Colecţionarele de cercei

Colecţionarele de cercei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Povestea celor două pasionate de podoabe este inedită şi încântătoare, la fel ca şi neconvenţionala lor colecţie *

Sabina Olguţa Oneţ (FOTO 2), posesoarea de drept a minunaţilor cercei, împreună cu mama sa, Valentina Oneţ, principalul „furnizor” al bijuteriilor, formează de zece ani o echipă gata să descopere orice nouă piesă care le-ar putea completa bogata casetă de bijuterii din argint.   

Motivul cerceilor a apărut în viaţa celor două înainte de venirea pe lume a Sabinei, atunci când o colegă de-a mamei i-a promis că, dacă va naşte o fetiţă, îi va dărui o pereche de cerceluşi din aur.

Şi se pare că atunci ursitoarele i-au hărăzit să rămână legată întreaga viaţă de aceste podoabe pentru care a ajuns să facă o adevărată pasiune.

Mai târziu, când avea 10 ani, Sabina şi-a rupt mâna la şcoală, iar ca să-i aline supărarea mama i-a cumpărat, evident, o pereche de cercei din argint, cu pietricele albastre.

Aceştia au fost practic primele piese din colecţia strânsă până acum, în care predomină metalul alb.

Podoabele-talisman cu pietre preţioase

Sabina Oneţ are acum 20 de ani, studiază Comunicarea şi Relaţiile Publice la Bucureşti şi este posesoarea a cel puţin 100 de perechi de cercei adunaţi din toate colţurile lumii.

Bilanţul acesta este însă provizoriu şi estimativ, pentru că nici nu a avut vreme până acum să-şi numere podoabele şi nici nu intenţionează să pună vreodată capăt acestei pasiuni.

În casetele ei de bijuterii, împărţite acum între Galaţi şi Bucureşti, se găsesc cercei aduşi din India, Franţa, Belgia, Tunisia, Grecia sau Cuba, cu pietre preţioase, coral, chihlimbar, perle, scoici, cu filigran sau sticlă de Murano.

„În fiecare dimineaţă dedicam cinci sau zece minute cerceilor. Căutam o pereche care să se potrivească stării mele de spirit, îi alegeam după model şi inventam simboluri în speranţa că-mi vor purta noroc”, explică Sabina ritualul podoabelor.

Cerceii preferaţi - consideraţi de ea talisman - sunt un model unicat adus din Grecia, rotunzi şi simpli, de culoare verde cu nuanţe de albastru marin.

„M-am gândit să le insuflu copiilor mei pasiunea pentru colecţii şi pentru că Sabina avea faţa senină şi părul mereu strâns m-am gândit să-i cumpăr cercei”.

„De aici a început o adevărată manie, iar după ce am prospectat toată piaţa românească ne-am găsit intermediari din întreaga lume. Făceam traduceri, iar banii pe care îi câştigam îi investeam în cercei”, povesteşte Valentina Oneţ, „dealerul” de bijuterii, aşa cum îi spune amuzată fiica ei. 

Istorii adunate în casete de bijuterii

Rudele şi prietenii celor două le ştiu pasiunea şi contribuie fiecare la completarea ineditei colecţii. Sabina ştie dinainte cam ce va primi cadou de ziua ei şi toţi cunoscuţii care trec graniţele ţării se întorc cu câte un suvenir dinainte stabilit.

Unele podoabe însă, cum ar fi patru perechi de cercei aduse din sudul Italiei, au fost obţinute cu mai mult efort. Cea care le-a adus lipsise de acasă vreme de şapte luni, timp în care cele două colecţionare i-au îngrijit pisica. Dar şi recompensa a fost pe măsură!

Iar printre toate amintirile legate de zecile de bijuterii se numără şi una mai puţin plăcută.

„Când eram în clasa a 11-a, am plecat la Vama Veche cu cerceii preferaţi de pe atunci, nişte peştişori drăguţi cu ochi de cristal. Îi pusesem în portofel ca să nu-i pierd şi mi-au fost furaţi cu tot cu el”.

„Am plâns după ei două zile, am fost marcată, dar am învăţat să nu mai iau lucrurile cele mai valoroase cu mine”, îşi aminteşte cu regret tânăra posesoare a cerceilor de argint.

Neobişnuita pasiune a celor două gălăţence a strâns de-a lungul timpului nu doar multe perechi de podoabe, ci şi tot atâtea istorii plăsmuite în drumul lor către destinatare.

Fiecare cercel reprezintă câte un punct pe harta imaginară cu care Valentina şi Sabina Oneţ au vizitat câte un colţ de pe întreg globul, iar călătoria lor nu se încheie aici.

Citit 891 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.