Care este cantitatea de apă pe care trebuie să o bem în zilele de vară. Hidratarea corectă, esențială pentru sănătate

Care este cantitatea de apă pe care trebuie să o bem în zilele de vară. Hidratarea corectă, esențială pentru sănătate
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Trebuie să bem mai multă apă vara, mai ales în zilele caniculare, deoarece temperaturile ridicate şi umiditatea pot provoca deshidratare, cu consecinţe negative asupra sănătăţii. Consumul suficient de apă ajută la menţinerea echilibrului corect al fluidelor corporale şi la prevenirea problemelor precum durerile de cap, oboseala şi constipaţia.

Cantitatea recomandată de apă băută poate varia, dar ar trebui să fie de cel puţin opt pahare de apă pe zi. Vara, temperaturile sunt mai ridicate, ceea ce înseamnă că transpirăm mai mult. Transpiraţia este una dintre modalităţile prin care organismul îşi reglează temperatura şi scapă de căldura în exces. Când transpirăm, pierdem şi apă, care trebuie înlocuită pentru a evita deshidratarea.

Cantitatea de apă de care are nevoie corpul nostru depinde de mulţi factori, cum ar fi vârsta, sexul, greutatea, activitatea fizică şi condiţiile climatice. În total, aportul de apă ar trebui să fie în jur de 2-3 litri pe zi. Este important să bem apă în mod regulat pe tot parcursul zilei, nu doar când ne este sete. Astfel, ne vom menţine corpul hidratat şi ne vom simţi mai bine.

"Hidratarea corectă este esențială pentru buna funcționare a organismului nostru și ne ajută să avem o digestie bună, un sistem imunitar puternic și o funcționare corectă a sistemului circulator. În sezonul cald, organismul simte nevoia unui consum mai mare de apă și, de aceea, sunt foarte atentă să mă hidratez corect. O să vă mărturisesc câteva trucuri prin care reușesc să îmi mențin corpul hidratat și să mă bucur de o alimentație echilibrată, care îmi dă energia necesară pentru a face față unei zile agitate”, explică nutriționistul și antrenorul de fitness, Cori Grămescu.

Primul pas este de a bea mai multă apă decât de obicei, dar un truc foarte bun pentru a ne menține organismul în parametrii optimi de funcționare este să integrăm în alimentația noastră alimente integrale, bogate în apă.

”Acestea au o densitate mare de nutrienți și conțin puține calorii. În plus, ele asigură un context nutrițional benefic pentru sănătatea noastră. Încerc, ori de câte ori pot, să mănânc atât la mesele principale, cât și la gustările de peste zi, preparate simple cu ingrediente naturale, fie gătite în casă, fie cumpărate. Cred că e util să ne adaptăm alegerile alimentare nu doar regulilor nutriției sănătoase, ci și programului nostru din ziua respectivă, pentru a ne menține o stare generală de echilibru. Din fericire, eu având un program destul de activ, găsesc foarte multe variante de preparate sănătoase, gustoase și ușor de mâncat în magazinele alimentare, de la iaurturi la salate și mâncare gătită deja preparată”, a arătat Cori Grămescu.

”Necesarul de apă din corpul nostru este asigurat la un aport de 40-44 ml de apă/kilogram corp. Eu reușesc să mi-l asigur din apă, sucuri naturale de legume și fructe, supe și alimente bogate în apă, precum: castraveții, salata iceberg, țelină, ridichile, roșiile, ardeiul gras verde, conopida, pepenele, spanacul, căpșunile, broccoli, grepfrut, portocală, zmeură, caise, prune, mere, pere, struguri, cireșe, zucchini", a mai explicat nutriționistul.

Citit 505 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 August 2023 07:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.