Sfârșitul Războiului Crimeii din 1853-1856. Moment decisiv pentru Unirea Principatelor

Sfârșitul Războiului Crimeii din 1853-1856. Moment decisiv pentru Unirea Principatelor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În perioada 25 februarie - 30 martie 1856 au avut loc, la Paris, lucrările Congresului de Pace care au consemnat înfrângerea oficială a Rusiei în Războiul Crimeii (1853-1856).

Prin tratat, se încerca punerea bazelor unei noi ordini europene, având la bază îngrădirea puterii ruseşti şi a influenţei sale în sud-estul Europei. În urma hotărârilor luate în cadrul acestui congres, pe 30 martie 1856 s-a semnat Tratatul de Pace de la Paris, care prevedea respectarea integrității Imperiului Otoman, transformarea Mării Negre în teritoriu neutru, închis tuturor navelor militare, libera circulație pe Dunăre sub supravegherea Comisiei Europene a Dunării.

Basarabia rămânea, în continuare, în stăpânirea Imperiului Rus, dar partea sa sudică (Cahul, Bolgrad și Ismail și, implicit, controlul asupra gurilor Dunării) era retrocedată Moldovei. Principatele Dunărene - Moldova și Valahia - rămâneau, în mod oficial, sub suzeranitate otomană. S-au înființat Adunările ad-hoc care să exprime voința populației cu privire la organizarea definitivă a principatelor. Pentru ţara noastră, acest tratat a reprezentat momentul favorabil apărut pe plan internaţional prin care să se acţioneze decisiv pentru Unirea Principatelor.

Pacea de la Paris a marcat un uriaș pas înapoi pentru Rusia și pretențiile sale de dominație a regiunii.

Citit 493 ori Ultima modificare Sâmbătă, 30 Martie 2024 12:47

1 comentariu

  • postat de rodax
    Sâmbătă, 30 Martie 2024 16:14
    92.83.34.***
    Să citească și toți pro-rușii care comentează aiurea pe aici și să ia aminte.Unirea principatelor Moldova și Valahia a devenit posibilă odată cu înfrângerea Rusiei în războiul Crimeii.
    0
    5

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro