Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ingrediente: 1 varză murată (din care scoateţi 8-10 foi frumoase), 250 g orez cu bob rotund, 250 g ciuperci din conservă sau 500 g ciuperci proaspete, 250 g ceapă tocată fin, 100 g morcov, 50 m ulei, sare, piper, mărar verde tocat, pătrunjel verde tocat (opţional), opţional puţin cimbru uscat, 250 ml suc de roşii sau bulion.

Preparare: Se curăţă ceapa şi morcovul, se spală şi se scurg ciupercile. Se pot folosi câteva ciuperci proaspete şi o conservă mică de ciuperci. Se dă totul prin robotul echipat cu răzătoarea mare (sau prin maşina de carne). Este important să nu le amestecaţi, ci să tocaţi sau radeţi pe rând ceapa, morcovul şi ciupercile şi să le puneţi în 3 recipiente diferite. Se alege o tigaie potrivită (antiaderentă) în care se pun la călit ceapa cu uleiul şi un praf de sare. Se amestecă şi nu se lasă să se prăjească, ci doar să devină sticloasă. Se adaugă şi morcovul ras în tigaie şi se sotează şi acesta vreo 3-4 minute. Astfel, el îşi dezvoltă culoarea frumoasă. În final, se adaugă ciupercile şi orezul. Se potriveşte de sare şi piper. Varza pentru sarmale este cea cu foi fine, subţiri, translucide. Dacă varza e prea acră sau prea sărată atunci va trebui să clătiţi (sau chiar să lăsaţi 10-20 de minute) foile cu apă rece. Se toacă nervurile, cotoarele şi resturile rămase de la frunzele de varză acră, cu ele se va căptuşi vasul în care vor fierbe sarmalele. Se pune câte o lingură de compoziţie pe câte o foaie croită de varză şi se rulează. Dacă alegeţi să fierbeţi sarmalele în oală, pe aragaz, atunci alegeţi o oală mai adâncă şi puneţi pe fundul ei un strat de un deget de cotoare şi frunze de varză acră tocate. Clădiţi sarmalele în formă de raze, îndesându-le bine. Presăraţi-le cu verdeaţă. Încheiaţi tot cu varza tocată şi deasupra. Apoi, deasupra se toarnă sucul de roşii şi se completează lichidul cu apă până la nivelul sarmalelor (nu peste). Se pune capacul pe jumătate şi se fierb la foc mediu spre mic până sunt făcute (depinde de varză… unele sunt mai tari). Dacă alegeţi să fierbeţi sarmalele în cuptor, aveţi nevoie de un vas roman cu capac. Se acoperă vasul şi se bagă sarmalele în cuptorul preîncălzit la 170 grade C. În total se fierb cam 3 ore, la cuptor însă, după prima oră, se reduce temperatura la 160 grade C. Practic, sarmalele se gătesc lent. După scurgerea timpului, se închide cuptorul, însă nu se scoate vasul cu sarmale din el, lăsându-le acolo până se răcesc complet.

Ingrediente secrete pentru gust desăvârșit

Fie că sunt învelite în foi de viță sau sunt făcute cu frunză de varză murată, sarmalele de post sunt foarte bune. După ce sarmalele sunt rulate, se pregătește oala în care vor fi puse la fiert. Pe fundul oalei se pun câteva frunze de varză murată, două crenguțe de cimbru și puțină țelină rasă. Tot acum se pune și puțin suc de roșii, apoi se așază sarmalele. Când toate sarmalele sunt puse în oală, se pune apă și puțin suc de roșii, dar și puțin oregano pentru un plus de savoare, împreună cu câteva boabe de piper. Se acoperă sarmalele cu apă, apoi se fierb la foc mic și se completează cu apă atunci când aceasta scade.

La final, vom obține cele mai bune sarmale de post mănăstirești. Acestea se servesc calde cu mămăliguță și ardei iute.

Pentru a pregăti acasă cele mai bune sarmale de post, trebuie să ținem cont de aceste secrete. Sarmalele de post sunt extrem de gustoase și aromate, iar dacă vom folosi ingredientele de odinioară, ne vom bucura de un preparat culinar desăvârșit.

Citit 674 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Noiembrie 2023 18:32

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.