Curcan marinat și umplut la cuptor

Curcan marinat și umplut la cuptor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Dacă tot au trecut sărbătorile și lumea dă vina pe cârnați și sarmale pentru indigestiile și kilogramele în plus, prezentăm acum o mâncare cu mai puține calorii

Un curcan la cuptor bine făcut și aromat poate fi soluția perfectă pentru o masă cu invitați de cinste, motiv pentru care rețeta de curcan umplut trebuie să fie cea mai potrivită. Prezentăm o rețetă de curcan ținut în saramură, marinat, umplut și preparat la cuptor. Fie folosim curcan proaspăt, fie unul congelat pe care îl lăsăm să se dezghețe în voie. De exemplu un curcan de 5,2 kg trebuie ținut o zi să se dezghețe încet și nu este indicat să se forțeze dezghețarea acestuia.

Ingrediente pentru saramură: sare (la 1 litru de apă se adaugă 1 lingură de sare), foi de dafin, boabe de ienupăr, boabe de muștar, boabe de ienibahar, boabe de piper, semințe de chimen, o crenguță de rozmarin și una de busuioc, 400 ml vin alb, 2 cepe tăiate în două, 2 morcovi, o rădăcină mică de țelină, o rădăcină de pătrunjel, apă.

Se pune curcanul în această saramură cât să îl acopere și se lasă peste noapte. Înainte de a-l pune la cuptor, se face un sos cu care se marinează.

Ingrediente pentru sos: unt, usturoi zdrobit, puțin vin, ierburi aromatice, boia, muștar, piper. Cu acest sos se unge curcanul în interior și exterior, după care urmează să se pregătească umplutura. 

Ingrediente pentru umplutură: 300 g cârnați afumați tăiați mărunt, 1 ceapă tăiată mărunt, 2 căței de usturoi, pesmet sau miez de pâine, 100 g porumb din conservă, ulei.

Preparare: Se călește ceapa cu cârnații și usturoiul, apoi se adaugă porumbul și pesmetul sau miezul de pâine. După ce se răcește puțin, se umple curcanul și se prinde cu o scobitoare pielea să nu iasă umplutura. Urmează să punem curcanul umplut la cuptor. Într-o tavă mai adâncă se pun pe fund legumele din saramură (sau altele), o  crenguță de rozmarin, busuioc, câțiva căței de usturoi se pot pune și pe sub pielea curcanului, se mai adaugă apă, puțin ulei și vin. Se pune curcanul în tavă și peste el câteva felii de bacon, apoi se acoperă cu o folie de aluminiu. Se ține curcanul la cuptor circa 4 ore la 200 grade Celsius, timp în care se stropește cu apa din tavă. Spre final, se dă jos folia de aluminiu și se golește apa din tavă pentru a lăsa curcanul să se rumenească.

Curcanul, sursă de proteine și vitamine

Carnea de curcan este considerată a fi una sănătoasă, fiind o sursă de proteine care ajută organismul să repare și să producă celule noi și să apere corpul împotriva infecțiilor sau agenților patogeni, vitamine (B1, B3, B5, B6, B12 și acid folic) și minerale, cum ar fi fosfor, fier, potasiu sau zinc.

Protecție împotriva cancerului. Un beneficiu mai puțin cunoscut al cărnii de curcan este protecția împotriva cancerului. Acest lucru este posibil datorită mineralelor esențiale care se găsesc în compoziția cărnii de curcan. Aceasta conține seleniu, care este un mineral esențial pentru funcționarea normală a glandei tiroide și a sistemului imunitar. Seleniul are, de asemenea, acțiune antioxidantă, ajutând în lupta cu radicalii liberi din organism.

Aport crescut de vitamine din grupul B. Carnea de curcan este bogată în vitaminele B3 și B6. O singură porție oferă până la 36% din aportul zilnic recomandat de B3 și 27% din doza zilnică indicată de vitamina B6.

Citit 580 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Ianuarie 2024 20:40

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.