere: hippopotomonstrosesquipedaliofobia.

Citit 6437 ori Ultima modificare Joi, 29 Noiembrie 2018 17:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.