Când trebuie să ai vaccinul în "bagajul" de vacanță

Când trebuie să ai vaccinul în "bagajul" de vacanță
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Te pregătești de vacanță şi ai în plan o călătorie "peste mări și țări"? Ei bine, nu uita că, în astfel de situații, din "bagajul" de călătorie nu trebuie să lipsească... o schemă de vaccinare, stabilită de medic, în mod personalizat, în funcție de destinație și riscurile de îmbolnăvire.

Specialiştii în sănătate publică recomandă persoanelor care urmează să călătorească în străinătate să se programeze la o consultaţie la medicul de familie pentru evaluarea stării de sănătate, cu câteva săptămâni înainte de plecare, să se informeze care sunt tipurile de vaccinuri sau medicaţia profilactică ce trebuie administrate înainte sau în timpul deplasării, lucru care se poate face adresându-se unui cabinet de vaccinări internaţionale.

Aceste sfaturi au devenit extrem de actuale, după ce, în ultima perioadă, au fost semnalate mai multe cazuri de români care au călătorit în locuri exotice, precum Zanzibar, bolnavi de malarie. "Malaria este o boală severă, care la om poate fi cauzată de patru specii distincte de protozoare din genul Plasmodium (Plasmodium falciparum, Plasmodium Vivax, Plasmodium Ovale şi Plasmodium Malariae), transmise prin înţepătura infectantă a unei femele de ţânţar Anopheles. Alte căi de transmitere a malariei sunt transplacentar, prin utilizarea de ace non-sterile între utilizatorii de droguri, prin transfuzii de sânge sau transplant de organ", au explicat specialiştii  de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

În pofida eforturilor de eliminare a malariei, aceasta continuă să reprezinte o importantă problemă de sănătate publică la nivel mondial. Peste 100 de ţări şi teritorii din Africa, Asia de Sud şi Sud-Est, America Centrală şi de Sud, Caraibe, Orientul Mijlociu şi Oceania sunt considerate endemice, principala regiune afectată fiind Africa. În contextul mobilităţii crescute şi al creşterii numărului de ţări care au cazuri de poliomielită, detecţie de poliovirusuri, se recomandă efectuarea unei scheme de vaccinare complete, în special pentru componenta polio, respectiv rapel conform vârstei, respectiv duratei de şedere, indiferent de restricţiile impuse la graniţă.

Recomandările sunt făcute în special pentru cei care călătoresc frecvent în aceste ţări, în vederea prevenirii îmbolnăvirii individuale şi a altor persoane, după revenirea în România. Există state cu risc potenţial de răspândire internaţională a poliovirusurilor: Afganistan, Pakistan, R.D. Congo, Madagascar, Malawi, Mozambique; state cu detecţie de poliovirusuri cu/fără transmitere locală: Algeria, Benin, Botswana, Burkina Faso, Camerun, Republica Central Africană, Ciad, Coasta de Fildeş, Congo, Egipt, Guineea, Indonezia, Israel, Kenya, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Somalia, Sudan, Tanzania, Yemen, Zambia şi Zimbabwe.

"Vaccinarea se va face cu 4-6 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia şi va fi consemnată pe certificatul internaţional de vaccinări în format OMS, conform IHR 2005, care va însoţi celelalte documente de călătorie. În România, certificatul internaţional de vaccinări se obţine în urma administrării produselor vaccinale în cabinetele de vaccinări internaţionale a căror listă se afişează pe site-ul INSP (la rubrica sfaturi pentru călători). Publicarea listei de cabinete se face după aprobarea acestora de către Ministerul Sănătăţii", ne recomandă specialiștii.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat că în luna ianuarie a anului 2024 au fost raportate nouă cazuri de malarie cu istoric de călătorie în ţări endemice de malarie din Africa. Cinci persoane au istoric de călătorie în Tanzania, Zanzibar, dintre care două au decedat.

Citit 613 ori Ultima modificare Sâmbătă, 17 Februarie 2024 06:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.