Ciorba rădăuțeană, apreciată chiar și de cei mai pretențioși gurmanzi

Ciorba rădăuțeană, apreciată chiar și de cei mai pretențioși gurmanzi
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Rețeta aceasta de ciorbă s-a născut la Rădăuți, frumosul orășel bucovinean și este creația unui bucătar profesionist talentat, maestru în arta culinară și membru de onoare al orașului. Rețeta ciorbei rădăuțene diferă de la gospodină la gospodină, nimeni nu știe cu exactitate rețeta originală, în afara creatorului, desigur. Dar, în mare, este la fel ca ciorba de burtă. Diferența este dată de tipul de carne care se folosește la cele două, pentru că unora nu le place burta. 

Ingrediente: o pasăre tânără, de aproximativ 1,5 kg (găină, rață, gâscă), 2 cepe, 2 morcovi, ½ ardei gras, jumătate de țelină rădăcină, 6-8 gălbenușuri, 1 lingură de făină, 400 grame smântână grasă, sare, piper, piper boabe, ardei iute, oțet, usturoi, leuștean (facultativ).

Preparare: Găina (sau pot fi doar bucăți din găină, spate, gât și aripi) se taie bucăți, se spală bine și se pune la fiert în apă cu sare. Când dă în clocot, se adună spuma de deasupra cu mare grijă. Se adaugă în ciorbă legumele tăiate bucăți mari, ca la supă, sare, un ardei iute și 1 linguriță de piper boabe, se lasă să fiarbă, până se desprinde carnea de pe os. Dacă aveți o oală sub presiune, nu ezitați s-o folosiți, carnea va fierbe în cel mult o oră. 

Cum se face zeama cu ou și smântână (liezonul sau liaison-ul), să nu se taie?

Se scot carnea și legumele fierte, se strecoară zeama, pentru a nu rămâne osișoare sau boabe de piper. Se pune din nou la fiert și, dacă mai e nevoie, se mai completează cu apă. La 1,5 kilograme de carne de pasăre trebuie sa aveți cam 4-5 litri de zeamă. Se adaugă în zeamă cam 20 ml de oțet și se lasă să dea în clocot. Gălbenușurile se freacă bine cu sare și se lasă deoparte cam 30 de minute, ca să se intensifice culoarea. Apoi se adaugă făină (o lingură rasă) și smântâna și se amestecă bine, apoi se adaugă puțin câte puțin, zeama de ciorbă clocotită, până când se fac în jur de 2 litri de zeamă. Se toarnă totul în zeamă, pe foc și se lasă să fiarbă, amestecând atent. Când dă în clocot, se mai lasă 5 minute, apoi se stinge focul. Usturoiul se pisează și se poate adăuga în ciorbă sau se servește separat.

Legumele se sfărâmă cu o furculiță și se adaugă în ciorbă. Carnea poate fi scoasă de pe os, tăiată șuvițe mici și adăugată în ciorbă, sau se lasă bucăți cu os, ca la orice ciorbă. Se servește fierbinte, cu smântână și ardei iute, iar dacă adăugați și niște pâine de casă e și mai bună.

Ciorba rădăuțeană vine la pachet cu o serie de valori nutriționale, dintre care un aport excelent de calciu, vitamina C și vitamina A, fibre și proteine. Să nu uităm, totuși, că nutriționiștii recomandă consumul de ciorbe și de supe datorită proteinelor, nutrienților și vitaminelor prezente în acestea, care contribuie la o sănătate mai bună. Cu toate acestea, medicii atrag atenția asupra consumului excesiv din acest preparat, din cauza conținutului excesiv de grăsimi.

Iată care sunt valorile nutriționale prezente într-o porție de ciorbă rădăuțeană gătită după rețeta tradițională: calorii: 355 kcal/porție, proteine: 12-13 grame/porție, carbohidrați: 14-15 grame/porție, grăsimi: 20 grame/porție, grăsimi saturate: 10 grame/porție, colesterol: 43-45 miligrame/porție, sodiu: 420-425 miligrame/porție, potasiu: 580-585 miligrame/porție, zahăr: 5 grame/porție, fibre: 2-3 grame/porție, vitamina C: 8.3-8.5 miligrame/porție, vitamina A: 535 IU/porție, fier: 1.5-2 miligrame/porție, calciu: 90-92 miligrame/porție.

Citit 4033 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Octombrie 2023 11:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.