Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Astăzi vom vorbi puţin despre un acord al Statelor Unite ale Americii cu predicatul, poate la fel de important ca cel nuclear. Statele Unite este sau Statele Unite sunt o ţară puternică? Cum e corect? La ştiri am auzit ambele variante şi, cu toate astea, nimeni nu s-a sesizat. Se spune că, după Războiul Civil American, "Statele Unite ale Americii sunt" a devenit "Statele Unite ale Americii este", ceea ce arată că războiul n-a fost degeaba. Dar asta se spune doar în anumite cercuri!
Noi, care folosim și varianta "SUA" și ne aflăm în bezna lăsată de gramatică pe acest subiect, putem opta pentru ambele variante de acord, în funcție de forma substantivului propriu: "Statele Unite ale Americii sunt", dar "SUA este" - ne ajută faptul că "SUA" sună ca și cum ar putea fi scris și "Sua" - adică se citește în aceeași manieră ca "România", "Elveția" etc.
Atenție însă: nu este corect să spunem "locuitorii Suei", ca și cum am spune "locuitorii Irlandei". Într-o situație ca aceasta, este de preferat să spunem "locuitorii Statelor Unite ale Americii".
Cu toate astea, corect este "SUA este" şi "Statele Unite ale Americii este", dintr-un motiv simplu. Deşi este formată din mai multe state, Statele Unite ale Americii este o singură ţară. Dacă tot aspirăm la visul american, măcar să vorbim corect despre el!

Pleonasmul din vernisaj

"Vernisajul este deschis până pe 22 mai." (Reporter, PRO TV, 18.05.2019)
Substantivul neutru "vernisaj" are următoarea semnificație: "deschiderea oficială, inaugurarea unei expoziții de artă (în special de pictură)". (DEX)
Așadar, după cum lesne se poate pricepe din ce ne spune dicționarul, invitația este pentru a vizita expoziția până pe 22 mai.
Să corectăm, deci, sintagma de mai sus: "Expoziția este deschisă până pe 22 mai."
Dacă aveţi sugestii de teme, le aşteptăm pe adresa redacţiei. De asemenea, ne puteţi semnala şi eventuale bâlbe gramaticale de la televiziuni! Şi nu uitaţi, cunoaşterea limbii române vă ajută! Mai mult decât aţi crede!

Citit 1114 ori Ultima modificare Joi, 30 Mai 2019 18:22

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro