În luptă cu gunoaiele judeţului!

În luptă cu gunoaiele judeţului!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 25 septembrie - Ziua de Curăţenie Naţională *

Nesuferita „muncă voluntară” din timpul comunismului este înlocuită acum de occidentalul activism civic: o organizaţie neguveramentală, numită „Let’s Do It Romania!”, a semnat ieri în acest sens un protocol de colaborare cu Consiliul Judeţului, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Garda Judeţeană de Mediu, vizând o acţiune pentru o singură zi: 25 septembrie. În acea zi, întreaga ţară ar urma să fie curăţată, cu ajutorul voluntarilor, sprijiniţi de autorităţi.

„La noi a cam trecut epoca muncii voluntare, noi vrem s-o reînviem, căci numai administraţia singură nu poate să facă totul!”, a declarat ieri, în sprijinul iniţiativei de ecologizare care s-a desfăşurat cu succes în Estonia, Letonia şi Portugalia, preşedintele Consilului Judeţului, Eugen Chebac.

Preşedintele CJ a făcut apel la primari, să vină în sprijinul acţiunii, „pentru că este şi în interesul comunităţilor lor”. În judeţ există mai multe „zone mizerabile”, de exemplu în zona Tecuciului şi a comunei Matca, unde legumicultorii îşi vând marfa la marginea drumului fără a curăţa la sfârşit, a exemplificat preşedintele. 

Ieri au semnat  protocolul de colaborare: preşedintele CJ, Eugen Chebac,  Inspectorul general şcolar, Doruleţ Resmeriţă, comisarul şef al Gărzii de Mediu Galaţi, Mihai Turcu, şi reprezentantul iniţiatorului, ONG-ul „Let’s Do It Romania!”, Silviu Negoiţă, coordonator pe logistică pentru judeţul Galaţi.

În protocol mai figura şi Primăria Galaţi, iar tânărul Negoiţă spera ieri să mărească numărul gospodarilor implicaţi cu alte instituţii. El a făcut apel la sponsorizări, pentru că mai este nevoie de saci pentru gunoi şi de mănuşi de protecţie.

Administraţia Domeniului Public a Consiliului Judeţului a fost mobilizată. Elevii vor fi rugaţi să participe. Agenţii Gărzii de Mediu vor fi şi ei prezenţi, după ce au făcut rost şi de o cantitate apreciabilă de saci şi mănuşi. Ecosal Galaţi şi Romprest Tecuci vor sprijini cu utilaje acţiunea.

Sunt vreo 127 de „mormane de gunoi” în judeţ, totalizând cam 6.000 mc, care aşteaptă să fie spulberate! Cartarea a fost realizată în judeţ de 20 de voluntari, în două săptămâni. Deja, avem un punct câştigat: în alte judeţe implicate în proiect, nu s-a făcut încă această cartare, a „hărţilor deşeurilor” am aflat de la Negoiţă.

Proiectul are 42.000 de susţinători pe Facebook, aceasta fiind „cauza numărul doi în România”; rămâne de văzut şi participarea concretă. Peste 2.100 de voluntari din ţară sunt însă deja înscrişi pentru activităţile de organizare şi cartare.

Ca parteneri ai proiectului naţional întâlnim autorităţi centrale ca Ministerul Mediului, Ministerul Educaţie, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerul Culturii, Jandarmeria, ROMSILVA etc. sau ONG-uri ca Fundaţia Cărtureşti, Copacul de Hârtie.

Citit 1060 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.