Acordul semnat de Statele Unite ale Americii cu predicatul. Este sau sunt?

Acordul semnat de Statele Unite ale Americii cu predicatul. Este sau sunt?
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Astăzi vom vorbi puţin despre un acord al Statelor Unite ale Americii cu predicatul, poate la fel de important ca cel nuclear. Statele Unite este sau Statele Unite sunt o ţară puternică? Cum e corect? La ştiri am auzit ambele variante şi, cu toate astea, nimeni nu s-a sesizat. Se spune că, după Războiul Civil American, "Statele Unite ale Americii sunt" a devenit "Statele Unite ale Americii este", ceea ce arată că războiul n-a fost degeaba. Dar asta se spune doar în anumite cercuri!

Noi, care folosim și varianta "SUA" și ne aflăm în bezna lăsată de gramatică pe acest subiect, putem opta pentru ambele variante de acord, în funcție de forma substantivului propriu: "Statele Unite ale Americii sunt", dar "SUA este" - ne ajută faptul că "SUA" sună ca și cum ar putea fi scris și "Sua" - adică se citește în aceeași manieră ca "România", "Elveția" etc.

Atenție însă: nu este corect să spunem "locuitorii Suei", ca și cum am spune "locuitorii Irlandei". Într-o situație ca aceasta, este de preferat să spunem "locuitorii Statelor Unite ale Americii".

Cu toate astea, corect este "SUA este" şi "Statele Unite ale Americii este", dintr-un motiv simplu. Deşi este formată din mai multe state, Statele Unite ale Americii este o singură ţară. Dacă tot aspirăm la visul american, măcar să vorbim corect despre el!

Pleonasmul din vernisaj

"Vernisajul este deschis până pe 22 mai." (Reporter, PRO TV, 18.05.2019)

Substantivul neutru "vernisaj" are următoarea semnificație: "deschiderea oficială, inaugurarea unei expoziții de artă (în special de pictură)". (DEX)

Așadar, după cum lesne se poate pricepe din ce ne spune dicționarul, invitația este pentru a vizita expoziția până pe 22 mai.

Să corectăm, deci, sintagma de mai sus: "Expoziția este deschisă până pe 22 mai."

Dacă aveţi sugestii de teme, le aşteptăm pe adresa redacţiei. De asemenea, ne puteţi semnala şi eventuale bâlbe gramaticale de la televiziuni! Şi nu uitaţi, cunoaşterea limbii române vă ajută! Mai mult decât aţi crede!

Citit 4577 ori Ultima modificare Joi, 30 Mai 2019 18:22

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.