Ciorba de potroace, gustoasă în orice anotimp

Ciorba de potroace, gustoasă în orice anotimp
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ciorba de potroace are multe versiuni și se prepară în mai multe feluri, în funcție de regiune. În unele variante nu se drege cu smântână, în altele se folosește borș pentru a o acri.

Pentru o ciorbă supergustoasă se recomandă carnea de pui de țară. Deşi se poate face şi cu carne de miel, oaie sau porc, este de preferat ca ciorba de potroace să se facă cu pui, curcan, găină sau raţă. Se folosesc doar măruntaiele (inimă, pipote), aripile şi alte bucăţi cu oase ale păsării.

Ingrediente şi mod de preparare

Ingrediente: aproximativ 1 kg de măruntaie de pasăre amestecate, 1 rădăcină pătrunjel, 1 rădăcină păstârnac, 1 țelină, 1 morcov mare, 1/2 ardei gras roșu, 1 fir de praz, 50 g orez, 2 linguri de ulei, 1 litru de zeamă de varză, opțional 1 ou și o ceașcă de smântână sau iaurt gras, o legătură de leuștean.

Preparare: Se secţionează inimile, se curăţă de cheagurile de sânge şi se lasă în apă rece să iasă tot sângele rămas. După ce se spală, măruntaiele şi toate celelalte bucăţi de carne se pun la fiert în 2 litri de apă rece și se lasă la foc mic timp de o oră și jumătate, până pipotele sunt fierte. Se spumează, dacă este cazul, când începe să clocotească.

Se curăță legumele și se toacă mărunt, iar prazul se taie cubulețe. Într-o cratiță se încinge uleiul și se adaugă legumele să se călească.

Când supa este gata, strecurați-o prin tifon. Spălați oala și puneți supa înapoi în ea. Adăugați și carnea înapoi în supă.

Adăugați zarzavatul și 1/4 linguriță sare în supa cu carne și fierbeți la foc mediu încă 10-20 de minute. Apoi se adaugă orezul fiert în prealabil. În același timp, separat, se pune la fiert zeama de varză. Când aceasta dă în clocot, se adaugă peste ciorbă. Se mai lasă să fiarbă 5 minute și se adaugă oul bătut cu smântâna și cu puțină zeamă din ciorbă, apoi leușteanul tocat mărunt. Se acoperă oala și se stinge focul. Se poate renunța la ou și smântână și se poate acri și cu borș tradițional în loc de zeamă de varză.

Câteva sfaturi: adăugați câtă zeamă de varză doriți, astfel încât ciorba să fie pe gustul dumneavoastră de acru; zeama de varză e sărată, așa că în timpul preparării folosiți puțină sare și dregeți ciorba de sare după ce ați adăugat zeama de varză.

Citit 621 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Mai 2023 10:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.