Regimul care te ajută să-ți prelungești viața cu 10 ani

Regimul care te ajută să-ți prelungești viața cu 10 ani
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

O echipă internaţională formată din specialişti în sănătate publică, cercetători în domeniul dependenţei, specialişti în sănătate cardiovasculară şi metabolică şi nutriţionişti a descoperit că trecerea de la o dietă occidentală tipică la un regim alimentar mai sănătos ar putea adăuga 10 ani de viaţă pentru o persoană de vârstă mijlocie, informează news.ro.

Într-un studiu, prezentat recent în revista Nature Food, grupul a analizat datele privind dieta persoanelor înscrise în studiul UK Biobank. Cercetări anterioare au arătat că dietele nesănătoase conduc la peste 75.000 de decese premature în fiecare an numai în Marea Britanie. „Rezultatele au arătat că dietele asociate cu longevitatea conțineau cantități moderate de cereale integrale, fructe, pește și carne albă; o cantitate mare de brânzeturi și produse lactate, legume și nuci; o cantitate relativ mică de ouă, carne roșie și băuturi zaharoase; o cantitate mică de cereale rafinate și carne procesată”, se arată în studiu.

Astfel, cele mai puțin benefice alimente sunt considerate băuturile zaharoase și carnea procesată, iar cele mai benefice (care sporesc longevitatea) sunt cerealele integrale și nucile.

Comparând rezultatele persoanelor care au trecut de la modele alimentare nesănătoase la cele sănătoase cu cele ale persoanelor care nu au făcut aceste schimbări, oamenii de ştiinţă au descoperit că o trecere la o alimentaţie mai sănătoasă ar putea adăuga ani la speranţa de viaţă. Ei au constatat că persoanele de vârstă mijlocie care au trecut de la o dietă nesănătoasă la o dietă sănătoasă şi au menţinut acest model au câştigat în medie aproape 10 ani de viaţă. Schimbările sănătoase făcute mai târziu în viaţă au prelungit, de asemenea, durata de viaţă, dar nu la fel de mult.

Cercetătorii sugerează că guvernele şi autorităţile din domeniul sănătăţii ar putea influenţa politicile de sănătate pentru a îmbunătăţi speranţa de viaţă a oamenilor în general, cum ar fi adăugarea de taxe pentru alimentele nesănătoase şi subvenţionarea celor sănătoase.

Citit 2304 ori Ultima modificare Marți, 12 Decembrie 2023 12:14

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.