Două vinuri tradiționale: Băbească și Fetească

Două vinuri tradiționale: Băbească și Fetească
Vrâncioaia cu certitudine îi turna lui Vodă doar Băbească
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

M-am întrebat de unde vine numele "colorat" al celor două vinuri foarte cunoscute.

DEX-ul spune doar că sunt soiuri de viță-de-vie românești, care dau unul vin roșu, iar celălalt vin alb.

Internetul zice însă că Băbeasca (cunoscut în alte zone ale țării sub numele Crăcană la Odobești și la Drăgășani, Crangană la Panciu, Căldărușe sau Căldărușă la Iași, RășchiratăCrăcănată, prin alte zone din Moldova) era un soi obținut de pe vremea geto-dacilor (n-a tăiat Burebista viile, ca să nu i se mai îmbete soldații?!); însuși cardinalul Richelieu - dușmanul celor patru muschetari - se mai îndulcea din când în când cu licoarea moldavă.

Conform prietenului Goagăl, Feteasca - tot un soi românesc - este însă un vin mai complicat, pentru că are trei variante: albă, neagră și regală. Datele descoperite fiind relativ puține, am întrebat o doctoriță în oenologie (știința vinului), care nu a știut să-mi spună decât legenda. Se zice că, în timpul în care nu se ocupa cu războaiele, Ștefan cel Mare era om de bază la chefurile curții ori în peregrinările sale prin Moldova. Știindu-se și apetența sa pentru femei, povestea spune că Vodă era servit cu vin roșu de către babe. Într-o bună zi, când s-a terminat vinul roșu și babele s-au îmbătat, Domnul a fost servit cu vin alb de către fetele din sat.

Citit 2172 ori Ultima modificare Vineri, 24 Februarie 2023 11:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.