În ce ape se scaldă peştii

În ce ape se scaldă peştii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ni se întâmplă fiecăruia să ne oprim în faţa unui acvariu şi să privim fascinaţi micile înotătoare care plutesc lin în universul lor subacvatic, căutându-şi mereu hrana printre pietre şi alge. Pe unii îi atrage atât de mult coloritul sau forma peştilor încât îşi doresc să-i aibă totdeauna aproape şi îşi amenajează acasă acvarii după spaţiul disponibil şi după buget.

Printre gălăţenii preocupaţi de frumoasele vietăţi se numără şi Marius Iacob, în vârstă de 29 ani, care îşi aminteşte că a fost dintotdeauna atras de acestea.

Un acvariu pe care îl păstra uscat încă din copilărie a găzduit în urmă cu câţiva ani primii peştişori care au fost un fel de examen trecut cu brio în domeniul acvaristicii.

Atunci a învăţat cam tot ce se poate despre îngrijirea şi hrănirea peştilor, cum se filtrează apa şi când anume trebuie schimbată, care specii sunt compatibile şi care nu sau care sunt bolile specifice.

În domeniul acvaristicii nu prea există secrete, cei preocupaţi de acest hobby fiind întotdeauna dispuşi să le dea sfaturi celor care sunt în impas, iar pe internet se găsesc o sumedenie de site-uri de profil care să-i îndrume.

Marius Iacob se numără printre cei care îşi împărtăşesc cunoştinţele şi experienţa cu alţi pasionaţi, pe forumuri specializate, unde discută despre tot ce este legat de acvarii.

El este de părere că oricine se hotărăşte să-şi cumpere sau să-şi facă un acvariu trebuie să se documenteze foarte bine înainte pentru că odată ce aduci peştişorii acasă trebuie să ştii şi cum anume să îi îngrijeşti, altfel rişti să-ţi moară în câteva zile.

„Nu este deloc complicat şi nu trebuie alocat mult timp. Le dau mâncare de două ori pe zi, adaug puţină apă şi spăl filtrele săptămânal, iar toată apa trebuie schimbată la o perioadă cuprinsă între 8 luni şi un an”, spune acvaristul gălăţean.

Acvariul nu este doar un spaţiu unde vieţuiesc peştii, ci şi unul creativ, unde proprietarul îşi poate pune în valoare înclinaţiile artistice. Sub apă se pot face tot felul de aranjamente cu pietre, scoici sau plante care să formeze un tablou viu plăcut la vedere.

Marius Iacob spune că magazinele de specialitate au la vânzare tot felul de ornamente, pentru toate gusturile, însă tot pietrele pe care le alege singur de pe malul apei, atunci când este în vacanţă, îi sunt mai dragi.

Însă marele vis este să-şi facă acvarii de 1.000 de litri între pereţii camerelor, să poată privi unduirile peştilor oriunde ar fi, pentru că, spune el, aşa este cel mai relaxant.

„La anul mă gândesc să iau peşti discus pentru că m-au atras de când i-am văzut prima dată. Sunt un pic mai dificil de îngrijit, dar sunt foarte frumoşi. Este o specie cu coloristică foarte variată, cu nuanţe pe care doar peştii oceanici îi au”.

Acvaristica se îmbină foarte bine şi cu pescuitul. Marius Iacob povesteşte că a crescut o vreme un cărăşel prins la undiţă pe care l-a pus acasă în apă împreună cu ceilalţi peşti, dar pe care l-a dus înapoi pentru că devenise foarte agitat.

În rest nu ar avea de povestit alte aventuri legate de vieţuitoarele subacvatice, pentru că ele îşi duc traiul liniştite, încântând privirile curioase ale oamenilor cu mişcările lor armonioase.

Acvaristul spune însă hotărât că nu va renunţa vreodată la această pasiune şi că nu va înceta să studieze domeniul vieţuitoarelor apei.

Citit 690 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.