Ce s-ar întâmpla dacă albinele ar dispărea. Efecte dezastruoase asupra alimentației

Ce s-ar întâmpla dacă albinele ar dispărea. Efecte dezastruoase asupra alimentației
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Celebrul fizician Albert Einstein spunea: "Atunci când albinele vor dispărea de pe suprafaţa Pământului, omul va mai avea doar patru ani de trăit". Din nefericire, poluarea şi folosirea pesticidelor au dus la dispariţia unui număr mare de albine. În jur de o treime din producţia agricolă la nivel mondial depinde de polenizare, realizată cu precădere de albine, scrie clicksanatate.ro.

Din acest motiv, dispariţia albinelor ar fi o ameninţare pentru alimentaţia mondială, având în vedere că vegetalele care depind de polenizare ne aduc 35 la sută din necesarul energetic, precum şi majoritatea vitaminelor, mineralelor şi antioxidanţilor de care avem nevoie pentru a ne menține starea de sănătate.

Problema este că rapiditatea cu care albinele se îndreaptă către extincţie a devenit îngrijorătoare. Potrivit Băncii Agricole Robobank din SUA, numărul coloniilor de albine care nu supravieţuiesc în Europa, Asia şi America Latină a ajuns la peste 20 la sută, iar în Statele Unite ale Americii situaţia este şi mai îngrijorătoare. Începând din 1961, în SUA, producţia agricolă care depinde de activitatea albinelor a crescut de patru ori, iar numărul coloniilor de albine s-a redus la jumătate.

Ce alimente ar dispărea

Albinele joacă un rol important în polenizarea unor legume şi fructe necesare pentru alimentaţia oamenilor şi pe care mulţi dintre noi le mâncăm frecvent. Odată cu extincţia albinelor, ar dispărea: nucile, pepenii, citricele, merele, ceapa, broccoli, dovleceii, fasolea, ardeii, vinetele, castraveţii, roşiile, cafeaua, cacao, avocado, nucile de cocos şi verdeţurile (pătrunjel, busuioc, mentă, printre altele).

În afara acestui efect dezastruos, vor fi afectate şi sursele de hrană ale animalelor, prin urmare, vom fi obligați să ne lipsim de alimente esențiale, precum lactatele.

Inamicul natural al albinelor

Viespile asiatice, Vespa mandarinia, sunt insecte care se hrănesc cu albine. Din păcate, aceste insecte mari au depășit limitele lor naturale, deoarece albinele native din Asia au dezvoltat o apărare eficientă împotriva viespilor. Albinele europene și americane sunt fără apărare împotriva atacului acestor noi inamici. 30 de astfel de viespi pot ucide 30.000 de albine, în doar câteva ore. Dar albina are şi alți dușmani cum ar fi: molia de ceară sau "Galleria mellonela", care este responsabilă pentru majoritatea ravagiilor din colonii.

Citit 1040 ori Ultima modificare Duminică, 04 Aprilie 2021 00:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.